Lenkki lähimetsässä sai yllätyskäänteen: halikkolainen Juha Salmi löysi vahingossa rautakautisen kylän

2
Juha Salmi on jo vuosia käynyt samassa metsikössä lenkillä, ja hänen lapsensa ovat leikkineet siellä. Viime maaliskuussa tuttu metsä sai uuden sävyn, kun Salmi löysi kaatuneen puun juuresta rautakautisten esineiden palasia. Nipsu-koira oli tuolloinkin mukana.

Viime maaliskuussa Juha Salmi käveli kotitalonsa lähimaastossa Nipsu-koiransa kanssa. Tutun reitin varrella makasi myrskyn kaatama kuusi, jonka juurakko kiinnitti Salmen huomion.

– Ensin näin palasen mustaa esinettä, kertoo Salmi. Pian silmiin osui myös punasävyinen kappale.

Salmi harrastaa historiaa ja on etsinyt maasta esineitä myös tositarkoituksella metallinpaljastimen avulla. Hän poimi esineet mukaansa ja laittoi niistä kuvan Facebookin Aarremaanalla-ryhmään.

Ryhmäläisiin kuuluu historian harrastajia, metallinetsijöitä, arkeologeja ja muita aihepiiristä kiinnostuneita.

Myös turkulainen arkeologi Hanna-Maria Pellinen huomasi Salmen lataaman kuvan ja oivalsi heti, millaisesta löydöstä oli kyse. Kuvassa oli saviastian sirpale ja pystykangaspuiden paino.

Löytöpaikka on Halikon Mustamäessä Välimäentien päässä.

Eteläisestä rinteestä aukeaa näkymä läheiselle Rikalan Linnamäelle, jossa sijaitsee laaja muinaisjäännösalue. Rikalan kalmistossa on tutkittu noin 50 hautapaikkaa, ja monista haudoista on löytynyt esineistöä.

– Se on mahdollisesti ollut alueen keskuskalmisto, jota täälläkin asuneet ovat käyttäneet, miettii Hanna-Maria Pellinen.

Juha Salmen lähimetsästä on tullut Pelliselle tuttu paikka. Hän työskentelee yrityksessä, jolta Salon kaupunki tilasi alueen arkeologisen kartoituksen.

Löytöjen perusteella Pellinen ajoittaa asutuksen olleen paikalla 800–1200-luvuilla eli nuoremmalla rautakaudella, joka käsittää viikinkiajan ja ristiretkiajan.

 

Mitä kaivauksissa löytyi? Mitä löydöt kertovat elämästä Halikossa? Lue koko juttu torstain 9.11.2017 Salon Seudun Sanomista

 

Muinaisjäännökset tuhottu

Mustamäen ja Kihisten alue on täynnä muinaisjäännöksiä, jotka ovat tuhottu viljelyllä, junaradalla ja asutuksella.

Pekka Ranta

Kaikki ei ole muinaisjäännettä. Jos kyseiseltä alueelta löytyy noin 7-10cmm pitkä pilli, luultavasti norsunluuta, se on minun kadottamani joskus 1958, kun olin 4-vuotias.

Se on junanlahettäjän pilli, ja tullut Venäjältä joskus 1917 – 1918 kummisetäni mukana, kun pakeni sieltä.