Lounais-Suomen Jätehuolto päätti jäte-energiayhtiön perustamisesta

21
Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) tiistaina pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa päätettiin yhtiön osalta perustaa jäte-energiayhtiö, joka rakentaa jätevoimalan Salon Korvenmäkeen. Yhtiö perustetaan yhteisomistuksessa LSJH:n ja Salon Kaukolämpö Oy:n kanssa. Omistajuus jakautuu puoliksi LSJH:n ja Salon Kaukolämmön kesken. Salon Kaukolämpö päättää jäte-energiayhtiön perustamisesta vielä omassa yhtiökokouksessaan. Yhtiö on tarkoitus perustaa tämän vuoden aikana.
Jätevoimalassa käsitellään ja hyödynnetään LSJH:n 17 omistajakunnan asukkaiden polttokelpoiset jätteet, joista on kotona lajiteltu erilleen kierrätettävät jätejakeet ja vaaralliset jätteet. Laitoksessa jätteistä tuotetaan lähienergiaa Salon kaupungin asukkaille ja yrityksille.
– Mankala-periaatteella toimiva jäte-energiayhtiö ei jaa osinkoa, vaan taloudellinen hyöty jää Lounais-Suomen alueelle ja näkyy asukkaille edullisina jätteenkäsittelyhintoina. Nykytilanteeseen verrattuna vuotuista säästöä kertyy reilu 4 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa noin 10 euroa jokaista asukasta kohden. Osa taloudellisesta hyödystä kohdennetaan kierrätyksen ja kiertotalouden kehittämiseen, kertoo LSJH tiedotteessaan.
Jätevoimalahankkeen esisuunnittelu käynnistyy tämän vuoden aikana. Rakentamiskustannuksiksi on arvioitu yhteensä 110 miljoonaa euroa. Jätevoimalaan liittyvät rakentamisurakat alkavat ensi vuoden aikana, ja laitos pyritään saamaan käyttöön vuoden 2020 lopulla.
Luolamies

Pitäisikö itkeä vai nauraa, kun 10 eurolla/henkilö Salo ottaa ja toimittaa koko Lounais-Suomen jätteiden mm. raskasmetallipäästöt ja muut päästöt Korvenmäen ympäristön koteihin, suoraan sisälle toimitettuna.

Hajalan hiiri

Salo siis investoi suoraan Salon kaukolämmön kautta 55 miljoonaa ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n osakkaana 20 % toisesta 55 miljoonasta eli kaikkiaan 66 miljoonaa euroa jätteenpolttolaitokseen ja kuntalainen säätää 10 euroa. Konsernijaostolla on näköjään ääretön piikki auki, eikä tällaisia tarvitse hyväksyttää valtuustossa/hallituksessa? Onhan tämä sentään hiukan isompi investointi, kuin olisi ollut hiiren reiän tukkiminen Hajalassa.

keijo.k

Onko nyt vapautumassa joistakin rakennuskohteista Baltteja rakentajiksi ? Suomalaisia rakentajia ei tahdo suurennuslasillakaan löytää isommista rakennuskohteista joten kaipa niin käy tämänkin kohteen kanssa ! Tehdään halvalla hyvää ja laadukasta, kuten on nähty !

Ex-Noksu

Kyllähän tuo voitaisiin tehdä suomalaisillakin työntekijöillä, mikäli urakkasopimuksessa kiellettäisiin urakan pilkkominen aliurakoiksi tai että tilaajalla on valta puuttua aliurakoijien valintaan. Se näkynee varmaan hinnassa, mutta myös aikataulun pitämisenä ja rakentamisen laadussa kun kaikki puhuvat samaa kieltä työmaalla. Toisaalta hommia ei tarvitse tehdä moneen kertaan. EU:n aikana ei liene laillista vaatia työntekijöiltä Suomen kansalaisuutta tällaisessa tavallisessa kohteessa.

Ympäristö

Onko siis ympäristölupa jo myönnetty? Kumma että suunnitellaan jo rakentamista, kun juttu vielä kesken..

YksPäivitys

6 km:n päähän keskustasta tuodaan Turun ja ympäristökuntien jätteet! Kiitos! Turku siistinä jätteet Saloon, on ilmainen slogan, olkaa hyvä!
Jos Turku laitosta olisi halunnut, suunnitelma olisi jo tehty. Tässä on pakko olla yksi ketunhäntää kainalossaan kantava lobbaajana? Ei olis muuten tänne Saloon tuotu haisemaan?

Ex-Noksu

Jos jätevoimala suunnitellaan kunnolla niin ei se haise (ref. Vantaa). Jätteiden purkutilassa on aina alipaine kun polttoilma imetään sieltä. Piipusta tuleva päästö on sitten toinen juttu, miten hyvin suodattimet pyydystävät esim. tuhkan mukana leijuvat raskasmetallihiukkaset.

veronmaksaja

Näin toimii kunnallinen demokratia. Perustetaan kunnan täysin omistama yhtiö joka sen jälkeen toimii liikeasalaisuuksien piirissä. Kuntalaiset tämän lopuksi kuitenkin maksaa. Ensimmäiseksi yleensä tällaisissa hankkeissa pettää kustannusarvio.

it Senior

Tästä projektista tulee Salon oma talvivaara. Tuossa summassa ei ole mukana teihin ja muuhun infraan tarvittavia miljoonia. Summahan on suurempi kuin Salon kaupungin pitkäaikaisten lainojen summa. Jos korko nousee prosentin niin katettavia kuluja lisää miljoona vuodessa. Laina ei kuitenkaan olisi suoraan tuplaamassa velkojamme vaan se on piilossa kunnallisen laitoksen kirjanpidossa. Mikä on tuote, jolla maksetaan laitoksen ylläpito ja lainojen lyhennykset. Aikamoinen summa ainakin jyvitettynä kaukolämmön kuluttajille. Rakennustyömaan autojen rekistirinumerot ei olisi suomalaisia, ja missä tehdään operointi. Tiedetäänkö yleisesti että esim. tuuimyllyjen operointi tehdään Espanjasta. Valtuutetut aikoinaan lahjoittivat Rouskiksen Turkuun, tähän asiaan ei nyt tarvita enää mitään luottamusmiesten päätöksiä ja asiaa… Lue lisää »

Make

Ja nyt kun tämä saadaan etenemään, niin samanaikaisesti on alettava kantatie 52 toisen osan eteenpäin vienti kuin myös Somerontien alueen kaavoitus ja kehitys. Salon on pakko hyödyntää moottoritien läheisyys, tällä hetkellähän Salolla ei ole siellä mitään!

Hajalan hiiri

Aiemmassa kommentissani laskin, että Salon osuus rakentamiskustannuksista olisi 66 miljoonaa. Unohtui se kaukolämmön liitosputki Korvenmäestä Salon kaukolämpöverkkoon, sen kustannus oli joskus arvioitu 6 miljoonaksi. Nyt olisi kustannus jo 72 miljoonaa. Tietysti vielä muuta infraa päälle. Kustannusarvio on tehty muutama vuosi sitten, rakennusala on sen jälkeen ylikuumennut ja kustannukset sen seurauksena nousseet. Ei varmasti jää 110 miljoonaan. Ekokemin rakennushanke ajautui yrityskaupan myötä Fortumille. Fortum on sähkön- ja lämmöntuotantoon erikoistunut yritys, jonka kassassa oli yli 9 000 miljoonaa euroa ”ylimääräistä” rahaa etsimässä sijoitukohteita. Fortum aivan varmasti teki laskelmat saamansa Korvenmäen jätevoimalahankkeen kannattavuusta. Suuryritys, jolla on laiskaa rahaa etsimässä sijoituskohteita ja Suomen paras… Lue lisää »

Juha

Täällä on samanlaista kitinää kuin kaikilla Suomen paikkakunnilla, jonne on 2000-luvulla rakennettu uusi jätevoimala. Kaikki nämä hankkeet ovat kuitenkin olleet menestyksiä ja rahasampoja omistajilleen sekä kunnalle. Ne ovat myös tupaten täynnä, ja siksi edelleen tätä jäterallia Ruotsiin ja Viroon.

Vastustakaa nyt kovasti tätä hanketta ja käy kuten Kyröskosken. Tampere nappasi hankkeen ja on varmasti tyytyväinen ratkaisuun.

Käykää kitisijät katsomassa vaikka Vantaan ja Tampereen laitoksia ja tulkaa kateellisiksi. Tampere on laskenut jätteen asiakashintoja ja Vantaan Energia kaukolämmön hintaa.

Tuo kitinä on kyllä niin ”last season”, suoraan viime vuosisadalta ja Kyläsaaren massapolttolaitoksen ajoilta.

Näin se vaan on

Korvenmäellä on haissut vuosikausia eräs ”menestyksekäs” toiminta. Selityksiä toisensä jälkeen on kuultu. Yhtiölle, joka tuolla tavoin pilaa ympäröivän asutuksen ilman, ei saa sallia minkäänlaista uutta toimintaa. Jos ei osata edes hoitaa tavallista kaatopaikkaa, niin miten sitten hoitaisi jätteenpolttolaitosta, joka sentään on paljon vaativampaa hommaa.

Mikko

Turku saa minun puolesta napata hankkeen ja olla tyytyväinen ratkaisuun. Minä kitisen, koska hanke on naapurissa. Ja se on ihan tätä seasonia!

Viranomaiset, kyselytutkimus käyntiin

Olisi todella tärkeää tietää, ovatko jo pelkän kaatopaikan viime vuosien päästöt aiheuttaneet suoranaisia terveydellisiä oireita kaatopaikan ympäristön lapsille ja aikuisille. Siinä onkin paikallisille viranomaisille selvitettävä asia.

Jerppu

Jos se olisi potentiaalinen rahasampo, niin sen olisi ottanut Turku, tai ehkä Paimio, missä kuljetusetäisyydet olisivat paljon lyhyemmät. Tai sen olisi rakentanut Fortum, joka kyllä on rahan perään. Jäte on tulevaisuudessa ja osittain jo nyt raaka-ainetta uusille tuotteille. Jopa kaatopaikalle hautaaminen on pitkässä juoksussa kestävämpi tapa kuin kallisarvoisen raaka-aineen tupruttelu taivaalle hiilidioksidiksi. Kaatopaikalta aines on vielä kerättävissä kierrätykseen, kun tarve tulee, mutta ilmasta sitä ei enää koskaan saada talteen. Kaukolämpöverkko on Salossa suhteellisen suppea, eikä uusia liittyjiä juuri ole tarjolla sen kalleuden takia ja uusien kiinteistöjen energiatehokkuuden paranemisen vuoksi. On myös liian kallista ja tehotonta vetää kaukolämpöverkkoa harvaan asutuille alueille,… Lue lisää »

Pera

Vastasit itse itsellesi Juha. Jätteenpolttolaitos voi menestyä vain suuressa kaupungissa. Mitä sillä on tekemistä pienen Salon keskustan kanssa?

Hajalan hiiri

Toki jätteenpolttolaitoksesta olisi teoriassa mahdollisuus kehittää rahasampokin. Salolaisilta kaukolämpöasiakkailta sitä rahaa ei voi repiä. Asiakkaita on vähän ja kaiken lisäksi kaukolämmön hintaa on luvattu laskea uuden laitoksen myötä. Raha voidaan repiä ”roskapusseista”, vastaanotettavasta jätteestä. Tosin senkin hintaa on luvattu laskea ainakin kotitalouksille ja kierrätyksen lisääntyessä määräkin vähenee. Kun Turkulaisten tänne tuomien roskapussien hinta hivutetaan niin ylös, että laitos alkaa tuottaa voittoa muutaman miljoonan vuodessa, alkaa homma pelittää. Näin varmaan on sovittu LSJH:ssa? ”Uudet rahasammot” on rakennettu suuriin keskuksiin, Tampere, Vantaa, Oulu… joissa syntyvä lämpö voidaan kokonaisuudeessaan hyödyntää kaukolämpöverkostossa ja jätteenkuljetusmatkat ovat lyhyet. Siitä se kustannustehokkuus tulee. Salo on suuren jätteenkeräysalueen… Lue lisää »

Make

Fortum tutki niin. Ei ole mahdollista tehdä voittoa siihen hintaan johon laitos luvattiin. Tässä tapauksessa ei ole tarkoitus tehdä voittoa vaan alentaa kustannuksia. Selvä juttu, vai eikö?

Hajalan hiiri

Muille kunnille saattavat jätehuollon kustannukset laskea, mutta Salolle tulee maksajan rooli. Rakentamisesta tulee lähes 100 miljoonan velat salolaisten niskaan, miten siinä kustannukset laskevat, kun velka ja korot on maksettava.

Jokaista salolaista kohti tulee velkaa noin 1500€. Säästöä luvattiin10€ vuodessa. Menee 150 vuotta, että alkaa päästä plussalle.

J T

Kun vetovastuu siirtyi SDP:lle kaupungissa, niin rahojen riittävyys ei ole enää huolena, sillä ainahan voi verottaa enemmän. Jätevoimala, linja-autoliikenne, maksuton varhaiskasvatus (ilmaistahan ei ole olemassa).
Näytöt julkisen puolen tehokkuudesta markkinoilla on historian saatossa turhankin paljon esimerkkejä eli tuettuja työpaikkoja tarjolla, joita ei turha markkinatalous pääse häiritsemään. Ja yrityksen kilpailukyvyllä ei ole niin väliä, kun ei se markkinaehtoisesti siellä toimikaan. Kunnan peruspalvelut hitusen laajennettuna.