Salolainen Veli-Matti Lehtinen pääsi koulutuksella kiinni kokonaisen kuun palkkaan

1
Veli-Matti Lehtinen sai rekrykoulutuksen myötä vakituisen työpaikan salolaisesta Antti-Teollisuudesta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

On vuoronvaihdon aika. Aamukuudelta tulleet lähtevät kotiin, ja iltavuorolaisten työpäivä alkaa.

Salolainen Veli-Matti Lehtinen aloittelee päiväänsä Antti-Teollisuuden tuotantohallissa levytyökeskuksella. Hän on työstänyt metallilevyjä viime keväästä lähtien. Uusi työpaikka löytyi rekrykoulutuksen avulla.

– Olen ollut tyytyväinen. Oikeastaan alusta asti oli sellainen tunne, että tämä onnistuu, sanoo Lehtinen.

Lehtisellä on monen muun varsinaissuomalaisen tapaan kännykkähistoria. Hän ehti työskennellä sekä Nokian että Microsoftin palveluksessa ennen Salon toimintojen alasajoa. Tämän jälkeen Lehtinen löysi työn salolaisesta silkkipainosta, mutta työtilanteen epätasaisuus johti runsaisiin lomautuspäiviin.

Lehtisellä oli kokemusta myös metallialalta, joten hän päätti hakea Antti-Teollisuuden koulutukseen. Yritys valmistaa Kuusjoella esimerkiksi risteilijöiden hytteihin ovia ja maatalouskäyttöön kuivureita.

Uusi työ on vastannut Lehtisen odotuksia, joskin se on myös vaatinut uudenlaista arjen organisointia. Töitä tehdään kolmessa vuorossa: aamua, iltaa ja yötä viikko kerrallaan.

– Aamuvuoro on lempivuoroni. Iltavuorossa yhteinen aika pojan kanssa jää lyhyeksi, 5-vuotiaan pojan isä sanoo.

 

Antti-Teollisuudessa tyypillinen rekrytointitapa on ottaa työntekijä vuokratyöfirman kautta ja katsoa, kuinka hommat sujuvat.

– Jos tekijä on hyvä, otamme hänet omille kirjoille, sanoo tuotantopäällikkö Antto Ilmanen.

Tapa toimii, kun työntekijöitä tarvitaan yksi kerrallaan. Viime keväänä päädyttiin kuitenkin rekrykoulutukseen, koska koneinvestoinnin myötä tekijöitä tarvittiin useita. Koulutus aloitettiin neljä kuukautta ennen uuden särmäyskoneen asentamista.

Rekrykoulutus alkoi lyhyehköllä muutaman viikon hakuajalla, joka poiki 35 hakemusta. Veli-Matti Lehtinen sanoo hakemuksen täytön sujuneen helposti.

– Siihen täytettiin tietyt asiat. Avointa hakemusta ei tarvinnut kirjoittaa.

Hakijoista kuusi valikoitui koulutusjaksolle, joka piti sisällään kolme viikkoa teoriaopintoja ja viisi viikkoa harjoittelua. Neljä koulutuksen läpikäyneistä on tällä hetkellä Antti-Teollisuudessa vakituisella työsopimuksella.

Työnantaja oli tyytyväinen lopputulokseen.

– Se homma meni uskomattoman hyvin, sanoo Antti-Teollisuuden toimitusjohtaja Kalle Isotalo.

 

Rekrykoulutus on tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhan alla oleville.
Koulutusjakson kustannuksista 70 prosenttia katetaan verovaroista ja 30 prosenttia yritys maksaa itse. Koulutus voi olla yhden yrityksen oma tai useamman yrityksen yhdessä järjestämä.

Tyypillisesti 70–80 prosenttia koulutukseen osallistuneista työllistyy koulutuksen päätteeksi, arvioi koulutusasiantuntija Petri Järvinen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

– Minusta tämä on yksi parhaimpia ellei paras toimenpidemuoto. Yksi syy on varmasti se, että yritykset maksavat osan koulutuksesta ja ovat sitoutuneita, sanoo Järvinen.

Ely-keskus koordinoi rekrykoulutuksia, mutta niiden toteutus ostetaan ulkopuolisilta tuottajilta. Ely on kilpailuttanut järjestäjät etukäteen. Puitesopimusten myötä jokaista koulutusta ei tarvitse kilpailuttaa erikseen, mikä nopeuttaa koulutusta harkitsevien yritysten päätöksentekoa.

– Voimme heti kertoa työnantajalle hinnan, koska yksikköhinnat ovat olemassa.

Tänä vuonna koulutuksiin on varattu Varsinais-Suomen elyn alueella julkista rahaa 4,5 miljoonaa euroa. Luvussa on mukana myös täsmä- ja muuntokoulutus, mutta rekrykoulutus vie kokonaisuudesta yli 90 prosenttia. Euromäärä on kaikkien aikojen suurin.

– Minusta se kuvastaa elpymistä. Positiivisen rakennemuutoksen myötä olemme myös saaneet ministeriöltä lisärahoitusta koulutukseen, sanoo Järvinen.

Koulutuksia on toteutunut tänä vuonna 85, ja niissä on ollut mukana yhteensä 136 eri yritystä. Opiskelijapaikkoja koulutuksissa on ollut yhteensä reilut 2 200.

Koulutusten suosion nousu selittyy suurelta osin muutaman ison toimijan rekrytoinneilla: eniten rekrykoulutuksia on tänä vuonna järjestetty Uudenkaupungin autotehtaan ja Turun Meyerin telakan tarpeisiin.

Veli-Matti Lehtinen kertoo kokeneensa jo koulutuksen alkumetreillä, että uusi työ on hänelle mieluinen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Mitä koulutus sitten pitää sisällään? Se riippuu yrityksestä, joka tilaa koulutuksen.
– Vahvuus on siinä, että koulutus räätälöidään yrityksen tarpeisiin. Rekrykoulutus ei ole sidoksissa tutkintojärjestelmään, eikä siinä pääsääntöisesti tähdätä tutkintonimikkeeseen, sanoo Petri Järvinen.

Yritysten omat uusien työntekijöiden perehdyttämisohjelmat keskittyvät usein talon tapoihin ja sisäisiin prosesseihin, mutta rekrykoulutuksessa pääpaino on ammatillisessa osaamisessa.

33-vuotiaan Veli-Matti Lehtisen koulutus on jatkunut vielä työsuhteen alkamisen jälkeenkin. Hän siirtyi pian töihin tultuaan särmäyskoneelta levytyökeskukseen, joka vaatii erilaista osaamista. Aluksi uuden koneen käyttö pyöri mielessä työmatkat ja tuli uniinkin.

– Kun koneen ajattelu lähti pois systeemistä vapaa-ajalla, ajattelin homman olevan hallussa, naurahtaa Lehtinen.

Hänelle uuden työn etsiminen työttömyysuhan alla oli itsestäänselvyys.

– Työ voittaa aina kotona peukaloiden pyörittelyn. Tiedän, ettei kaikilla ole työhön mahdollisuutta aktiivisuudesta huolimatta, mutta itselläni on käynyt tosi hyvä mäihä.

 

Kiinnostaako rekrykoulutus?

Työnantaja: Ota yhteyttä paikalliseen te-toimistoon tai suoraan ely-keskukseen. Ellei työttömien joukosta löydy valmiiksi sopivaa työvoimaa, rekrykoulutus saattaa olla oikea ratkaisu.

Työntekijä: Mikäli olet työtön tai työttömyyysuhan alla, voit hakea avoimiin rekrykoulutuksiin. Kaikki koulutukset löytyvät te-palveluiden verkkosivuilta työvoimakoulutus-otsakkeen alta.

 

Lue lisää työelämää käsitteleviä juttua keskiviikkona 15.11. Salon Seudun Sanomien välissä jaetusta Rekryexpo-liitteestä.

 

 

Paratiisisaaren Al Bundy

Lycka till Wemppu! 😀