Sitra palkitsi HeadAin ja Positiivisen CV:n innovaatiot: ratkaisuja työvoiman kohtaanto-ongelmaan ja kouluarviointiin

0

Sitran Ratkaisu 100 -innovaatiokilpailun miljoonapalkinto jaettiin torstaina kahtia. Sekä HeadAi että Positiivinen CV saivat puoli miljoonaa euroa.
HeadAi on palvelu, joka kartoittaa esimerkiksi yritysten tai kokonaisen maan osaamista muun muassa ministeriöiden tai ulkomaalaisten yritysten käyttöön. Siinä tekoäly kartoittaa ihmisten osaamista verkon avointa dataa hyödyntämällä.
Palvelun avulla yritykset tai julkinen sektori pystyvät näkemään, mitä osaamista on sopivasti ja mitä ei. Tieto auttaa julkista sektoria päättämään esimerkiksi koulutustarpeista. Yrityksiä palvelu voisi houkutella investoimaan Suomeen.
– (Palkinnon) merkitys on iso, ennen kaikkea voittaa kovassa kisassa, jossa on hyvä tuomaristo. Sen arvo on imagollisena ja luottamuksellisena suurempi kuin rahallisena, sanoi Harri Ketamo HeadAi-tiimistä.
Ketamon tiimillä on 15 vuoden tausta tekoälyn parissa. HeadAi:ta he ovat kehittäneet noin kaksi vuotta.
– Lähdetään nyt jatkamaan kovemmalla vaihteella, tämä on hyvä buustaus.

Palkinto on lähtölaukaus

Positiivinen CV on laaja-alaisen osaamisen digitaalinen ansioluettelo, johon lapsi tai nuori voi tunnistaa ja kirjata vahvuuksiaan. Siihen voidaan tallentaa onnistumisia niin kouluissa, kotona, harrastuksissa kuin kaveripiirissäkin.
Malliin kuuluu oppimateriaaleja, opettajien koulutusta ja pian myös digitaalinen alusta.
Kaisa Vuorisen ja Lotta Uusitalo-Malmivaaran ideaa testattiin ensimmäisen kerran Espoossa vuonna 2015. Positiiviselle CV:lle Sitran palkinto on tärkeä lähtölaukaus.
– Me tarvitsemme paljon lisää yhteistyökumppaneita ja rahoitusta sille, että saamme ratkaisumme joustavaksi ja kaikkien suomalaisten lasten ja nuorten käsille. Haluamme auttaa globaalisti kaikkia lapsia ja nuoria voimaan hyvin ja löytämään oman potentiaalinsa, Vuorinen kertoi.
Palkinnon kriteereinä olivat ratkaisun vaikuttavuus, innovatiivisuus ja toteutuskelpoisuus. Voittajat julkaistiin Sitran 50-vuotisjuhlassa Vantaalla tiedekeskus Heurekassa. Palkinnon jakoi presidentti Sauli Niinistö.

STT

Kuvat: