Talvisodan muistomerkki paljastettiin – teoksen valot syttyivät marraskuiseen pimeyteen

0

Talvisodan kansallinen muistomerkki on paljastettu Helsingin Kasarmitorilla. Muistomerkin paljasti pimentyneessä illassa hankkeen suojelija, presidentti Martti Ahtisaari. Ahtisaari sytytti teokseen valaistuksen.
Muistomerkki on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suunnittelema noin 10 metriä korkea sotilashahmo Valon tuoja. Sen on kerrottu olevan Suomen suurin teräspatsas.
Muistomerkkiä on työstetty monta vuotta. Peruskivi muurattiin Kasarmitorilla jo vuonna 2015 talvisodan päättymisen 75-vuotispäivänä. Valmistuminen ajoitettiin tähän vuoteen osaksi Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksia.
Paljastustilaisuuteen osallistui muun muassa veteraaneja ja valtiojohtoa.
Tilaisuus oli avoin myös yleisölle.

Kuva jokaista päivää kohden

Muistomerkin suunnitellut Kauhanen voitti työllään suunnittelukilpailun vuonna 2013. Kauhanen kertoi aiemmin STT:n haastattelussa, että valo on tärkeä osa teosta. Patsaan valaistun jalustan sisällä on nähtävissä 105 kuvaa eli yksi jokaista talvisodan päivää kohden.
– Kun talvisota käytiin, oli pimeä vuodenaika. Halusin tuoda pimeyteen toisenlaista näkökulmaa, vähän helpotusta valolla, Kauhanen kuvaili.
Muistomerkin rahoittivat valtio, Helsingin kaupunki ja Talvisotayhdistys.
Talvisota syttyi marraskuun viimeisenä päivänä vuonna 1939, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomea vastaan ilman sodanjulistusta. Sodassa kaatui noin 26 000 suomalaista. Neuvostojoukkojen tappiot olivat selvästi suuremmat.

STT

Kuvat: