Tontti satasella

0
Sadan euron tontti on käytännössä ilmainen.

Monet Suomen kunnat ovat myyneet tänä vuonna asuntotontteja alennuksella. Kampanjat on usein kytketty Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoteen.
Sinänsä tonttialet eivät ole uusi asia. Niitä ovat käyttäneet etenkin väestökadosta kärsivät pikkukunnat houkutellakseen uusia veronmaksajia.
Salon kaupunki aloittaa oman Suomi 100 -kampanjansa juurin ennen kuin juhlavuosi ehtii vaihtua. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta maanantaina. Kaikki myynnissä olevat tontit tulevat varattavaksi alennushinnalla sadan päivän ajaksi.

Naapurikunnissa ollaan oltu liikkeellä jo aikaisemmin.
Koski on myynyt tontteja sadalla eurolla, Marttila puolella hinnalla ja Paimio 20 prosentin alennuksella. Prosentti perustuu siihen, että Paimio on ollut kaupunkina 20 vuotta.
Myös Somerolla mietitään tonttialea. Paine tulee naapurikunnista. Kilpailu veronmaksajista pakottaa toimimaan.

Tonttitempauksen lisäksi Salo järjestää ensi vuoden alkupuolella myös kampanjan, jolla Saloa mainostetaan asuinpaikkana erityisesti pääkaupunkiseutulaisille. Uusia asukkaita houkutellaan myös Varsinais-Suomesta.
Tontin hinta on vain yksi syy muuttaa kuntaan. Perinteisesti Saloon on tultu työn perässä, ja täältä on lähdetty, kun työt ovat loppuneet. Viime vuosina väkiluku on ollut laskussa.

Vaikka alennuskampanjan ei odotetakaan synnyttävän suurta kuntaan muuttoa, se tekee Saloa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia taas vähän tunnetummiksi. Kaupungissa ollaan uudessa tilanteessa, kun yrityksiä ja asukkaita pitää houkutella sen sijaan, että tulijoille etsittäisiin toimitiloja ja asuntoja.
Sadan euron tontti on käytännössä ilmainen, ja suurimmillaan alennukset ovat kymmeniä tuhansia euroja. Salon kallein omakotitontti maksaa 44 000 euroa, halvin vain 300 euroa. Vuokratontista voidaan maksaa vuodessa moninkertainen summa alennusmyyntihintaan verrattuna.
Valtuustossa enemmistön viesti oli kuitenkin selvä: kaikki keinot on käytettävä, jotta Salon väkiluku saadaan kääntymään monen miinusvuoden jälkeen taas nousuun.