Terveysalan uudet tuotteet

0
Uusilla terveyspalveluilla halutaan nopeuttaa hoitoprosessia.

Samaan aikaan kun sote-uudistusta valmistellaan kovalla kiireellä, ovat vakuutusyhtiöt tehneet omia ratkaisuja terveyspalveluissa. OP-ryhmä on rakennuttanut oman valtakunnallisen sairaala- ja lääkäriasemaverkoston Pohjola Sairaalan.
LähiTapiola taas on perustanut uuden palvelun, jossa keskitytään palvelemaan asiakkaita virtuaalisesti.

Terveyspalvelut kertovat halusta palvella asiakkaita uusilla tavoilla. Sattumaa tuskin on, että uudet keinot halutaan käyttöön jo nyt, kun vääntö sote-uudistuksesta jatkuu vielä kiivaana.
Taustalla on myös asiakkaiden vaatimukset paremmasta palvelusta. Erikoissairaanhoidon jonoista ja hankalista hoitomalleista halutaan eroon.
Nopea hoito säästää kustannuksia. Sairauspoissaolot lyhenevät ja vakuutuskorvaukset jäävät pienemmiksi. Tehokas hoitoketju on niin työnantajan, vakuutusyhtiön kuin yhteiskunnankin etu. Erityisen tärkeää nopea ja laadukas hoito on tietysti potilaalle itselleen.

Pohjola Sairaala toimii Helsingin lisäksi Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa. Viides sairaala valmistuu ensi vuoden keväällä Turkuun. OP-ryhmän mukaan asiakkaiden kokemukset yksityissairaalasta ovat hyviä, ja omiin sairaaloihin hakeudutaan mielellään hoitoon. Hoitoprosessi on selvästi nopeutunut.
LähiTapiola lähestyy samaa asiaa toisesta kulmasta. Vakuutusyhtiö tarjoaa asiakkailleen puhelinneuvontaa, jossa sairaanhoitajat ja lääkärit käsittelevät asiakkaiden terveysongelmia. Kokeilu on vasta yritysasiakkaiden henkilöstön käytössä, mutta laajenee vuoden alussa yksityisiin vakuutusasiakkaisiin.
Myös LähiTapiolalla on hyvät kokemukset virtuaalisairaalasta. Tavoitteena on, että jopa 60 prosenttia lääkärikäynneistä voidaan hoitaa etänä. Tarvittaessa virtuaalisairaalasta on nopea pääsy jatkohoitoon ja -tutkimuksiin.

Vakuutusyhtiöiden uudet mallit tekevät jo osittain sitä, mitä sote-uudistuksessa haetaan. Aika näyttää, miten uudistus muuttaa terveyspalvelujen kysyntää ja tarvetta.
Tavallisen asiakkaan näkökulmasta tärkeintä on, että hoitoa saa nopeasti, se on laadukasta eikä maksa liikaa.