Aseisiin riittää rahaa

1
Suomen puolustusmenot ovat pieniä, kun niitä vertaa suurvaltojen asevarusteluun. Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati nähtiin tänä vuonna Kuopiossa.

Monien ongelmien Maa-planeetalla riittää yhä rahaa asevarusteluun. Itse asiassa viime vuonna asemenoihin laitettiin rahaa enemmän kuin koskaan aiemmin, huimat 1 435 miljardia euroa.
Asemenojaan lisäsivät kaikki suurimmat asevaltiot, eli Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä. USA on ylivoimainen ykkönen asemenoissa. Sen yrityksillä on markkinoista peräti 57,9 prosentin osuus.
Samaan aikaan maailman maat ovat päättäneet yhdessä tuumin taistella ihmiskunnan suurimmaksi uhaksi nimettyä ilmastonmuutosta vastaan, puhumattakaan lukemattomista muista ongelmista, joita ilmastonmuutos edetessään yhä suuremmalla volyymillä ruokkii. Mainittakoon näistä esimerkiksi köyhyyden vähentäminen, pakolaisongelma, ruuantuotannon lisääminen sekä aavikoitumisen, pandemioiden ja joukkosukupuuton ehkäiseminen.

Asevarustelukulujen kalleutta voi suhteuttaa muutamiin seuraaviin ihmiskunnan yhteisiin ponnisteluihin.
Maailman suurin hiukkaskiihdytin LHC sijaitsee Sveitsin Cernissä. Laitteella on jo onnistuttu paljastamaan täysin uusia asioita elämästä, maailmankaikkeudesta ja materian koostumuksesta. LHC:n rakentaminen 21 valtion voimin kesti kymmenisen vuotta, ja se maksoi noin seitsemän miljardia euroa.
Yhden vuoden asevarustelurahoilla kustannettaisiin yli kaksisataa saman mittakaavan tutkimusprojektia.

Maailma yrittää ratkaista energiaongelmaansa Etelä-Ranskassa jo puolivalmiina olevalla ITER-fuusiokoereaktorilla. Sen pitäisi tuottaa 2020-luvun puolivälissä energiaa samalla tavalla kuin aurinko, päästöttömästi ja merivedestä ikuisesti saatavalla polttoaineella. Maailmanlaajuisena yhteisprojektina toteutettavan fuusioreaktorihankkeen budjetti on 18 miljardia euroa.
Vuoden varustelurahoilla saataisiin aikaan liki 80 vastaavaa projektia.

Maailman yhteenlaskettu kehitysapu nousi viime vuonna uuteen ennätykseensä, 129 miljardiin euroon. Se on alle kymmenesosa asevarusteluun liikenevästä rahasta.
Maailmassa on rahaa, tietoa sekä resursseja pelastaa planeetta ja tehdä siitä parempi. Vielä kun löytyisi yhteinen tahto, toimintasuunnitelma ja sen yksimieliset toteuttajat.

Aspire

Kovin kaukana oikean suunnan löytämisestä, kun kansallisten etujen vartioimisesta on tullut yhä suositumpi väylä valtaan. Yhtenä esimerkkinä Yhdysvallat ja Donald Trump sloganinaan ”America first.”
Vanhojen rakenteiden turvaaminen on selvästi tärkeämpää kuin eteenpäin katsominen. Miten kauan sillä asenteella pärjätään, on vain ajan kysymys. Muutos ajattelussa on tultava, ja se tulee. Ellei muuten, niin viimeistään itkun kautta. Rakentamalla, ei sotimalla.