Eduskunnan suuri alkoholikeskustelu siirtyi myöhään iltaan

0

Eduskunnan suuri alkoholikeskustelu oli tyssätä heti alkuunsa torstai-iltana, kun Päivi Räsänen (kd.) ehdotti, että 200-sivuinen mietintö pannaan pöydälle ja käsittely siirretään perjantaiaamuun. Räsäsen mielestä kansanedustajille ei annettu riittävästi aikaa lukea samana päivänä julkaistua laajaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä.
– En ymmärrä, mikä ihme yhteiskunnallinen tarve vaatii tämän käsittelemistä tällaisella kiireellä, Räsänen ihmetteli.
Kokoomuksen Kalle Jokinen esitti käsittelyn jatkamista myöhemmin torstaina täysistunnossa. Asiasta äänestettiin, ja keskustelua päätettiin jatkaa vasta kello 21 jälkeen samana iltana.
Samaan aikaan talossa vietettiin kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmien pikkujouluja, ja ryhmille saattoikin tulla kiire saada riittävästi äänestäjiä paikoilleen, jotta mietintö saatiin vielä torstaina käsitellyksi. SDP oli aiemmin päivällä perunut omat pikkujoulunsa.

Räsänen laskisi 3,5 prosenttiin

Keskeisin hiertävä kohta laissa on kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja, josta äänestetään perjantaina. Loppumetreillä on näyttänyt siltä, että hallituksen esitys prosenttirajan nostamisesta 5,5:een täpärästi voittaisi, vaikka sosiaali- ja terveysvaliokunta pitäisi maksimirajan nykyisessä 4,7:ssä hallituksen esityksen vastaisesti.
Valiokunnan enemmistö päätyi tälle kannalle kansanterveydellisistä syistä. Kolme valiokunnan jäsentä jätti mietintöön kuitenkin vastalauseen, jossa rajaksi ehdotetaan hallituksen esittämää 5,5 prosenttia.
Räsänen ehdotti prosenttirajan alentamista vielä nykyisestäkin 3,5 prosenttiin.
Keskustelua hallitsi myös alkoholin etämyynti, jonka kiistakysymyksen valiokunta jätti mietinnössään ratkaisematta. Moni edustaja oli sitä mieltä, että lain pitää olla selkeä, eikä sitä pidä jättää tuomioistuimen tulkittavaksi.
– Eduskunnan pitää säätää laki, jonka mukaan päätös oikeudessa tehdään. Tämä olisi hyvää lainsäädäntöä, sanoi Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) myönsi, että etämyynnin säännöksiä tulee selventää. Hänen mukaansa selvityksiä ei ollut mahdollista tehdä lain voimaantuloa selvästi viivästämättä, mutta jo vuoden alusta työryhmä alkaa selvitystä tehdä.
Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo päivitteli sitä, että valiokunta hyväksyi valmistustavan vapauttamisen eli niin sanotut limuviinat kauppoihin hallituksen esityksen mukaisesti, kunhan alkoholiprosentti ei kipua yli 4,7:n.

Kokoomuksella on ryhmäkuri

Hallituspuolueista kokoomuksen ja sinisten ryhmissä vain muutamat edustajat vastustavat prosenttirajan nostoa. Keskustassa vastustajia on paljon enemmän, ja puolueen epävarmat edustajat pitkälti ratkaisevat äänestyksen kohtalon.
Keskustan edustajilla on vapaat kädet äänestää prosenttirajasta kuten haluavat, mutta esimerkiksi kokoomus näyttää pitävän kiinni ryhmäkurista. Tästä oli vielä keskustelun alkaessa epäselvyyttä.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen vahvisti STT:lle, että kokoomuslaiset noudattavat alkoholiäänestyksessä ryhmäkuria. Ryhmällä ei ole hänen mukaansa missään vaiheessa ollut linjausta, että edustajat saisivat äänestää omantuntonsa mukaan.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on perjantain alkoholiäänestyksestä poissa, koska hän on EU-kokouksessa. Sipilä kertoi torstaina Brysselissä, että hän äänestäisi hallituksen esityksen mukaisesti.

STT

Kuvat: