Huippu-urheilu ei ole tasa-arvoista

2
Suomen jääkiekkohistorian paras naispelaaja Riikka Välilä otti kantaa naisjääkiekon arvostukseen STT:n haastattelussa. (Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa)

JUHA TUUNA. Suomalaisen urheilun johtava tsemppari ja lohduttava olkapää Yle on vyöryttänyt viime päivät veronmaksajien niskaan uutisia suomalaisen huippu-urheilun palkkaepätasa-arvosta.

Ylen julkaiseman yhteispohjoismaisen tutkimuksen mukaan suomalaisen naisen euro on huippu-urheilussa vaivaiset kolme senttiä. Selvityksen tavoitteena oli ”koota uutta tietoa, jonka pohjalta Pohjoismaissa voidaan käydä valistunutta urheilukeskustelua”.

Yle itse avasi ”valistuneen urheilukeskustelun” päivittelemällä vallitsevaa tilannetta, vertailemalla pöyristyttävän populistisesti NHL-ammattilaisen miljoonatuloja kotimaan amatööreihin sekä surkuttelemalla erityisesti suomalaisten naisjääkiekkoilijoiden ja naisjalkapalloilijoiden asemaa. Yksilöurheiluun ei tietenkään kannattanut sen enempää puuttua, koska tutkimuksessa mukana olleissa lajeissa naiset tienasivat miehiä enemmän, eikä se synnyttäisi sen suurempaa keskustelua.

Jeesusteluksi lipsahtaneissa uutisissa ei kerrottu ääneen suurinta syytä palkkaeroihin – sen sai jokainen katsoja itse hoksata kuvituskuvien taustalla näkyvistä tyhjistä penkkiriveistä.

Esimerkiksi naisten kiekkoliigan ottelua seuraa keskimäärin noin 50 katsojaa, miesten yli 4 000 katsojaa. Tätä ei tietenkään kerrottu, eikä kukaan kehdannut myöskään kysyä sitä oleellisinta kysymystä: mistä tai keneltä rahat naiskiekkoilijoiden palkkoihin pitäisi repiä?

Puhutaan kuitenkin lajista, jossa maan joka neljäs naisjoukkue (8/32) pelaa pääsarjassa!

Ilmeisesti pohjoismaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle ja sen yleisradioyhtiöille tulee vielä vuonna 2017 suurena yllätyksenä se, ettei huippu-urheilu ole tasa-arvoista eivätkä huippu-urheilussa päde suunnitelmatalouden vaan markkinatalouden lait.

Myös Jääkiekkoliitto ja Palloliitto ovat saaneet maistaa Ylen viuhuttamaa tasa-arvomoukaria. Kumpikin liitto kun maksaa maajoukkueessa pelaaville miehille suurempia korvauksia ja palkintorahoja kuin naisille.

Jääkiekkoliitto perusteli eroa sillä, että kansainvälinen jääkiekkoliitto maksaa miehille MM-kisoista palkintorahaa, mutta ei naisille. Korvauksia jo tasanneen Palloliiton selitys taas oli se, että naisten maajoukkuetoiminta on liitolle rajusti tappiollista (aivan kuten Jääkiekkoliitollekin).

– Eivät tietenkään riitä selitykseksi. Ei ole mitään perustetta siihen, että miesten ja naisten korvaukset ovat erilaisia, kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah kommentoi tilannetta Ylelle.

Tasa-arvovaltuutettu vaatii jo Palloliitolta selvitystä tilanteeseen ja pian todennäköisesti myös Jääkiekkoliitolta. Samaan aikaan tasa-arvolupaukseen sitoutunut Yle jatkaa verovaroin todistetusti epätasa-arvoista uutisointiaan sekä jääkiekko- että jalkapallomaajoukkueiden osalta.

Ilmainen vinkki: täällä Salossa pitää majaansa Suomen kansainvälisesti menestynein naispalloilujoukkue LP Viesti, joka tasa-arvokortin heiluttamisen sijaan on raivannut oman tilansa pienen Suomen ahtaasta huippu-urheilumarkkinasta pitkäjänteisellä ja laadukkaalla työllä sekä tarttuvan positiivisella asenteella.

Tulkaa ja kysykää: miten te sen teitte?

Suurena vaarana tosin on se, ettei vastaus synnytä minkäänlaista raivoa tai riitaa sosiaalisessa mediassa.

Kaupunkijorma

Löytyy Suomesta vielä ihmisiä, joilla aivot ovat toiminnassa.

Risto Myyrä, harrastelija urheilija

Kun tarkastellaan yleisurheilua, niin havaitaan karmeaa syrjintää eri lajien arvostuksesta.
Valmennusryhmiin on valittu valtava määrä urheilijoita esimerkiksi kaksi heittolajia jossa toisessa lajissa on kolme urheilijaa ja toisessa noin kolme (27 ?) urheilijaa, valitsijat ovat tehneet tuleville huippu-urheilijoille törkeän valinnan koskien nuorten hylättyjen urheilijoiden tulevaisuutta. Ovatko nyt valitsijat tehneet käsittämättömässä viisaudessaan virheen, jota ei voida korjata?

Olemme seuranneet nykytouhua tuolla yleisurheilun saralla ja ihmetelleet joidenkin urheilijoiden saavutuksia arvokisoissa, ollen joka kerta lähes viimeisiä joka on jo taannut seuraaviin kisoihin valinnan. Herää kysymys, Mistä siinä on kysymys? Ei varmaankaan sopivan valinnasta.

Voisikohan Yleisradio/TV tutkia sitäkin asiaa?

JK. Tulee mieleen, että etsikää Niitti Nuuttila uudelleen päävalmentajaksi!!!!