Israelin pääministeri Netanjahu Brysselissä: Jerusalemin tunnustaminen auttaa rauhanprosessia

2

Brysselissä vieraileva Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolustaa voimakkaasti Jerusalemia Israelin pääkaupunkina. Netanjahu tapaa tänään Brysselissä EU-maiden ulkoministerit. Vierailu on ensimmäinen 22 vuoteen.
Netanjahu sanoi ennen tapaamista uskovansa, että EU-maat seuraavat pääkaupunkipäätöksessä Yhdysvaltoja. Presidentti Donald Trumpin ratkaisu tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi perustuu hänen mukaansa faktoihin eikä vaaranna rauhanprosessia, vaan auttaa sitä.
EU lähtee Lähi-idän rauhanprosessissa kahden valtion politiikasta. Jerusalemin asema pitää EU:n mukaan ratkaista neuvotteluin siten, että se säilyy sekä Palestiinan että Israelin pääkaupunkina.
– Pahin mitä voi tapahtua on väkivallan leviäminen, EU:n ulkoministeri Federica Mogherini sanoi ennen tapaamista ja tuomitsi viime päivien väkivaltaisuudet ja iskut juutalaisia vastaan.
Yhdysvaltojen ilmoitus on aiheuttanut muun muassa palestiinalaisalueilla levottomuuksia, jotka jatkuivat hajanaisina viikonloppuna. Ruotsin Göteborgissa joukko ihmisiä yritti sytyttää synagogan tuleen myöhään lauantai-iltana.
Yhdysvalloilla on ollut keskeinen rooli Lähi-idän rauhanprosessissa. EU:n Mogherini on sanonut Yhdysvaltojen Jerusalem-päätöksen voivan johtaa pimeämpiin aikoihin. Samalla EU on viestittänyt, että se pysyy rauhanprosessissa muiden kumppanien rinnalla.
Suomi on EU:n yhteisellä linjalla ja pitää kahden valtion politiikkaa rauhanprosessin perustana. EU-maiden joukosta Unkari, Kreikka, Liettua ja Tshekki ovat uutistoimisto AFP:n mukaan toivoneet lämpimämpiä välejä Israeliin.

STT

Kuvat:

Aspire

Ilmeisesti jonkun mielestä kaikkia keinoja on jo käytetty Palestiinan alueen ongelman ratkaisemiseksi, eikä tulokseen olla päästy. Nyt kokeillaan bensan heittämistä pitkään loimunneisiin liekkeihin, eikä ainakaan Netanjahulla tunnu olevan mitään sitä vastaan. Ei liene epäselvää, miksei ole.

kosmopoliitti

Iskut juutalaisia vastaan ovat tietysti tuomittavia. Ainakin toistaiseksi kuitenkin on tullut tietoja vain palestiinalaisten ihmisuhreista asiaan liittyen ja palestiinalaisten monien mielestä oikeutettua vihaa on helppo käyttää mediassa mielipiteen muokkaukseen heitä vastaan. Onneksi voimme nykyisin netin välityksellä saada asiasta laajemman käsityksen. Arabimaailman kantoihin voi tässä mielessä tutustua vaikkapa Al Jazeeran sivuilta.