Jossain vaiheessa työttömän pitäisi muuttaa työn perässä, Mykkänen sanoo HS:n mielipiteessään

3

Niin sanotun aktiivimallin vaatimia toimia ja työkeikkoja on pystyttävä järjestämään kaikissa maakunnissa, kirjoittaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) Helsingin Sanomien mielipidesivuilla. Kritiikissä on vedottu osin alueellisiin eroihin, mutta Mykkäsen mukaan on myös kysyttävä, että missä vaiheessa pitäisi olla valmis muuttamaan työn perässä.
– Jos kumpiakaan ei kerta kaikkiaan paikkakunnalta löydy, on myös kysyttävä, miten pitkään kukin meistä voi vaatia yhteiskunnalta normaalitasoista työttömyysetuutta olematta valmis muuttamaan paikkakunnalle, jossa työhön on mahdollista päästä.
Mykkäsen mukaan mallin vastustajien pitäisi esittää toimia, jotka tuovat yhtä paljon työpaikkoja kuin aktiivimalli.
Työttömyys on laskenut tänä vuonna selvästi. Mykkäsen mukaan kilpailijamaita pienemmillä palkankorotuksilla ja hallituksen työllisyystoimilla lienee tässä oma osansa, mutta pääosin on kuitenkin kysymys suhdannenoususta.

Aktiivimalli voimaan maanantaina

Maanantaina voimaan tulevassa aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan, ellei työtön ole tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä kolmen kuukauden aikana, tienannut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut työllistämispalveluihin viitenä päivänä.
Työstä saatavan palkan on oltava työehtosopimuksen mukaista.
Jos työtön ei täytä näitä ehtoja, heikkenee työttömyysetuus 4,65 prosenttia 65 maksupäivän ajaksi. Käytännössä etuutta leikataan Kelan mukaan tällöin noin yhden työttömyyspäivän korvauksen verran. Peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat ensi vuonna 32,40 euroa päivässä.
Aktiivimalli koskee myös ansiosidonnaisella päivärahalla olevia työttömiä.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005506577.html?share=611a15b2c54f31b3a1a21971135a113b

STT

Kuvat:

Repa

Onko tämä sitä kokoomuksen politiikkaa jolla säilytetään hyvinvointivaltio tai onko tämä sitä että vastakkainasettelun aika on ohi tai olisko sitä kun korvat kuuntelee. Kokoomus ei ehdi huolehtia yhteiskunnan heikommassa asemassa olevista ihmisistä, kun kaikki aika menee yksityisten terveysfirmojen asioiden ajamiseen. Milloin hallitus tarttuu yhtä ponnekkaasti kansanedustajien sopeutumiseläkkeisiin liittyvien epäkohtien ja törkeiden väärinkäytösten korjaamiseen, tai onko tämän asian korjaamisen esteenä se että se koskee entisiä ja nykyisiä kansanedustajia?

Positiivisuutta

Järkyttävää lainvalmistelua. Miksei aktiivimallissa voinut olla esimerkiksi 6kk koeaikaa ilman sanktiota nyt kun työllisyys kehittyy muutenkin? ”Muuttaminen toiselle paikkakunnalle”, tarkoittaa joissakin tapauksissa perheen ”hajottamista” ja kulut voivat kasvaa tuloja suuremmiksi. Kenen uuden ”yrittäjän” ansaintalogiikka varmistuu 4kk:ssa? Miksi työttömille ei esitetä koostetusti yhteen paikkaan samoja päätösperusteita joilla itse korvauspäätökset tehdään? Nyt tietoa on saanut kaivaa eri lähteistä, että mitä aktiivisuusmalli oikeasti tarkoittaa. Silti ei selkeästi käy ilmi voidaanko esimerkiksi ns. laskutusfirmoja käyttää itsensä työllistämiseen. Eli paljon ”poliittisia” heittoja, ilman täsmätietoa. Tästä olisi voinut saada toimivankin mallin mutta ei näin. Tavoite 8000 työllistynyttä on hyvin alhainen verrattuna siihen mikä hässäkkä nyt saatiin… Lue lisää »

Kun työtä ei vaan ole

Työttömänä työnhakijana kaupungissa, jossa kaikille ei yksinkertaisesti töitä ole, Hesasta Raisioon asti haettu ihan yhtä laihoin tuloksin, niin miten voisi muuttaa työn perässä, jos sitä ei saa?

Ei ole tainnut itse koskaan kokea pitkäaikaistyöttömyyttä. Ns. hyväosainen, joka on kultalusikka suussa syntynyt.

Jos ajatellaan, että työttömyys on parantunut, niin onko se todellisuudessa parantunut, kun ihmiset on siirretty opiskelemaan oppisopimuksella yrityksiin, josta ei ole varmuutta, että työ jatkuu koulutuksen jälkeen.

Ihminen ei voi itse työksi muuttua. Ilmeisesti tällä halutaan nostaa maamme itsemurhatilastoja, ei tämä muuta aiheuta.