Joulu alkaa julistuksesta

1
Joulurauha julistetaan Turussa Brinkkalan talon parvekkeelta.

Tänään Suomen Turku julistaa taas joulurauhan: ”Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla…”
Turun kaupungin protokollapäällikkö lukee lähes 200 vuotta vanhan tekstin, Laivaston Soittokunta soittaa ja Mieskuoro Laulun Ystävät laulaa. Yleisö täyttää Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkon edustan. Tänä vuonna tilaisuuteen odotetaan 10 000 ihmistä.
Joulurauhan julistus myös radioidaan ja televisioidaan, ja sitä seurataan suorana lähetyksenä verkossa.

Monessa kodissa joulu alkaa joulurauhan julistuksesta.
Rauhalla on monta merkitystä lyhyen julistuksen tekstissä. Ihmisen sisäiseen rauhaan liittyy kehotus viettää juhlaa asiankuuluvalla hartaudella. Vuoden uskonnollisten ja maallisten juhlien joukossa joulu on juuri se, jona ihmiset toivovat voivansa rauhoittua arkikiireiden keskellä.
Joulu voi myös ahdistaa monesta syystä. Toisten pyhät ovat liian täynnä ohjelmaa, toiset viettävät jouluaan yksin, vaikka eivät haluaisi. Toisissa perheissä hukutaan lahjoihin, toisten joulu on ruoka-avun varassa.

Brinkkalan talon parvekkeelta luettavassa julistuksessa edellytetään, että myös kanssaeläjät otetaan huomioon. Jouluna pitää käyttäytyä hiljaisesti ja rauhallisesti. Lopussa toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa. Hartauden ja rauhallisuuden lisäksi on myös lupa iloita.
Julistuksessa mainitaan myös laiton ja sopimaton käytös ja varoitetaan, että joulurauhan aikana tehdyistä rikkomuksista rankaistaan ankarimman jälkeen. Uhkaus on kova, mutta Suomen laki ei tunne enää joulurauhan julistuksessa mainittuja raskauttavia asianhaaroja.

Yhteiskunnan muuttuessa joulurauhan julistuksesta on tullut yhä symbolisempia tapahtuma. Todellisuudessa Suomi ei hiljene, kun Turun tuomiokirkon kellot lyövät aattopäivänä. Ihmisiä hoidetaan ja järjestystä valvotaan ympäri vuorokauden, mutta nykyään myös kaupat ja ravintolat ovat auki niin, että joulun voi viettää viettämättä sitä.
Riippumatta siitä, miten joulua uskonnollisena juhlana vai maallisena tavaranvaihtotapahtumana, joulurauhan julistuksen ydinviestin noudattaminen helpottaa kaikkien elämää: ollaan ihmisiksi.

Rauhallista joulua

Hyvä tiivistys joulun viettäjille; ´ollaan ihmisiksiˋ- edes jouluna. Tähän voisi lisätä vielä, että ´muistetaan ihmistäˋ – edes jouluna.