Kainuussa varauduttava häiriöihin hätänumeroon soitettaessa – hätäpuhelun voi saada läpi soittamalla ilman sim-korttia

0

Kainuun alueella saattaa esiintyä häiriöitä hätänumeroon 112 soitettaessa, varoittaa Hätäkeskuslaitos. Sen mukaan tilanne voi kestää päiviä.
Asukkaita kehotetaan hätätilanteessa hakeutumaan häiriöalueen ulkopuolelle tai lähimmälle terveys-, palo- tai poliisiasemalle.
Varoitus annettiin alueella olevien sähkökatkosten takia, kerrotaan Kainuun pelastuslaitokselta. Puhelinverkon tukiasemat toimivat tällä hetkellä varavoimalla, ja tukiasemien akut voivat loppua ennen kuin sähköt palaavat.
Jos hätäpuhelu ei mene läpi, hätänumeroon voi päivystävän palomestarin mukaan koettaa soittaa ilman sim-korttia.
Noin 8 000 asiakasta pääasiassa maan itäosissa on vailla sähköä puihin tykkylumen katkottua voimajohtoja. Energiateollisuuden häiriökartan mukaan sähkökatkoja on lähinnä Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Ilman sähköä olevia asiakkaita on myös Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Kuusamossa.
Sähkökatkot jatkuvat nyt neljättä vuorokautta. Korjaustöitä on hankaloittanut huono sää. Lisää märkää lunta sataa ennusteiden mukaan tänään. Iltaa kohden sään odotetaan poutaantuvan, sanoo Ilmatieteen laitos.
PKS Sähkönsiirron mukaan Pohjois-Karjalan länsi- ja pohjoisosissa päivän räntäsade lisää puiden lumikuormaa entisestään ja todennäköisesti aiheuttaa uusia häiriöitä sähkönjakeluun.
Matkapuhelinverkoissa on edelleen häiriöitä Ilomantsin ja Lieksan välillä sekä Nurmeksen alueella. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan häiriöiden määrä on kuitenkin lähtenyt selvään laskuun.
Sääennusteiden mukaan tykkylumen aiheuttama häiriötilanne saattaa jatkua vuodenvaihteen yli. PKS Sähkönsiirto neuvoi eilen asiakkaita varaamaan riittävästi vettä ja muita tarvikkeita kotiin. Varautumisohjeita löytyy osoitteesta www.pks.fi. Johdoille kallistuneita puita ei saa mennä itse poistamaan. Paloasemilla jaetaan puhdasta vettä tarpeen mukaan.
Sähkönkäyttäjä on oikeutettu vakiokorvaukseen, kun sähkökatkos on yhtäjaksoisesti kestänyt yli 12 tuntia. Korvaus maksetaan jälkikäteen automaattisesti, eli sitä ei tarvitse erikseen hakea.

Juna vaihtuu bussiin Sukevan ja Kajaanin välillä sähkökatkojen takia

Sähkökatkokset estävät junien kulkua Sukevan ja Kajaanin välillä, kertoo Liikennevirasto. Junat korvataan linja-autoilla Sukevan ja Kajaanin välillä.
Junaliikenne on keskeytetty liikenteenohjausjärjestelmän vian takia. Liikenneviraston mukaan vika johtuu sähkökatkoksista Pohjois-Savossa ja Kainuussa.
Vian korjaantumisesta ei toistaiseksi ole arviota. VR:n mukaan junat jäävät Kajaanissa ja Sukevalla myöhään aikataulustaan.

http://sahkokatkokartta.energia.fi/#/yhtiot

STT

Kuvat: