Kirkko muuttui konserttisaliksi

1
Seurakunnissa iloitaan siitä, että konsertit saavat ihmiset kokoontumaan kirkkoihin.

Yhä useammat kirkot ovat vähitellen muuttumassa suosituiksi konserttisaleiksi. Pääkaupunkiseudulla ja Turussa seurakunnat ovat jo pitkään vuokranneet kirkkojaan ohjelmajärjestäjille. Myös Salon seudulla kirkkojen vuokrauskäytäntö on yleistymässä.
Kaupalliset konsertit ovat tuoneet muassaan lipunmyynnin, mutta osa seurakunnista karsastaa yhä kirkon ovella perittävää pääsymaksua. Kaikki seurakunnat eivät salli vuokralaisilleenkaan kuin vapaaehtoisten käsiohjelmien myynnin.

Ei ole ihme, että eri musiikkityylien edustajat mielivät keikalle kirkkoon. Monella paikkakunnalla juuri kirkossa on paikkakunnan yleisten tilojen paras akustiikka ja suurin sali, johon mahtuu runsaasti yleisöä. Myös tilan tunnelma vetoaa moneen.
Salon seudulla kirkon saa vuokralle 300–2 000 eurolla seurakunnasta riippuen. Somero on seudun ainoa seurakunta, joka ainakin toistaiseksi luovuttaa kirkon ilmaiseksi esiintyjien käyttöön. Samalla se on linjannut, että yleisöltä ei saa periä lipunhintaa.

Harvalla seurakunnalla on kirkoissa omaa toimintaa kovinkaan monena päivänä viikossa. Vapaata aikaa löytyy etenkin iltaisin, jolloin konsertteja pääsääntöisesti järjestetään. On selvää, että seurakuntien kannattaa hyödyntää artistien into esiintyä kirkoissa.
Samalla seurakunnat saavat kerättyä vuokratuloja, joilla pystytään kattamaan kirkkojen käytöstä aiheutuvia kuluja. Jäsenmäärien vähetessä kaikissa seurakunnissa etsitään uusia tulonlähteitä säästökohteiden rinnalle.

Kirkkojen vuokraaminen herättää myös tunteita. Osa seurakuntalaisista vaatii vapaata pääsyä kirkkoon tilanteessa kuin tilanteessa ja perustelee vaatimustaan kirkollisveron maksulla. Toisaalta kunnallisveron maksaminenkaan ei oikeuta sisäänpääsyyn kotikunnan tiloissa järjestettäviin maksullisiin konsertteihin, urheilukisoihin tai muihin tapahtumiin.
Monissa seurakunnissa iloitaan siitä, että ihmisiä kokoontuu kirkkoon, vaikkei tapahtuma olisikaan seurakunnan itsensä järjestämä. Seurakunnat kuitenkin valitsevat, kenelle kirkkonsa vuokraavat ja millaista ohjelmaa siellä sallivat.

Aisakellot helkkää

Ehkä asiaa voisi lähestyä tarkastelemalla kysymystä, miksi kirkot ovat lähes tai kokonaan täynnä maksullisissa konserttitapahtumissa?

Jos muuten puolityhjille kirkoille näin löytyy käyttöä ja seurakuntalaisten jumalanpalveluksille ei synny haittaa, niin ehkä tälle löytyy ymmärrystä. Toki kirkon arvon mukaisella ohjelmistolla.