Loskaa ja tekoälyä

0

Viime viikon teemoihin kuuluivat loska ympäri eteläistä Suomea sekä tekoäly. Molemmat yhdistyivät Helsingin Slush-startup-tapahtumassa, jonka pääteemaksi tekoäly tänä vuonna oli valittu.
Vaikuttaa siltä, että Suomen seuraava suuri hype-ilmiö siirtyy metsistä ja biotaloudesta mikropiiritasolle, mikä ei salolaisittain ole ollenkaan huono asia. Tekoäly, esineiden internet ja pian avautuva 5G-teknologia muodostavat tulevaisuuden verkoston, jossa joka elementti kirittää sen muita osia.

Kasvuyritystapahtuma Slush on yksi arvostetuimpia riskisijoittajille suunnattuja startup- ja teknologiatapahtumia maailmassa. Tänä vuonna mukana oli 2 600 kasvuyritystä ja osallistujamääräksi ennakoitiin 20 000 kävijää. Nettivierailijoita kerrottiin olleen miljoona.
Nyt mukana oli poikkeuksellisen paljon data-analytiikkaan ja tekoälyyn keskittyviä startuppeja. Pelkästään tekoäly-yrityksiä oli mukana 400. Yritysten suuri määrä lisää isojen menestystarinoidenkin todennäköisyyttä.
Slushin ydintavoitteena on kerätä yrityksilleen sijoittajien miljoonia. Siinä on onnistuttukin: järjestäjien mukaan vuodesta 2008 alkaen järjestetty Slush on tuonut suomalaisyrityksille jopa 200 miljoonaa euroa.

Tekoäly on nyt tapetilla myös siksi, että elinkeinoministeri Mika Lintilän keväällä tilaaman tekoälyohjelman ohjausryhmän ensimmäinen väliraportti on ilmestynyt. Lintilän visio on nostaa Suomi maailman huippumaaksi tekoälyn tutkimisessa, valmistamisessa ja hyödyntämisessä.
Lintilä arvioi, että tekoälymurros tulee olemaan vaikutuksiltaan yhtä voimakas kuin aikoinaan sähkön käytön yleistyminen maailmassa. Tekoälyllä on tarjota yrityksille huikeita kasvumahdollisuuksia.

Tekoäly ei tarkoita niinkään vain puhuvia robotteja, vaan se on arkista ja usein käyttäjältä piilossa. Tekoäly nopeuttaa ja parantaa palveluita, julkista liikennettä sekä terveydenhuollon hoitotarkkuutta.
Tekoälytyöryhmän väliraportti korostaa julkisen ja yksityisen sektorin saumattoman yhteistyön merkitystä Suomen menestyksen takaajana. Puitteiden ja lainsäädännön tulee olla ajan tasalla, jotta Suomi onnistuu tekoälykilpailussa muita maita paremmin.