Mira Potkonen ja Elina Gustafsson tähdittävät Someron lauantaista nyrkkeilymaaottelua

0
Viime viikolla Salon ammattilaisnyrkkeilyillan tähti oli Putkonen, lauantaina Somerolla Potkonen. Mira Potkoselle löydettiin sopiva ruotsalaisvastustaja maaotteluun. (Kuva: Lehtikuva/Kalle Parkkinen)

Suomen ja Ruotsin välisen yleisurheilumaaottelun perinteistä puhutaan vuosittain paljon ja syystäkin. Lähes yhtä pitkä traditio on kuitenkin myös lauantaina kello 13 Somerolla alkavalla Suomi–Ruotsi-amatöörinyrkkeilymaaottelulla.

Naapurukset kirjaimellisesti iskivät yhteen ensimmäistä kertaa jo vuonna 1929. Putki on jatkunut lähes katkeamattomana jopa sotavuosien läpi.

Eikä Ruotsi ole Suomelle edes varhaisin maaotteluvastustaja. Suomi ja Viro aloittivat vuosittaiset kamppailunsa 1926.

Elina Gustafsson saavutti Mira Potkosen tavoin MM-pronssia viime vuoden toukokuun kisoissa. (Kuva: Lehtikuva/Kalle Parkkinen)

Aikojen muuttumisesta kertoo hyvin se, että tämänvuotisen maaottelun ehdottomasti suurin huomio kohdistuu naisten otteluihin. Suomen ainoa hallitseva kesäolympiamitalisti (Mira Potkonen) ja yksi harvoista kesälajien hallitsevista MM-mitalisteista (Elina Gustafsson) herättävät kiinnostusta.

Miehissä on hiljaisempaa. Maan amatöörinyrkkeilyn kärkinimiä ei Somerolla nähdä, vaan ottelijat ovat kotimaan arvolistalla omissa painoluokissaan pääsääntöisesti sijoilla 5–7.

– Harmittavasti on poisjääntejä esimerkiksi loukkaantumisten vuoksi, toteaa Suomen Nyrkkeilyliiton olympiavalmentaja Esa Hukkanen.

Suomen miesten amatöörinyrkkeily on elänyt melkoista hiljaiseloa jo pidempään. Viime kesän EM-kilpailuissa vain Arslan Khataev ylsi 16 parhaan joukkoon, ja hänenkin kisansa päättyivät toiselle kierrokselle.

Trendi on ollut samansuuntainen jo pitkään. Viimeisimmän Suomen miesten EM-mitalin saavutti Robert Helenius 2006, sitä edellisen Jani Rauhala 2002.

Pitääkö tilanteesta olla huolissaan, Esa Hukkanen?

– Senioreissa tilanne ei tosiaan ole kovin hyvä. Lupaavia nuoria on kuitenkin tulossa: Khataev, Krenar Aliu ja Ilari Kujala ovat hieman yli parikymppisinä jo melko hyvällä tasolla. Nuoria on määrällisestikin ihan kohtalaisesti.

Lue lisää 08.12.2017 lehdestä