Mummonmarkka ei kerro totuutta

8
Sairaanhoito on kallistunut 30 vuodessa 87 prosenttia.

Hintojen nousu on jatkuvan hämmästelyn aihe kahvipöydissä kautta kansakunnan. Erityisen suosittua on muistella markka-ajan hintoja ja päivitellä, miten kahvikuppi voi maksaa saman määrän euroja kuin ennen markkoja. Suosittua on myös hämmästellä bensiinin hintakehitystä. Vielä 1980-luvulla kun litran menovettä sai reilulla kolmella markalla, 1990-luvulla hinta ylitti viisi markkaa. Samaa luokkaa maksoi kahvikuppikin.

Ylen teettämä uusi tutkimus romuttaa suurimmilta osin perusteet rypeä nostalgiassa, vanhojen hyvien aikojen edullisissa markka-hinnoissa. Tutkimus ottaa hintakehityksen lisäksi huomioon palkkojen muutoksen; vain tätä kautta voidaan järkevästi kertoa jotain suomalaisten ostovoiman muutoksesta 30 vuodessa.
Tilastokeskuksen toteuttaman tutkimuksen mukaan suurin osa tuotteista ja palveluista maksaa nykyään vähemmän kuin ennen: suomalaisten ostovoima on noussut huimasti. Tutkimus vakuuttaa, että palkat ovat nousseet vuodesta 1986 lähtien peräti 210 prosenttia, ja nousua on ollut myös vuodesta 2005 lähtien 35 prosenttia.

Autojen hinnat ovat tulleet alaspäin myös hämmästyttävän paljon: vertailuvuodesta 1986 hinnat ovat tippuneet 86 prosenttia, vuodesta 2005 lähes kolmanneksen. Autojen hintojen muutokseen vaikuttaa paljon myös muuttunut verotus.
Elektroniikka ja etenkin kännyköiden hinnat ovat suorastaan romahtaneet vuoteen 1996 verrattuna: palkkoihin suhteutettuna kännykät maksavat hämmästyttävät 99 prosenttia vähemmän kuin 20 vuotta sitten. Melkein sama kehitys koskee tietokoneita, jotka ovat halventuneet 95 prosenttia.

Tutkimus paljastaa monille kenties yllättää tietoa bensiinin ja kahvin hinnoista. Palkkoihin suhteutettuna bensiini on nyt itse asiassa 15 prosenttia halvempaa kuin 1996. Kahvin hinta on sahannut, mutta nyt se on 17 prosenttia kalliimpaa kuin 2005. Vuonna 1986 kahvi oli silti 82 prosenttia kalliimpaa kuin 2016.
Sote-insinööreille tutkimuksen soisi toimivan vakavana kannustimena. Sairaanhoito on yksi eniten kallistuneista palveluista. Sairaanhoidon hinta on noussut 87 prosenttia vuodesta 1986.

Huru-ukko

Jos palkat on noussu tuon määrän, minulla ainakaan ei ole. Lämmitysöljyn hinta on yli tupla mitä 90-luvulla ja samaten vero on karannu käsistä kulkemisen suhteen.

Pekka Oulusta

Eli palkka on pysyny samana mutta kaikki on kallistunut?

Jorma64

Aika erikoista matematiikkaa jos se nyt on halvempaa kun kahvikuppi maksaa 6 kertaa enemmän kuin markka-aikana ja palkat ovat nousseet vain 210 % + 35 % 😀 Ja tottakai kännykät ovat suhteessa halvempia nykyään, silloin ne olivat uutuustuote ja siten tottakai ylihintaisia…

Jassu90

Kun tilastoja sopivasti käsitellään ja muokataan, on kaikki yli 100 % halvempaa kuin ennnen.

Sähkö

-Se, miten palkat ovat keskimäärin nousseet, ei kerro yhtään siitä miten yksittäinen pieni ”palkka” on noussut.

HyvänenAika

Mutta sehän on ainoa keino selvittää tämäkin. Vai pitäisikö vertailla sinun jämähtänyttä palkkaa tuotteiden hintakehitykseen?

JKR

Niinpä ökypalkat ovat nousseet ja vaikuttavat valheellisesti keskiarvoon. Olen työelämässä mutta köyhempi kuin koskaan.

JKR

Ostin -88 10 vuotta vanhan mitsubishi lancerin 10 000 markalla, Possunkylki maksoi markan kilo, asuntoni vuokra oli 600 markkaa/puolikas omakotitalo, 18-vuotiaana palkkani rakennusmiehenä oli 8000 markkaa ylitöineen ja urakoineen, pari vuotta myöhemmin yli 10 000.Minulla oli rahaa ostaa, maksaa, lentää ulkomaille ja säästää. Tänä päivänä ei ole, vaikka työkokemusta 30 vuotta, palkkani on minimipalkka.
Ei ole varaa edes käydä lääkärissä, saati lääkkeisiin. En tiedä mistä nämä valheelliset laskelmauutiset tulevat.