Pörssit notkahtivat Trumpin hyväksyttyä verolait

0

Yhdysvalloissa pörssikurssit notkahtivat, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti uudet veronkevennyslait. Alun perin Trumpin piti allekirjoittaa lait vasta tammikuussa, mutta hän aikaisti niiden hyväksymistä pitääkseen lupauksensa siitä, että veronkevennykset julkistettaisiin jouluna.
Suurimpia pörssiyhtiöitä kuvaavat indeksit Dow Jones Industrial Average, S&P 500 ja Nasdaq Composite sulkivat kaikki 0,1 prosentin laskussa.
Verolakipaketti hyväksyttiin aiemmin tällä viikolla sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Aiemmin Trumpin hallinnon veronkevennyssuunnitelmat nostivat kursseja, mutta lakien sisällön tultua julki, kurssit ovat heiluneet.

Uudistus muuttaa sairausvakuutuksen vapaaehtoiseksi

Kyseessä on Yhdysvaltain suurin verouudistus kolmeen vuosikymmeneen. Se tuo huomattavia verohelpotuksia yrityksille, ja myös palkansaajien tulovero laskee väliaikaisesti tulotasosta riippumatta. Uudistus esimerkiksi pudottaa yritysten verotusta nykyisestä 35 prosentista 21 prosenttiin. Suurimmat hyödyt ovat tulossa suurituloisille.
Samalla uudistus lisää valtion velkaantumista, sillä paketin arvioidaan tulevan maksamaan kymmenessä vuodessa lähes 1 500 miljardia dollaria. Republikaanien mukaan se kuitenkin maksaa itsensä takaisin, kun verohelpotusten myötä talous kasvaa, tuottavuus paranee ja työpaikkoja syntyy lisää.
Uudistuksella on vaikutuksia myös terveydenhuoltojärjestelmään. Se muuttaa sairausvakuutuksen ottamisen vapaaehtoiseksi, kun se nykyään on pakollista lähes kaikille. Vapaaehtoisuuden arvioidaan nostavan vakuutusmaksuja, ja demokraattien mukaan yhä useampi putoaisi vakuutuksen piiristä.

STT

Kuvat: