Presidentin kampanja alkaa

0
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio seurasivat Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistuntoa eduskunnassa 5. joulukuuta.

Sauli Niinistön presidentinvaalikampanja alkaa virallisesti tänään. Vaikka ehdokas Niinistö matkustaa viikonlopun aikana junalla halki Suomen, sitä ei pääse karkuun, että hän on koko ajan myös tasavallan presidentti. Ehdokkaan kannanotot ovat myös presidentin kannanottoja.
Istuvalla presidentillä on ehdokkaiden joukossa erityisasema. Keskustan Matti Vanhanen kiteytti asian haastattelussa (SSS 4.12.) näin: pelin luonteeseen kuuluu, että istuvalla presidentillä on sekä instituutioon liittyvä kunnioitus että näkyvyys.

Niinistön etumatka ei johdu pelkästään siitä, että hän hoitaa tällä hetkellä presidentin virkaa. Kokoomuslaisesta kaupunginvaltuutetusta on kasvanut vuosikymmenien aikana kansan suosikki.
Vuonna 2006 Niinistö haastoi vaalien toisella kierroksella Tarja Halosen, joka voitti niukasti. Halonen sai äänistä noin 52 prosenttia. Ensimmäisellä kierroksella häntä kannatti noin 46 prosenttia.
Tuorein Ylen kannatusmittaus ennakoi, että Niinistö valitaan jo ensimmäisellä kierroksella. Gallupin 80 prosentista on varaa tulla reippaasti alas päin.
Muut ehdokkaat kuuluvat olevan jopa sitä mieltä, että suosio haittaa keskustelua: jos arvostelee Niinistöä, saa yleisön niskaansa.

Kyselyissä ei ole tähän mennessä ollut mukana Paavo Väyrystä, joka ilmoitti itsenäisyyspäivän aattona, että presidenttiehdokkuuteen vaadittavat 20 000 kannattajakorttia ovat koossa.
Kun Väyrynen tulee virallisesti mukaan kamppailuun, ehdokkaita on yhteensä kahdeksan. Toinen kierros toteutuu, jos seitsemän muuta ehdokasta saavat yhdessä enemmän ääniä kuin Niinistö yksin.

Matti Vanhanen on arvioinut, että Niinistön ylivoimaisuus alkaa rapista, kunhan ehdokkaat pääsevät yhteisiin televisiokeskusteluihin ja vaalikoneisiin. Väyrynen sanoi saman asian suoremmin: kun itsenäisyyspäivä on vietetty, alkaa Sauli Niinistön arki ja kansanvallan juhla.
Tällainen tokaisu on haastajan retoriikkaa. Niinistön gallup-suosio ei ole kansanvallan vastaista.
Presidentin virkaan ei pääse ilmoittautumalla, ei puolueiden välisillä sopimuksilla eikä mielipidemittauksilla. Vain suorassa kansanvaalissa saadut äänet ratkaisevat.