Salolaiskeksintö on ehdolla Vuosisadan Liikenneteoksi

7

Jalankulkijaheijastin on ehdolla Vuosisadan Liikenneteoksi. Heijastin on salolainen keksintö 1950-luvulta. Heijastimen ideoi pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti yhdessä Oiva Niinistön kanssa. Lehden poika Taisto Lehti jatkoi kehitystyötä muun muassa hankkimalla mallisuojan lumihiutaleheijastimelle, jonka suunnitteli Kalervo Suomela.

Lumihiutaleheijastimen on suunnitellut Kalervo Suomela. Kuva: SSS/Arkisto

Heijastin standardisoitiin vuonna 1979. Kolme vuotta myöhemmin tieliikennelakiin tuli jalankulkijan heijastimen käyttösäännös.

– Heijastimen turvallisuusvaikutus on huomattava pimeällä liikuttaessa, todetaan Vuosisadan Liikennteko -äänestyksen perusteluissa.

Perttelissä valmistettiin heijastimia Talmu-tuotemerkillä yli 40 vuotta.

Vuonna 2006 Hella Lighting Finland Oy myi liiketoiminnan laitilalaiselle Coreplast Laitila Oy:lle, ja samalla tuotemerkki vaihtui Coreflectiksi. Vuosikymmenten kuluessa heijastimia on myyty yhteensä yli sata miljoonaa kappaletta.

Vuosisadan Liikennetekoa etsivät Life Style Invest Oy ja Premier Park -yritykset yhteistyössä Suomi 100 -hankkeen, Liikenneturvan ja muiden kumppanien kanssa.

Heijastimen lisäksi ehdolla ovat ”Jos otat, et aja”-kampanja, kypärän käyttö liikenteessä, kävely- ja pyöräteiden rakentaminen, lasten liikennelaulu, moottoriteiden rakentaminen, nopeusrajoitusten käyttöönotto, poliisin liikennevalvonta, suomalainen liikennekoulutus, talvirenkaiden kehittäminen sekä turvavöiden ja -istuinten käyttö.

Äänestyksen voittaja julkistetaan 13. joulukuuta.

Jouni Kupiainen

Maailman halvin henkivakuutus. Huippukeksintö. Heijastin.

Äiti

Halpa henkivakuutus kun vain ihmiset käyttäisi.

Lasu

Pertteliläiskeksintö👍

Taisto Lehti

Äänestämään kaikki vielä joukolla tänään 13.12. Onneksi edes tämä tuote pelastui ja jäi Suomeen kun Hella lähti 10 vuotta sitten ajamaan alas Talmua. Tuote kerrallaan siirrettiin pois ja suuria osinkoja maksettiin Saksaan. Mitään korvaavaa tuotantoa ei saanut kehittää, mikä olisi pitänyt yllä työllisyyttä. Onneksi muutamat yritteliäät ja osaavat lähtivät ajoissa pois ja perustivat uutta tuotantoa. Parhaana esimerkkinä Ledil. Näitäkin Hella yritti parhaansa mukaan estää.

Takavalot

Niin oikeassa olet! Hella oli hyvä työpaikka, ja työntekijät yrittivät kehittää uutta tuotantoa. Mutta oli jo päätetty, että Suomesta lähtee pois.

Hyviä muistoja löytyy sieltä, mutta yksi ovi kun sulkeutuu toinen avautuu! Eli uusissa töissä ollaan jo!

Satakymppi

Heijastin on hyvä. Sillä tekee itsensä helposti näkyväksi.
Henkivakuutukseksi siitä ei ole. Jos joudun yliajetuksi siitä huolimatta, että käytän heijastinta, saavatko omaiseni korvausta heijastimen valmistajalta? Eivät saa.
Mikä vakuutus se sellainen on. Se ei ole vakuutus ensinkään, kannattaa hoitaa hengen vakuuttaminen muilla keinoin. Heijastinta kannattaa silti käyttää. Kannattaa, vaikkei tieliikennelaki siihen oikeasti velvoita. Se kyllä kehottaa heijastinta käyttämään, mutta ei velvoita. Eri asia.
Heijastin ei ole vakuutus, eikä velvollisuus, mutta se on hyvä turvaväline.

Allan

Jos pankkiirit olisivat neuvoneet ja rahoittaneet paremmin patenttien hankinnan, sataisi jalakulkuheijastimesta yhä rojalteja niin runsaasti, että Salo olisi liittynyt Pertteliin ja nyt asuttaisiin Perttelin kaupungissa.

No ahneet pankkiirit eivät neuvoneet ja rahoittaneet.

Ennen vanhaan kansainvälisten patenttien saaminen oli helpompaa.