Show must go on – Vilpas järjesti yli sadan pisteen hyökkäysnäytöksen ilman Koivistoa ja Rannikkoa

0
Keskiviikkona oli valkopaitaisen Vilppaan Javontae Hawkinsin (17 pistettä) ja Tobin Carberryn (taustalla, 18 pistettä) vuoro loistaa.

Vilpas järjesti taas kerran melkoisen näytöksen miesten Korisliigan kotiottelussaan. Tampereen Pyrinnöstä ei ollut Vilppaan poissaolosta huolimatta edes salolaisten hidastajaksi, vaan Vilpas vei takuuvarman 107-74 (56-38)-voiton.

Ennen ottelun alkua varmistui Vilppaan pelaajiston vastoinkäymisten jatkuminen. Mikko Koiviston lisäksi pois joutui jäämään vatsataudista kärsivä takamies Teemu Rannikko.
Rannikon poissaolo merkitsi John Jordanin sekä myös Aatu Kivimäen ja Topias Kuukkasen vastuun kasvamista. Etukäteen ajateltuna Vilppalle olisi voinut kuvitella hankaluuksia hyökkäyspäässä.

Totuus oli kymmenen ensimmäisen minuutin osalta täysin päinvastainen. Vilpas aloitti suorastaan tyrmäävästi johtamalla avausneljänneksen jälkeen peräti pistein 30-15.
Kotijoukkueen peli kyllä muuttui Jordanin otettua suurimman vastuun pelintekijän tehtävistä. Pelaaminen nojautui enemmän yksilösuorituksiin, mutta alun perusteella mikäpä oli nojautuessa.

Vilpas nappasi ensimmäisen peliminuutin aikana kolme hyökkäyslevypalloa ja teki niistä tilanteista kuusi pistettä. Neljännes päättyi Tobin Carberryn hienoon hyökkäyslevypallon jälkeiseen kakkoseen. Kaikkiaan levyrit menivät Vilppaalle 12-5.

Pyrintö oli alussa melkoisessa kohmeessa. Se teki avausneljännekseen neljä pallonmenetystä, joista Vilpas rokotti kymmenen pistettä. Tätä orkesteria johti Jordan loistavilla ja ennen kaikkea vauhdikkailla suorituksillaan.

Vierasjoukkue avitti tätä vielä omalta osaltaan. Petri Heinonen rikkoi kolmen pisteen heittoa tehnyttä Jordania, joka viimeisteli kyseisestä hyökkäyksestä neljä pistettä.

Tamperelaisten tilanne synkkeni toisen neljänneksen alussa, kun takamies Antero Lehto otti jo kolmannen virheensä. Pelätty Brian Asbury ei sen kummemmin kuin kukaan muukaan vierasjoukkueen pelaaja päässyt juuri lainkaan hyökkäyskorin alle. Vilpas johti 12 peliminuutin jälkeen 37-20.

Avausjaksolla donkannut 178-senttinen Jordan jatkoi vastustajan kurmoottamista hassuttamalla täysin Asburyn ja nostamalla kaksi pistettä. Pyrintö alkoi onnistua sinänsä vaikeahkoissa hyppyheitoissa pitämällä eron vartin pelin jälkeen 16 pisteessä (42-26).

Pyrintö tuli hetkeksi 13 pisteen päähän, mutta se kavennus jäi lyhytaikaiseksi. Vilpas pystyi tekemään erinomaisesti tulosta myös ”kakkosviisikolla”, kun kentällä olivat yhtaikaa Aatu Kivimäki, Topias Kuukkanen, Javontae Hawkins, Matias Ojala ja Miikka Luosmaa. Tämä kombinaatio tehtaili alle 40 sekunnissa 8-0-pisteputken!

Juuri ennen pitkää taukoa Pyrintö (lue: Asbury) sai epäilemättä henkisesti tärkeitä onnistumisia. Suurimmillaan jo 23 pisteessä käynyt kotijohto kaventui toisen neljänneksen jälkeen 18 pisteeseen.

Ensimmäisellä puoliajalla selkeästi suurin ero joukkueiden välillä oli pallonmenetyksissä ja vapaaheitoissa. Menetyksiä oli Vilppaalla vain kaksi, Pyrintö peräti kymmenen. Vilpas oli tehnyt vapaaheittoviivalta 14, Pyrintö kolme pistettä.

Tauon jälkeenkin Vilpas pääsi nopeasti kaksi kertaa vapaaheittoviivalle. Jälkimmäinen näistä tilanteista tuotti Pyrinnön koko ottelun pisteittä pelanneelle Antero Lehdolle neljännen virheen.

John Jordanin ei pitänyt uran aiempien tilastojen perusteella olla kaksinen kolmen pisteen heittäjä. Kaiken muun lisäksi hän tuntuu onnistuvan Vilppaassa siinäkin. Vaikea kolmonen kättä vasten onnistui – kolmoset tähän mennessä 3/5.

Seuraavassa hyökkäyksessä Jordan tarjosi alley-oop-donkin Hawkinsille. Vilpas Ultrasilla oli katsomossa hauskaa, Pyrinnön päävalmentajalla Sami Toiviaisella aikalisällä vähemmän hauskaa. 23 peliminuutin jälkeen tulostaululla olivat lähtökohtiin nähden lähes käsittämättömät numerot 67-40.

Pyrintö ryhdistäytyi, alkoi päästä vapaaheittoviivalle ja kavensi eron 20 pisteeseen. Pysyvämpää olotilaa tästä vierasjoukkueen hallinnasta ei kuitenkaan tullut. Matias Ojala alkoi päästä pisteidenteon makuun, ja melko vähän pelannut Juho Nenonen teki kliinisen tarkkaa työtä. Kaikki kolme kolmosta koriin.

Päätösneljännekselle lähdettiin 82-59-johdossa, eli ottelu alkoi olla käytännössä ratkennut. Merkittävää oli se, että sentteri Aaron Jones oli tehnyt tässä vaiheessa ”vain” kuusi pistettä. Teemu Rannikon puuttuminen näkyi hänen pelissään, mutta joukkue hyökkäsi muilta osin sitäkin tehokkaammin.

Vilpas voi todeta: show must go on. Poissaoloista huolimatta se tavoitteli taas kerran sadan tehdyn pisteen rajaa. Sen Vilpas saavutti noin kaksi minuuttia ennen loppua, ja näin ollen joukkueen pistekeskiarvo kotiotteluissa on edelleen lähellä sataa.

Jos ”tilanne näyttää pelottavan hyvältä” ei olisi turhan kulunut fraasi, voisi sitä käyttää Vilppaan osalta. Keskiviikkona 24 pistettä heittäneen John Jordanin mukaantulon jälkeen joukkue on voittanut 11 ottelua 12:sta, eivätkä edes useammat poissaolot näytä pysäyttävän salolaisia varsinkaan kotikentällä.

Vaikka kärkipään joukkueista Seagulls ja Karhubasket voittivatkin keskiviikon ottelunsa, näyttää Vilppaan tilanne runkosarjan voiton suhteen äärimmäisen hyvältä. Se on paikoitellen pelillisesti täysin omaa luokkaansa Korisliigassa.