Someron lukio kestomenestyjä

0
Someron lukio on tottunut pärjäämään lukiovertailuissa. Kuvassa lukion ylioppilaita vuodelta 2014.

Lukiot on jälleen pistetty järjestykseen ylioppilaskirjoitusten tulosten pohjalta. Tietotoimisto STT:n vertailussa otettiin huomioon niin kevään kuin syksyn kirjoitukset.
Salon seudun lukioista ykkönen oli Someron lukio, joka on pitänyt alueen kärkipaikkaa usein. Vertailussa tarkastellaan ylioppilaiden pakollisissa aineissa saamia pisteitä ottamalla huomioon myös oppilaiden lähtötaso.
Lukiovertailut herättävät kentällä kahdenlaisia tuntoja. Kisassa menestyneet lukiot korostavat mielellään vahvuuksiaan, heikoimmin pärjäävät jättävät mieluusti koulujen paremmuusjärjestykseen panemisen omaan arvoonsa.

Siitä ollaan varmasti yhtä mieltä, että koulujen arvioiminen pelkästään yo-kokeiden arvosanojen perusteella ei kerro juurikaan opetuksen tasosta. On selvää, että maineikkaat lahjakkaita kympin oppilaita ympäri maata houkuttelevissa opinahjoissa kirjoitetaan myös loistotuloksia.
Eri koulujen verrattavuus paranee huomattavasti, kun tulosten tarkastelussa huomioidaan myös lähtötaso. STT:n vertailussa pohjana ovat ne keskiarvot, joilla oppilaat ovat tulleet peruskoulusta lukioon.

Someron lukio oli tänä vuonna koko maan lukioiden listalla sijalla 24. Seudun lukioista seuraavaksi ylsi Perniö (40:s). Molempien koulujen rehtorit selittivät menestystä koulun pienuudella, tukea tarvitsevat oppilaat huomataan ja tukea on myös mahdollista antaa (SSS 5.12.).
Pienuus on varmasti parhaimmillaan vahvuustekijä, sillä pienessä lukiossa opettajat oppivat tuntemaan oppilaansa. Se ei kuitenkaan pelkästään riitä, sillä tasokkaaseen opetukseen ja oppilaiden motivointiin tarvitaan myös hyvät opettajat.
Vuodesta toiseen hyviä tuloksia tekevä Someron lukio on tuloksista päätellen onnistunut hyvin tässä yhdistelmässä. Jopa niin hyvin, että eivät edes poikkeusolot ole koulutyötä häirinneet.

Ylioppilaskirjoituksissa saatuja tuloksia ei voi jättää lukioita arvioitaessa tyystin huomiotta. Yo-kirjoitusten arvosanoilla on entistä suurempi painoarvo korkeakouluihin haettaessa.
Lukion yksi tehtävä on nimenomaan jatko-opintoihin valmistaminen.