Sote-vääntö söi kokoomusta

2
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puoluevaltuuskunnan kokouksessa lokakuussa. Puolueen kannatuksesta on sulanut paljon lokakuun lukemista.

Tuore puoluekannatusmittaus kertoo kokoomuksen suosion kääntyneen laskuun. Ylen mittauksen mukaan kokoomuksen kannatus on 19,8 prosenttia, jossa on pudotusta peräti 2,5 prosenttiyksikköä.
Joulukuun gallup osoittaa heilahteluja myös muiden puolueiden kannatuksissa. Kokoomuksen lisäksi kannatustaan menetti oppositiopuolue SDP. Selvää nousua uusi tutkimus osoitti ensimmäisen puoluekokouksensa pitäneelle Siniselle tulevaisuudelle.

Uuden kyselyn merkittävin muutos on kokoomuksen putoaminen. Puolue on yhä suosituin, mutta nyt tultiin iso askel alaspäin yli 20 prosentin kannatusluvuista. Muutokset ovat niin suuria, että niitä ei voi sivuuttaa vain satunnaisilla heilahteluilla.
Kokoomuksen suosion pudotuksen taustalla on todennäköisesti kova sote-vääntö. Kokoomus ajoi sitkeästi läpi laajaa valinnanvapautta, mikä herätti vastustusta. Samaan aikaan Helsingin pormestari ja kokoomuksen ääniharava Jan Vapaavuori arvosteli voimakkaasti koko sote-uudistusta.

SDP:n syksyllä alkanut nousu näyttää taittuneen. Puolue jakaa kakkossijan yhdessä keskustan kanssa 17,8 prosentin kannatuksella. Pudotusta SDP:lle tuli 1,9 prosenttiyksikköä.
Toisin kuin kokoomuksella, SDP:n suosion laskun yksittäistä syytä on vaikeampi löytää. Ehkä puolue on vain kadonnut politiikan kamareissa tapettiin vähän samalla tavalla kuin puolueen sinänsä asiallinen ehdokas Tuula Haatainen presidentinvaaleissa.
Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen toilailut eivät ainakaan vielä tässä kyselyssä näkyneet perussuomalaisten kannatuksessa. Puolueen suosio jopa hieman nousi. Myös vasemmistoliitto nosti kannatustaan.

Siniset onnistui kipuamaan marginaalista varsinaiselle mitta-asteikolle. Sinisten kannatukseksi mitattiin nyt 2,3 prosenttia, jossa on nousua peräti 1,2 prosenttiyksikköä. Taustalla on ryhmän ensimmäinen puoluekokous ja profiloituminen entistä selkeämmin puolueeksi.
Uuden ryhmän kannatusta on kuitenkin vaikea ennustaa gallupeissa. Todellinen suosio mitataan vasta vaaleissa.

keijo.k

Nämä gallupien tulokset ovat täyttä höpöilyä kuten kaikki gallupit ja kannatustutkimukset! Kaikkien tekemisten vaikutukset ollaan aina liittämässä noihin höpötutkimuksiin! Jos nyt esim. pari henkilöä ilmoittaa kannattavansa sinisiä niin alkaa hirveä hehkutus yli prosentin kannatuksen noususta, mitä järkeä? Eiköhän poliitikot tule toimeen ilman tuollaisia höpöpönkityksiäkin! Kannattaisi ministereiden ja kansanedustajienkin enemmän satsata vaan tuohon järkevään tekemiseen? Lakien laatiminen taas pitäisi ulkoistaa jonnekin missä käytettäisiin järkeä (tervettä)!

Mamma

Mitä järkevää tekemistä politiikoilla on? Pikkujoulun vietto? Joka asiaa varten tarvitaan laki, mitä ne takavuosien poliitikot ovat tehneet kun mitään lakeja ei tunnu olevan ja jos tervettä järkeä jollain olisi ei joka paikkaan lakia tarvittaisi. Maakunnat luikkivat kustannuksineen soten varjossa, nyt on maakuntasuunnittelijoita, mistä ne ovat tulleet, ovatko virat olleet auki? Sote tulee kalliimmaksi kuin nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä ja siihen lisäksi kaikki maakuntien menot ja byrokratia. Eikä kukaan huomaa?