Trump Pohjois-Korealle asetetuista pakotteista: Maailma haluaa rauhaa, ei kuolemaa

0

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump reagoi Twitterissä YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymiin uusiin pakotteisiin Pohjois-Koreaa vastaan.
Tviitissään Trump toistaa turvallisuusneuvoston yksimielisen äänestystuloksen ja kirjoittaa, että maailma haluaa rauhaa, ei kuolemaa.
Perjantaina YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi äänin 15-0 ankarat pakotteet, jotka rajoittavat merkittävästi jalostetun öljyn ja raakaöljyn kuljetuksia Pohjois-Koreaan. Pohjois-Korea tarvitsee öljyä jatkaakseen ohjus- ja ydinohjelmiaan. Öljyntuonnin lisärajoitukset ovat myös vakava isku maan jo valmiiksi huonossa jamassa olevalle taloudelle.
Päätöslauselman laati Yhdysvallat. Lauselman perusteella myös ulkomailla työskentelevät pohjoiskorealaiset joutuvat palaamaan kotimaahansa kahden vuoden kuluessa, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja New York Times. Pohjois-Korea saa merkittäviä tuloja kymmeniltätuhansilta kansalaisiltaan, jotka työskentelevät etenkin Venäjällä ja Kiinassa. YK:n mukaan heidän työolonsa ovat verrattavissa orjatyöhön.

Pakotteet vastatoimi ydinaseuhitteluun

Päätöslauselman mukaan kaikki maat velvoitetaan myös tarkkailemaan, pidättämään ja takavarikoimaan Pohjois-Koreaan meneviä ja sieltä saapuvia laivakuljetuksia, jos niiden epäillään sisältävän laitonta rahtia.
Myös 15 uuden pohjoiskorealaisvirkamiehen kansainväliset viisumit ja varat jäädytetään. Listalla oli aluksi 19 nimeä, sitten 16, mutta lopullinen luku oli 15.
Myös Pohjois-Korean tärkein kauppakumppani Kiina äänesti päätöslauselman puolesta. Kiina on aikaisemmin ollut haluton lopettamaan täysin kauppaa Pohjois-Korean kanssa.
– Tämä päätöslauselma puree, sanoi Ranskan YK-lähettiläs Francois Delattre.
– Täydellinen lujuus on paras vasta-aineemme sodan uhkalle, hän lisäsi.
Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley puolestaan kuvaili Pohjois-Koreaa ”traagisimmaksi esimerkiksi pahuudesta modernissa maailmassa”. Haleyn mukaan nyt asetetut pakotteet heijastavat kansainvälistä tyrmistystä Pohjois-Korean toimista.
Pakotteet ovat vastaisku Pohjois-Korean mannertenvälisen ballistisen ohjuksen testaukseen marraskuun lopulla. Pohjois-Korean mukaan ohjus yltäisi Yhdysvaltain mantereelle. Trump on uhannut ”tuhota totaalisesti” Pohjois-Korean, jos se iskee Yhdysvaltoihin. Pohjois-Korea puolestaan vaatii maailmaa hyväksymään, että se on ydinasevaltio.
Yhdysvallat, YK ja EU ovat jo aiemmin asettaneet pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan. YK:n osalta pakotepaketti on kolmas tänä vuonna.

https://twitter.com/realDonaldTrump

STT

Kuvat: