Tuhoisia voimia piilee maan alla

0
Tulivuori Agung Balilla purkautui viimeksi vuonna 1963.

Ihmiskunta on liki loppumattoman nokkela ja reaktiokykyinen sopeutumaan sekä sopeuttamaan elinolojaan. On kuitenkin luonnonvoimia, joiden rinnalla ihmiset ovat yhä pieniä ja avuttomia. Tektonisille voimille, tulivuorille ja maanjäristyksille, ei ihmiskunta voi vieläkään mitään.

Balin Agung-tulivuori on herättänyt maailman huomion tulivuoriin ja niiden mahdollisesti maailmanlaajuisiin vaikutuksiin. Balilla Agung-tulivuoren vaikutukset ovat toistaiseksi olleet paikallisia, jos 120 000 turistin lentojen peruuntumista ei lasketa globaaliksi vaikutukseksi. Paikallisestikin Agung on pakottanut 100 000 balilaisen jättämään kotinsa tulivuoren räjähtämisen pelossa. Mittava evakuointi on perusteltua, sillä Agung on käyttäytynyt tavalla, joka viittaa tulivuoren tulevaan räjähdykseen.
Kun Agung purkautui 1963, 1 600 ihmistä kuoli ja tulivuori sylki uumenistaan taivaalle niin suuren aurinkoa pimentävän tuhkapilven, että maailman keskilämpötilat laskivat 0,2–0,3 astetta vuoden ajaksi.

Edellisen kerran eurooppalaiset saivat tuta tulivuorten mahdin, kun vuonna 2010 Eyjafjallajökull-tulivuoren tuhka lamautti lentoliikenteen. Mitättömän pienet tuhkahiukkaset vaikuttivat satojen tuhansien ihmisten elämään viikkokausia.
Lentoliikenteen pysähtyminen muutamaksi viikoksi ei ole kovinkaan vakava asia. Sen sijaan supertulivuorten purkausten mahdolliset vaikutukset kuulostavat pelottavilta.
Supertulivuorien purkauksista ilmakehään purkautuva tuhka voi pahimmillaan pimentää auringon ja kylmentää ilmastoa jopa kymmenillä asteilla. Vaikutukset maanviljelykseen ja ruuantuotantoon olisivat dramaattiset.

Tulivuoria on joka puolella maapalloa etenkin mannerlaattojen saumakohdissa. Osa näistä on niin sanottuja supertulivuoria. Yksi suurimpia kalderatulivuoria sijaitsee USA:n Yellowstonen kansallispuistossa. Euroopassa eniten huolta aiheuttavat kerrostulivuoreksi luokiteltu Napolin viereinen Vesuvius ja Napolinlahden pohjassa lymyävä kalderatulivuori Campo Flegrei. Kaikkien näiden on ennustettu keräävän voimia seuraavaa purkausta varten. Campo Flegrein tilaa kuvataan kriittiseksi.
Tulivuorten räjähtämistä ei voi estää. Sitä suuremmalla syyllä niitä tulee tutkia ja varautua purkausten seurauksiin.