Tyksissä otettu käyttöön Pohjoismaiden ensimmäinen uuden sukupolven kuvantamislaite

0

Turun yliopistollisen keskussairaalan isotooppiosastolla on otettu joulukuussa potilaskäyttöön uuden sukupolven täysin digitaalinen Spect-tietokonetomografialaite.
– Laitteita on asennettu vasta muutama Eurooppaan. Tämä on ensimmäinen Suomessa ja ensimmäinen Pohjoismaissa, sanoo sairaalafyysikko Tommi Noponen Tyksin isotooppiosastolta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Laitteessa on yhdistetty digitaalinen gammakamera ja tietokonetomografia (tt). Tyksissä on tähän mennessä ollut 6-leikkeinen Spect-tt-kuvauslaite. Uudessa laitteessa on 16 tt-leikettä ja digitaalinen gammakamera. Nämä asiat mahdollistavat parempilaatuisia ja nopeampia kuvauksia.
– Potilaalle tämä tarkoittaa kaksi tai jopa kolme kertaa lyhempää kuvausaikaa tai pienempää sädeannosta, sanoo osastonylilääkäri Marko Seppänen, kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimuksen vastuualueelta.
Samalla diagnostiikka paranee, kun saadaan tarkempia kuvia.