Upin Aaltola: Saudi-Arabian ja Iranin konflikti antaa USA:lle pelivaraa lähetystön siirrossa

1

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aikeet julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siirtää myös Yhdysvaltain lähetystö sinne johtuvat siitä, että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti ei tällä hetkellä ole keskeisin huolenaihe Lähi-idässä, arvelee Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.
– Lähi-idän rauhanprosessissa on Yhdysvaltain ja erityisesti presidentti Donald Trumpin näkökulmasta tapahtunut tiettyjä käänteitä. Etenkin Saudi-Arabian ja Iranin alueellisen konfliktin paisuminen Lähi-idän merkittävimmäksi konfliktiksi on Washingtonin kannalta vähentämässä Jerusalem-siirron painoarvoa, Aaltola sanoo STT:lle.
– Luonnollisesti tässä vaikuttavat myös kampanjalupaukset ja Trumpin taustalla olevien herännäiskristittyjen tiukka Israel-suhde. Tässä on mukana kulttuurisia tekijöitä ja Yhdysvaltain hallinnon laskelma siitä, että Yhdysvallat on nyt vapaampi tekemään tämän siirron kun vuosikymmeniin, ohjelmajohtaja jatkaa.
Lähi-idän täysin jumittuneita rauhanneuvotteluja Trumpin tuleva päätös ei paranna.
– Yhdysvaltain pitäisi kuitenkin jostain neutraalista positiosta vetää neuvotteluja, eikä tämä siihen projektiin tuo sulkia hattuun. Se tulee tukemaan sitä näkökulmaa, että Israel ja Yhdysvallat ovat hyvin identtisiä toimijoita. Yhdysvaltain asema näissä neuvotteluissa muodostuu tässä vähän kysymysmerkiksi.
Aaltolan mukaan on selvää, ettei lähetystöä siirretä nopeasti, jos lainkaan.
– Lähetystön siirto on myös symbolinen ele ja siinä on erilaisia välimalleja. Toisaalta ilmoitetaan aikomus siirtää lähetystö Jerusalemiin ja toisaalta tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Sen jälkeen voidaan siirtää pelkästään lähetystö, tai tunnustaa Jerusalem pääkaupungiksi. Luulen, että jotain näistä välimalleista käytetään. Lisäksi ajan peluu madaltaa siitä koituvia reaktioita, kun siirto ei tapahdu välittömästi.

STT

Kuvat:

Jeru Salem

Ehkä selvempää ja reilumpaakin olisi siirtää Israelin pääkaupunki Washingtoniin ja pelata avoimin kortein Palestiinassa. Onhan alue ennenkin ollut siirtomaa.