USA:n YK-lähettiläs Haley: Jerusalem-päätös ei ota kantaa kaupungin rajoihin

0

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley sanoo CNN:lle, ettei Yhdysvallat ota kantaa Jerusalemin rajoihin, vaikka presidentti Donald Trump tunnusti kaupungin Israelin pääkaupungiksi.
Haley korostaa, ettei Yhdysvallat ole sanonut mitään siitä, mitkä osat nykyisestä Jerusalemista muodostavat heidän mielestään Israelin pääkaupungin. Hänen mukaansa Yhdysvalloilla ei ole kantaa myöskään siihen, kenelle Jerusalemin vanhakaupunki kuuluu.
Haleyn mukaan on Israelin ja palestiinalaisten asia sopia keskenään Jerusalemin mahdollisesta jakamisesta.

Tillerson: Trump noudatti amerikkalaisten tahtoa

Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson sanoo, että presidentti Donald Trump noudatti kansansa tahtoa tunnustaessaan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.
Tillersonin mukaan Trump noudatti Yhdysvalloissa 1990-luvulla säädettyä lakia, joka velvoittaa presidenttiä jonain päivänä siirtämään Yhdysvaltojen Israelin-suurlähetystön Jerusalemiin. Ulkoministeri sanoo, että jokaisella maalla on oikeus tehdä itse omat päätöksensä Israelin-suurlähetystönsä sijainnista.

Sipilä: Suomen linja Lähi-idän suhteen muuttumaton

Suomen linja Lähi-idän tilanteen suhteen on muuttumaton Yhdysvaltain uudesta Jerusalem-linjauksesta huolimatta, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).
Sipilä sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että Suomen tavoitteena on hakea Lähi-itään neuvottelemalla pysyvä kahden valtion ratkaisu. Sipilä muistutti, että kahden valtion ratkaisu on myös EU:n lähtökohta Lähi-idän tilanteen ratkaisemiseksi.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti eilen Yhdysvaltojen tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.
Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi vahvistaa tutkijan mukaan äärijärjestöjen sanomaa. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Wolfgang Mühlberger sanoo päätöksen hyödyttävän muun muassa Hamasia ja Hizbollahia sekä heikentää niitä tahoja, jotka pyrkivät rauhanomaiseen ratkaisuun palestiinalaisten ja Israelin välillä.
Mühlberger kuitenkin epäilee, seuraako päätöstä uusi kansannousu palestiinalaisalueilla. Hän uskoo maltillisten voimien pyrkivän välttämään väkivaltaisuuksia.
Suomen ulkoministerin Timo Soinin (sin.) mukaan kahden valtion malli on ainoa realistinen.
– Jerusalemin asemasta Israelin ja palestiinalaisten pääkaupunkina voidaan sopia vasta osana tulevaa rauhaa, Soini sanoo ulkoministeriön Twitter-tilillä.
Trump ilmoitti eilen Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi ja lähetystön siirtämisestä sinne Tel Avivista. Ulkoministeriön tviitissä on linkki EU:n ulkoministerin Federica Mogherinin eiliseen lausuntoon. Mogherini ilmaisi EU:n vakavan huolen Trumpin päätöksestä.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Jerusalemin asema on äärimmäisen herkkä koko rauhanprosessin kannalta.
Yhdysvaltain presidentti Trump ilmoitti eilen, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtää lähetystönsä sinne Tel Avivista.
– Toivottavasti peruuttavat sen. Peruuttaminen tässä vaiheessa olisi kuitenkin pienin paha, Vanhanen sanoi tänään.
Vanhasen mukaan Yhdysvallat menettää tällä mahdollisuuden toimia välittäjänä.
– He ovat ainoa maa, joka näin tekee, ja heillä pitäisi olla vastuuta yhteisen järjestelmän toiminnasta, Vanhanen sanoo.
Hänen mukaansa kehityskulku on harmillinen.
– Tämä on taas yksi esimerkki siitä, miten Yhdysvallat, Venäjä omalla puolellaan ja suurvallat rupeavat harjoittamaan vain omaa politiikkaansa ja hyvin vähän välittävät kansainvälisestä yhteistyöstä ja kansainvälisistä järjestöistä, keskustan presidenttiehdokas Vanhanen sanoo.

Päätös saanut monet tahot Lähi-idässä raivon valtaan

Trumpin päätös on raivostuttanut palestiinalainen Hamas-järjestön lisäksi Irakissa taistelevat Iranin tukemat puolisotilaalliset joukot.
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäkokoukseen keskustelemaan Trumpin ilmoituksesta perjantaina.
Iranin tukema puolisotilaallinen al-Nujaba on osa Hashed al-Shaabia, joka taistelee Irakissa äärijärjestö Isisiä vastaan.
– Trumpin päätös oikeuttaa iskemään amerikkalaisia joukkoja vastaan Irakissa, al-Nujaban puolisotilaallisten joukkojen johtaja Akram al-Kaabi sanoi tiedotteessa tänään.
Pentagonin mukaan Yhdysvalloilla on Irakissa yli 5 200 sotilasta.
Myös Iran on tuominnut Trumpin päätöksen provokatiiviseksi ja varoittanut, että se johtaa uuteen palestiinalaisten kansannousuun.
Palestiinalaisten katsotaan nousseen Israelia vastaan kaksi kertaa. Ensimmäinen intifada oli 1980- ja 90-lukujen taitteessa ja toinen vuodesta 2 000 alkaen.
Hamasin johtaja Ismail Haniya sanoi tänään puheessaan, että Yhdysvaltojen tukemaa Israelin sionistista politiikkaa voidaan vastustaa vain kansannousun avulla.
Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin mielestä Trumpin päätökset ovat paheksuttavia ja mahdottomia hyväksyä. Ne kaivavat maata kaikkien rauhanpyrkimysten alta, Abbas sanoi.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin mielestä Trumpin ilmoitus ”sysää koko seudun keskelle palavaa rengasta”, kertoo turkkilainen televisiokanava CNNTurk.
Erdoganin mukaan Trumpin tehtävä näyttää olevan pikemminkin lietsoa eripuraa kuin sovitella kiistoja.
Paikalla ollut yleisö reagoi Erdoganin kritiikkiin huutamalla iskulausetta ”Tuho Israelille”.

http://www.cnn.com/2017/12/06/politics/nikki-haley-jerusalem/index.html
https://twitter.com/Ulkoministerio/status/938675996806598657
https://www.cnnturk.com/turkiye/erdogan-ey-trump-sen-ne-yapmak-istiyorsun

STT

Kuvat: