Vanhanen ihmettelee Niinistön lausuntopyyntöä sotaharjoituksen valmistelussa

4
Presidenttiehdokas Matti Vanhanen vieraili sunnuntaina Somerolla Ruokava-tapahtumassa.

Matti Vanhasta (kesk.) ihmetyttää, että eduskunnalta odotetaan lausuntoa suunnitellusta suuresta sotaharjoituksesta.

– Presidentti ja puolustusministeri on nimenomaan valittu tehtäviinsä, jotta he vetävät linjaa ja tekevät päätöksiä tällaisissa asioissa, Vanhanen toteaa Salon Seudun Sanomille.

Presidenttiehdokas Vanhanen on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Paljon keskustelua syksyn aikana herättänyt pääsotaharjoitus on tarkoitus järjestää 2020-luvun alussa. Presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (tp-utva) aikoo tehdä asiasta periaatepäätöksen ensi keväänä.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan tp-utvassa on keskusteltu, järjestetäänkö normaalia suurempi pääsotaharjoitus ja harjoitellaanko sen yhteydessä kansainvälisen avun pyytämistä ja vastaanottamista. Niinistö haluaa ”tietynlaisen parlamentaarisen katteen, että on yleistä ymmärtämystä asiaa kohtaan laajasti eduskunnassa”.

– Presidentti ja hallitus päättävät harjoitustarpeen. Nyt presidentti heitti kansainvälisen sotaharjoituksen eduskunnalle, Vanhanen sanoo.

Vanhanen kertoo tapaavansa maanantaina puolustusvoimien johtoa ja ”alkavansa selvittää kysymystä”.

– Kyllä minulla on valmius ottaa linjanvetovastuuta eduskuntaan, mutta ei se sinne kuulu.

Matti Vanhanen vieraili sunnuntaina Somerolla.

Pettynyt

Kyse on presidentin vastuulla olevasta asiasta. Presidentin vastuunpakoilu kansallista turvallisuutta koskevassa asiassa on näätämäistä toimintaa, eikä osoita johtajuutta.

Lukijan mielipide

Lähes 70-vuotias eläkeikäinen presidenttimme voisi mielestäni jo antaa tilaa nuoremmilleen päätöksenteossa. En ymmärrä häntä ollenkaan. Epävarma tällaisessa asiassa. Miksi hän on edes ehdokkaana? Eikö hän luota nuoriin? Miksi? Mitä hänen vielä pitää näyttää? Viimeiseen asti pitää olla muiden hoidettavana. Vanhanen ei tosin ole yhtään parempi.

Aspire

Jos puolustusministeri liikkuu 1-2%:n todellisella kannatuksella valmistelemassa kansainvälisten joukkojen kutsumista sotaharjoituksiin, joilla on ulkopoliittisia vaikutuksia, on vain viisasta antaa eduskunnan ottaa kantaa asiaan. Näin saadaan vankempi pohja päätökselle, mikä se sitten tulee olemaankin. Maailmassa toki on maita, joissa tehdään, eikä meinata; esimerkiksi Pohjois-Korea päättäväisenä johtajanaan Kim Jong-un. Sellaista hallintoa tuskin toivomme Suomeen.

MDI

Niin ja Vanhanenkin puhuu 1-2%:n kannatuksella, olisi ehkä viisainta olla hiljaa. Minustakin olisi todella kummallista, jos sattumapuolustusministeri voisi järjestää kansainvälisiä sotaharjoituksia vierain joukoin Suomessa, on viisautta kysyä eduskunnankin mielipidettä. Ajatelkaa sitä mahdollisuutta, että meillä voisi olla joku Arhinmäki tai Kyllönen puolustusministerinä, kenenkähän kanssa harjoiteltaisiin?