Venäjä kiittelee Yhdysvaltoja rakentavasta asenteesta Pohjois-Korean neuvotteluihin

1

Venäjä kiittelee Yhdysvaltain ulkoministerin RexTillersonin ilmoitusta, jonka mukaan Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Pohjois-Korean kanssa ilman ennakkoehtoja.
– Voi sanoa, että tuollainen rakentava lausunto tekee paljon suuremman vaikutuksen kuin hyökkäävä retoriikka, jota on tähän asti kuultu. Eittämättä tällaisen voi toivottaa tervetulleeksi, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov keskiviikkona.
Yhdysvaltojen mielenmuutos käy Peskovin mukaan yksiin Venäjän toistuvien vaatimusten kanssa, joissa Yhdysvaltoja on kehotettu reagoimaan rauhallisemmin Pohjois-Korean ydinaseohjelmaan.
– Tämä (Tillersonin lausunto) menee samaan suuntaan Venäjän vaatimusten kanssa, Peskov lisäsi.
Peskovilta kysyttiin myös, sieppaako Yhdysvallat aloitteen Pohjois-Korean asiassa Venäjältä. Peskovin mukaan tilanteen rauhoittaminen on yhteinen tavoite, ”eikä kukaan voi siepata mitään keneltäkään”.
Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov sanoi aiemmin keskiviikkona, ettei Venäjän ole tarvinnut painostaa Pohjois-Koreaa osallistumaan neuvotteluihin Yhdysvaltain kanssa.
– Mielestäni meidän ei ole tarvinnut vaikuttaa Pohjois-Koreaan, koska se on monta kertaa sanonut olevansa valmis (neuvotteluihin), Rjabkov sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Onko Trump samaa mieltä Tillersonin kanssa?

Myös Kiinassa Tillersonin lausunto sai myönteisen vastaanoton. Ulkoministeriön tiedottaja Lu Kang sanoi Kiinan toivovan, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ”ottaisivat merkittäviä askeleita kohti vuoropuhelua ja kanssakäymistä”.
– Me toivotamme tervetulleiksi kaikki pyrkimykset, jotka johtavat jännityksen lievenemiseen ja erimielisyyksien ratkaisemiseen vuoropuhelun avulla, Lu lisäsi.
Tillerson sanoi myöhään tiistaina Suomen aikaa, että Yhdysvallat on valmis aloittamaan neuvottelut Pohjois-Korean kanssa ilman ennakkoehtoja. Tillerson sanoi myös haluavansa, että Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean edustajat voisivat tavata kasvotusten, jotta maat voisivat miettiä, mihin suuntaan ne olisivat valmiita etenemään.
Heti ei ollut tiedossa, heijastavatko Tillersonin näkemykset Valkoisen talon näkemyksiä.
Valkoisen talon lehdistösihteerin Sarah Sandersin mukaan presidentti Trumpin näkemykset Pohjois-Koreasta eivät ole muuttuneet.
– Pohjois-Korea käyttäytyy vaarallisella tavalla ei vain Japania, Kiinaa ja Etelä-Koreaa kohtaan vaan koko maailmaa kohtaan. Pohjois-Korean vastaiset pakotteet eivät ole hyvä asia kenellekään, eivätkä taatusti Pohjois-Korealle, Sanders kertoi sähköpostitse uutiskanava CNN:n mukaan.

”Ei konkreettista ehdotusta”

Pohjois-Koreassa vieraillut YK:n poliittisten asioiden johtaja Jeffrey Feltman kertoi Pohjois-Korean viranomaisten sanoneen, että sodan välttäminen on tärkeää. Feltman tapasi Pohjois-Korean ulkoministerin ja varaulkoministerin Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa viikonloppuna.
Feltmanin mukaan Pohjois-Korea ei kuitenkaan konkreettisesti ehdottanut keskusteluiden jatkamista.
Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan maan johtaja Kim Jong-un on vannonut tekevänsä Pohjois-Koreasta ”maailman vahvimman ydinasevaltion”. KCNA:n mukaan Kim lausui kommenttinsa tiistaina.
Pohjois-Korea on tehnyt useita ydin- ja ohjuskokeita, ja jännitteet Korean niemimaalla ovat kiristyneet. Maa teki tuoreimman ohjuskokeensa marraskuun lopussa ja laukaisi mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, joka putosi Japanin aluevesille.

http://edition.cnn.com/2017/12/12/politics/tillerson-north-korea-no-preconditions-talks/index.html

STT

Kuvat:

Aspire

Pohjois-Koreasta on tullut kasvava ongelma muulle maailmalle. Toteuttamattomat uhkaukset sen tuhoamisesta eivät ole tehonneet ja se jatkaa ydinaseen kehittelyä kiihtyvällä voimalla. Koko ajan aika tekee tehtäväänsä Pohjois-Korean hyväksi ja Kim Jong-unin voima uhata muita kasvaa suuremmaksi. Nyt olisivat hyvät neuvot tarpeen. Trump on tuhlannut ”pehmeät” keinonsa painostaa Pohjois-Koreaa ja ongelmaksi on tullut, miten tästä eteenpäin uhmakkaan Kim Jong-unin kanssa jatketaan. Pokeri-pelin nokitukset ja panokset kasvavat koko ajan.