Vielä itsenäisyyspäivästä

0

VIRPI LIETZÈN. Satuin olemaan itsenäisyyspäivänä syntymäpäiväjuhlissa Turussa. Koska juhlat päättyivät jo illansuussa, päätimme ennen kotiin lähtöä käydä ihailemassa Turun linnan sinistä itsenäisyyspäivän valaistusta.
Emmepä arvanneet millaiseen historialliseen liikenneruuhkaan päätyisimme. Katkeamaton autojono odotti pääsyä keskustasta linnaan. Samassa jonossa seisoivat kauppatorilta linnaan ihmisiä kuljettaneet bussit. Myös jalkakäytävät olivat ruuhkaisia, kun katkeamaton ihmisvirta kulki Linnankadun viertä.
Lopulta pääsimme autojonossa linnan kohdalle. Näky oli vaikuttava. Linna hohti utuisen sinisenä ja musta ihmispaljous reunusti linnaa. Linnanpihalla olivat esitykset käynnissä.
Muutaman kilometrin edestakainen matka linnaan kesti reilusti yli tunnin. Autoilijat olivat kuitenkin onnellisessa asemassa, he pääsivät perille. Toisin kävi niille lukemattomille ihmisille, jotka toiveikkaina turhaan odottivat bussia keskustassa.
Tapahtuman suosio ylitti selvästi kaikki järjestäjien odotukset, ja siksi liikennejärjestelyt menivät pommiin.
Salossakin Uskelan kirkkomäellä kävi runsaasti väkeä katsomassa juhlavalaistua kirkkoa ja kynttilöin valaistua hautausmaata. Ihmisten halu olla mukana itsenäisyysjuhlinnassa oli paljon suurempi kuin mihin osattiin varautua.

Itsenäisyyspäivän innostus näkyi kaupoissa jo paljon ennen juhlapäivää. Yritin ostaa itsenäisyyspäiväksi kaksi sinivalkoista kynttilää, mutta tulin kaupasta kotiin tyhjin käsin.
Sama juttu oli jouluvalo-ostoksilla aiemmin syksyllä. Olisin ostanut sinivalkoisen kynttelikön, vaan niistäkin oli kaupassa jäljellä vain hintalappu hyllyn reunassa.
Virallisia Suomi 100 -tuotteita on tarjolla tänä vuonna kyllä ollut. Uskallan kuitenkin väittää, että suklaakonvehteja lukuun ottamatta juhlavuoden tuotteita on harva ostanut. Olisi tarvittu enemmän myös design-tuotteita edullisempia ja laajaan levitykseen suunniteltuja tuotteita.

Suomen itsenäisyyspäivän juhlinta on perinteisesti ollut ylhäältä päin johdettua. Viralliset tahot ovat vastanneet juhlien järjestelyistä ja tunnelma on ollut juhlava ja vakava.
Tänä vuonna juhlinta sai uusia sävyjä, kun ohjelmassa oli kaikille vapaita tapahtumia. On hyvä, että nyt kansakin sai juhlia. Tavallisella suomalaisella täytyy olla mahdollisuus juhlia itsenäisyyttä itse, ei olla vain linnan juhlien televisiokatsoja.
Olisiko nyt satavuotispäivien jälkeen aika siis jo kypsä siihen, että itsenäisyysjuhlinta monipuolistuisi? Vanhat perinteet kannattaa toki säilyttää, mutta rinnalle voisi tuoda uutta, iloista juhlintaa. Suomalaisilla on selvästi halu juhlia itsenäisyyttä suurissa ulkotapahtumissa. Siis ideariihtä pystyyn ensi vuotta varten.
Uudenlainen juhlinta tulee viime tingassa, sillä on tärkeää pitää huoli siitä, että itsenäisyyteen ja suomalaisuuteen liittyvät asiat ovat näkyvästi meidän kaikkien yhteistä omaisuutta. Näin ääriajattelijoille ei jää mahdollisuutta anastaa yhteistä suomalaisuutta omaksi aseekseen.

Kirjoittaja on toimittaja.