Vilppaalla ei huolen häivää Uudessakaupungissakaan

0
Ottelun yleiskuva ei muuttunut torstaista, vaikka pelipaikka vaihtuikin. Vilpas (kuvassa Tobin Carberry) pääsi kerta toisensa jälkeen rauhassa viimeistelemään koreja.

Salon Vilpas ei antanut Uudenkaupungin Korihaiden yllättää joukkueiden toisessa miesten Korisliigan kohtaamisessakaan. Kolme bussilastillista Vilppaan kannattajia pääsi juhlimaan vierasvoittoa, kun loppulukemat Uudenkaupunki 400 Areenan nimeä kantavalla Pohitullin palloiluhallilla olivat Korihait ensin mainittuna 65-109 (36-48).

Vilpas on saanut pelata tällä kaudella hieman alle yhden puoliajan verran täydellä joukkueella. Uudessakaupungissa huilasi Juho Nenonen, joka loukkasi jalkaansa joukkueiden edellisessä kohtaamisessa.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen Vilpas johti 25-15 ja oli vähintään tuon verran parempi joukkue kentällä. Aivan ensimmäiset minuutit noudattelivat torstain ottelun kaavaa, sillä salolaiset etenivät noin kolmessa minuutissa 7-0-johtoon.

Tällä kertaa Korihait pääsi Salohallia nopeammin peliin mukaan. Ensimmäistä otteluaan joukkueessa pelannut takamies Matthew Gibson näytti osaamistaan, ja tilanne kaventui 6-9:ään.

Nenosen poissaollessa aloitusviisikkoon noussut Matias Ojala kasvatti kolmosellaan eron taas kahdeksaan pisteeseen (6-14). Hän otti kuitenkin pian perään toisen henkilökohtaisen virheensä, mikä tiesi vuorostaan peliajan kasvamista Riku Laineelle.

Avausneljänneksen kuva oli selkeä: Vilpas sai pelattua itselleen jatkuvasti vapaita heittopaikkoja sekä kolmen pisteen viivan taakse että korin alle. Sentteri Aaron Jones pääsi donkkaamaan jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kahdesti.

Korihait tuli toisen neljänneksen alussa peliin mukaan nimellisen korinaluspelaajan Juan Pattillon hyppyheitoilla. Toisin kuin Salohallissa, onnistuivat nuo heitot tässä vaiheessa erittäin korkealla prosentilla.

Hurjat 22 pistettä hurjilla heittomäärillä jo puoliaikaan mennessä tehnyt Pattillo hinasi joukkueensa lähimmillään neljän pisteen päähän (25-29). Ylipäätään Korihait onnistui tekemään myös muutaman niin sanotun helpon korin.

Vilppaalle toivat tärkeitä onnistumisia yleensä hieman pienemmässä roolissa pelaavat Laine ja sentteri Miikka Luosmaa. Juuri kun Korihait oli noussut lähemmäs, onnistui Luosmaa nostamaan oman hyökkäyslevypallonsa jälkeen kakkosen.

Seuraavassa hyökkäyksessä Laine upotti kolmosen, ja samat miehet hoitivat homman vielä kolmattakin kertaa. Kumpikin vei vuorollaan hyökkäyslevypallon, ja lopulta Teemu Rannikko pääsi tekemään and1-korin eli kakkosen ja vielä vapaaheiton päälle. Vilpas johti yhtäkkiä kymmenellä pisteellä 32-42.

Ensimmäisen puoliajan lopussa roolia otti tuttuun tapaan Vilppaan takamies John Jordan. Hän teki joukkueensa tämän neljänneksen kuusi viimeistä pistettä, ja vierasjoukkueen johtoasema oli varsin turvallinen toiselle puoliajalle lähdettäessä.

Vilpas napsi avauspuoliajalla peräti kymmenen hyökkäyslevypalloa ja teki niiden jälkitilanteista 14 pistettä. Ero selittyi pitkälti tuolla tilastosarakkeella.

Pitkän tauon jälkeen mikään ei muuttunut. Vilpas nappasi hyökkäyslevypallon ja pystyi tarjoamaan Jonesille kaksi donkkia alle kolmessa peliminuutissa. ”AJ:n” donkkimäärä oli nousemassa hurjiin lukemiin. Uutuuksia ei nähty toisessa päädyssäkään: Pattillo onnistui edelleen hyppyheitoissaan: tilanne 40-54.

Vilppaalle toi hieman tummia pilviä Matias Ojalan neljäs virhe, kun kolmas neljännes oli osapuilleen puolivälissä. Tässä vaiheessa edettiin lukemissa 45-60.

Vaan ei ollut Korihaista hyödyntämään tätä tilannetta. Pian perään oli Pattillon neljännen virheen vuoro, ja hyvin nopeasti sen jälkeen Vilpas näytti menevän menojaan. Joukkue teki ottelun kuusi peräkkäistä pistettä ilman, että kotijoukkue sai juuri minkäänlaista otetta puolustukseensa. Jos ote tuli, tapahtui se rikkomalla: myös Sean O’Brienille vihellettiin jo neljäs virhe. Aatu Kivimäen kolmonen kasvatti vierasjohdon 23 pisteeseen.

Vilpas pääsi runsaasti vapaaheittoviivalle, joskin onnistumisprosentti oli ottelun tässä vaiheessa varsin matala. Joka tapauksessa joukkue pääsi viimeiselle neljännekselle 78-52-johtotilanteessa. Oli selvää, että päätöskymmenminuuttinen menisi jälleen enemmän tai vähemmän pelailuksi. Trio Carberry-Jones-Jordan oli tehnyt jo tässä vaiheessa yhteensä 52 pistettä.

Salolaisittain jo mukavaksi perinteeksi muodostunut ”jännityksen” aihe oli jälleen Vilppaan yltäminen sadan tehdyn pisteen rajaan. Tämä tapahtui runsaat kaksi minuuttia ennen loppua, ja kyseessä oli joukkueen kuudes vähintään sadan pisteen ottelu. Vähintään 95 pistettä on tullut täyteen peräti 13 ottelussa 20:stä.

Vilppaan sarjajohto kasvoi kuuteen pisteeseen, kun Kouvot hävisi kotonaan Kobrille. Myös kolmantena ennen illan kierrosta ollut Seagulls taipui tappioon Joensuussa, ja liiganelonen Karhubasket kärsi kotitappion Pyrinnölle.

Vilppaan kausi jatkuu ensi viikon keskiviikkona kotiottelulla KTP:tä vastaan. KTP haki lauantaina varsin yllättävän vierasvoiton BC Nokialta.