Vilppaan ja Korihaiden tasoero oli odotetun suuri

0
Kaikki seitsemän pelitilanneheittoaan upottanut Tobin Carberry nousi 20 pisteellään joukkueensa parhaaksi pistemieheksi.

Salon Vilpas rullaili kauden kymmenenteen kotivoittoon kymmenennessä miesten Korisliigan kotiottelussa. Kauden yleisöennätys, vielä hetken voimassa olevaa vuosilukua myötäilevät 2 017 katsojaa seurasi rutiiniluonteiseksi luonnehdittavaa 101-71 (51-33)-voittoa liigajumbo Uudenkaupungin Korihaista.

Vaikka ottelusta saattoi odottaa epätasaista, olivat pelin ensimmäiset neljä minuuttia silti vielä jotain täysin käsittämätöntä. Vilpas johti neljän minuutin ja 11 sekunnin jälkeen 16-0: vastaavaa nähdään miesten liigatasolla äärimmäisen harvoin.

Vilppaan pelintekijä Teemu Rannikko teki itse ottelun neljä ensimmäistä pistettä, kahteen ja puoleen minuuttiin mennessä pisteitä oli kasassa seitsemän. Lisäksi hän tarjoili kuuden ensimmäisen peliminuuttinsa aikana kolme koriin johtanutta syöttöä.

Vilppaan johdettua kahden ja puolen minuutin jälkeen 10-0 ei Korihait ollut kertaakaan edes lähellä korintekoa. Vierasjoukkueen sentteri Juan Pattillo otti jo ensimmäisen viiden minuutin aikana lukuisia vaikeita kahden pisteen heittoja. Joukkuepelistä ei vierailijoilla ollut tietoakaan.

Niin hassulta kuin se kuulostaa, olisi Vilpas voinut sentteri Aaron Jonesin paremmalla vapaaheittojen onnistumisilla johtaa hieman enemmänkin kuin mainitun 16-0. Vapaita heittoja oli kotijoukkueelle tarjolla jatkuvasti muuallakin kuin vapariviivalla. Sitä kautta Vilpas ei pelitilanneheittojaan alussa juuri ohi viskellyt.

Kuvainnollinen rasti piirrettiin kuvainnolliseen seinään ajassa 4.53. Tuolloin Korihait onnistui tekemään ensimmäiset pisteensä. Bussilastillinen uusikaupunkilaisia pääsi ensimmäistä kertaa iloitsemaan oman joukkueensa suorituksesta.

Alun jälkeen Vilppaan peliote herpaantui. Rannikon ja muiden aloitusviisikon pelaajien tultua vaihtoon hyökkäyspeli alkoi sakata pelaamisen muuttuessa väkinäisten kolmen pisteen heittojen yrittämiseksi. Samalla Korihait sai Pattilloa peliin mukaan eri malliin, ja vierailijat käväisivät kuuden pisteen päässä (17-11).

Neljänneksen lopulla kunniakujat alkoivat jälleen avautua kotijoukkueen pelaajille. Ensimmäinen kymmenminuuttinen päättyi lukemissa 23-13.

Korihaiden amerikkalaiset antoivat hetkittäin näytteitä henkilökohtaisesta osaamisestaan. Kenney Funderburkin ”and1” kavensi tilanteen alkuminuutit huomioiden jo yllättävän tiukkaan 23-19-tilanteeseen.

Pienestä loukkaantumisestaan pelikuntoon toipunut Vilppaan Mikko Koivisto tuli otteluun vasta avausneljänneksen lopulla. Hän näytti alle puolessa minuutissa oman tutun potentiaalinsa: viisi peräkkäistä pistettä, ja Vilppaalla oli taas huomattavasti helpompaa.

Myös takamies John Jordan alkoi löytää hyökkäystehojaan. Korihaiden salolaiskasvatin Vesa-Pekka Laineen epäurheilijamainen virhe vauhditti ottelun palautumista odottuun kotijoukkueen hallintaan. Aatu Kivimäki onnistui vapaaheitoissaan, ja Jones donkkasi samassa hyökkäyksessä lukemat vartin pelin jälkeen 38-23:een.

Viimeistään toisen neljänneksen loppu osoitti Teemu Rannikon hassuttelevan vastustajiaan oikein kunnolla. ”Taikurin” ei tarvinnut tehdä ihmetemppuja: riitti, kun hän ajeli rauhassa korille puolustajien sen enempää estelemättä. Rannikko teki puoliaikataukoon mennessä 15 pistettä pelattuaan siinä vaiheessa vain hieman yli kymmenen minuuttia.

Hyökkäyksessä Vilppaan ainoa selkeä parantamisen vara jäi tauoksi kaukoheittoihin. Joukkue heitti enemmän kolmosia kuin kakkosia, mutta kolmosprosentti jäi 24:ään. Pohdittavaa jäi, kun Juho Nenonen joutui tulemaan jakson lopulla vaihtoon jalkaansa pidellen.

Vaikka Korihaiden Pattillon esitystä voi tietyiltä osin kritisoida, osoitti hän myös kiistatonta atleettisuuttaan. Sentteri aiheutti korille mennessään säännöllisiä ongelmia Aaron Jonesille.

Toisen puoliajan alussa Vilpas alkoi saada sihtiä kohdalleen myös kolmen pisteen kaaren takaa. Onnistumiset merkittiin muiden muassa Tobin Carberrylle ja Matias Ojalalle.

Ottelun voittaja oli jo ennen sen alkua melko varma. Asian pohdinnan pystyi lopettamaan viimeistään siinä vaiheessa, kun Jones teki vapaaheittoviivalla tilanteeksi 66-39.

Vilpas on tehnyt yhtä vaille kaikissa kymmenessä kotiottelussaan vähintään 95 pistettä. Tuo raja rikkoutui tällä kertaa kolmisen minuuttia ennen loppua. Korihaille tämä oli yhdeksäs peräkkäinen ottelu, jossa vastustaja onnistuu tekemään vähintään tuon 95 pistettä.

Vilppaan Juho Nenonen ei pelannut toisella puoliajalla. Joukkueet kohtaavat toisensa heti ylihuomenna lauantaina uudelleen Uudessakaupungissa.

Kouvolan Kouvot jatkaa liigakakkosena neljän pisteen päässä Vilppaasta. Kouvot haki vierasvoiton Kymenlaakson paikallispelissä KTP:ltä.