Vilppaan nihkeä alku vaihtui tuttuun dominointiin – Juho Nenonen jatkaa Salossa myös ensi kaudella

0
Juho Nenonen kertoi ottelun jälkeen yleisölle pikkujouluyllätyksen: uutisen jatkosopimuksestaan.

Salon Vilpas oli ensimmäiset 15 peliminuuttia vaikeuksissa Lapuan Kobrien isäntänä miesten Korisliigassa. Loppua kohti meno muuttui huomattavasti odotetummaksi, ja Vilpas rullasi Salohallissa ylivoimaiseen 97-66 (44-34)-voittoon.

Vilppaan lupaama ”ennenaikainen joululahja” sisälsi pelaajasopimuksen. Koripallokenttien ulkopuolellakin monin tavoin kunnostautunut Juho Nenonen jatkaa Salossa myös ensi kauden. Nenonen ja Vilpas solmivat yksivuotisen jatkosopimuksen siis jo ennen kuin kulunut kausi on ehtinyt puoleenväliin.

Vatsataudista kärsinyt Vilppaan takamies Teemu Rannikko ei ottelussa pelannut. Näin kotijoukkue eteni samalla kokoonpanolla kuin keskiviikon ottelussa Pyrintöä vastaan.
Ottelun ensimmäinen kymmenen sekuntia oli samanlaista ilotulitusta kuin Pyrintöä vastaan. John Jordan tarjosi Aaron Jonesille upean alley-oop-donkin.

Sen sijaan ottelun seuraavat yhdeksän minuuttia ja 50 sekuntia olivatkin salolaisilta kaikkea muuta. Kobrat johti ensimmäisen neljänneksen jälkeen 18-17 siitä huolimatta, että Vilpas pääsi peräti yhdeksän kertaa vapaaheittoviivalle ja teki vapareista seitsemän pistettä. Kobrien joukkuevirheet täyttyivät jo neljän minuutin jälkeen.

Vilpas heitti kaikki avausneljänneksen kuusi kolmostaan ohi, ja Kobrat pääsi tekemään muutaman helpon korin. Vilppaan pitivät tasaisissa numeroissa lähinnä Jonesin hyökkäyslevypallot, joiden seurauksina kotijoukkue teki kuusi pistettä. Javontae Hawkins pelasi koko neljänneksen ja teki seitsemän pistettä.

Kobrien jatkoa hankaloitti se, että jo kolmella pelaajalla (Jussi Turja, Terence Jennings ja Christoper Ortiz) oli kaksi virhettä. Lapualaiset olivat Salossa vain yhdeksän pelaajan voimin, vaikka päävalmentajan status olikin Derrick Craytonilla.

Toisen neljänneksen alussa Vilppaan vaikeudet viimeistelyssä jatkuivat. Suorastaan surkeat heittoprosentit alkoivat kuitenkin kompensoitua Kobrien vaisulla hyökkäyspelaamisella. Jussi Turja onnistui silti tasoittamaan kolmosella, ja Stephen Croone vei vierailijat 25-22-johtoon.

Vilppaan kannalta historiallinen hetki tapahtui yli 14 peliminuutin jälkeen. Jordanin onnistunut kaukoheitto oli Vilppaalle ensimmäinen koriin mennyt kolmonen yhdeksännellä yrityksellä. Sama mies onnistui kaaren takaa hetkeä myöhemminkin, ja ottelu alkoi näyttää enemmän siltä, miltä sen ennakoitiin näyttävän. Vilppaan etumatka kasvoi 34-27:een neljänneksen puolivälin jälkeen, ja Kobrien hyökkäyspelaaminen alkoi muuttua yksinyrittämiseksi.

Myös viimeistelyongelmat alkoivat siirtyä vierailijoiden puolelle. Ortiz donkkasi ohi, ja Kobrat pelasi tässä vaiheessa pisteittä yli kaksi minuuttia.

Vaikka Vilpas johti puoliajalla kymmenellä pisteellä, ei se ansaitse ensimmäisestä 20 peliminuutista erityisen hyvää arvosanaa. Huolellisemmalla puolustamisella johtoero olisi voinut olla huomattavasti suurempikin.

Salolaisia auttoi se, että Kobrat sortui seitsemään pallonmenetykseen, joista Vilpas teki 14 pistettä. Näyttävyyttä kotijoukkueen pelissä sinällään piisasi ajoittain: tästä hyvänä esimerkkinä Hawkinsin loppuhetkien hurja donkki. Kobrien kannalta positiivista oli se, ettei kukaan pelaaja saanut tässä vaiheessa tililleen kolmea virhettä.

Toinen puoliaika alkoi vahvasti salolaiskomennossa. Vilpas puolusti hyvin ja pääsi rokottamaan nopeista tai puolinopeista hyökkäyksistä. Crayton otti aikalisän, kun kolmatta neljännestä oli pelattu hieman yli kaksi minuuttia. Vilpas johti jo 16 pisteellä.

Kobrien pelaajien motivaatio on muutamissa aiemmissa otteluissa hiipunut vastustajan päästessä etumatkalle. Samansuuntaista alkoi olla havaittavissa Salohallissakin: Jordanin ja Jonesin alley-oop vei Vilppaan 60-38-johtoon. Pieni ja melko harvinainen yksityiskohta oli se, että Vilppaan aloitusviisikon pelaajat olivat tässä vaiheessa tehneet 60 pisteestä 58. Hawkins, Jordan ja Jones painelivat jo pitkällä yli kymmenen pisteen, jota lähellä olivat myös Nenonen ja Tobin Carberry.

Tilanne muuttui jo 65-40:een. Vilpas Ultras -kannattajaryhmä lauloi oletettavasti Kobrien pelaajille suunnattua ”always look on the bright side of life” -klassikkoa.

Bussilastillinen Karkkilan Urheilijoiden edustajia oli tullut viettämään pikkujouluaan Salohalliin. Seuran kasvatit Aatu Kivimäki ja Miikka Luosmaa palkitsivat heidät neljänneksen viimeisellä sekunnilla. Kivimäki syötti Luosmaalle, joka donkkasi pallon raudan kautta koriin. Päätösneljännekselle lähdettiin tilanteessa 71-47, joten ”panokseksi” jäi lähinnä se, rikkoisiko Vilpas jälleen kotipelissään sadan pisteen rajan. Se jäi äärimmäisen täpärästi vajaaksi.

Vilppaan kausi jatkuu joulun jälkeen 28. joulukuuta kotiottelulla Korihaita vastaan.