Vilppaan tähtitrio Jones, Jordan ja Rannikko kotivoiton arkkitehteinä

0
Tuhokaksikkoa Teemu Rannikko-Aaron Jones ei välttämättä nähdä kokonaisuudessaan illan ottelussa.

Salon Vilpas on kotikentällään edelleen voittamaton tämän kauden miesten Korisliigassa. Seitsemäs kotivoitto tuli Joensuun Katajan kustannuksella pistein 96-78 (47-45).

Aaron Jones ja Matias Ojala palasivat hyvinkin eripituisilta loukkaantumisiltaan Vilppaan pelaavaan kokoonpanoon. Jonesin merkitys näkyi heti Leticia-kuoron esittämän Maamme-laulun jälkeen. Hän ja Teemu Rannikko pelasivat peräkkäisissä hyökkäyksissä kaksi yksinkertaiselta näyttävää, muttei niin helposti toteutettavaa kuviota. Ensimmäisen viimeisteli Jones donkilla Rannikon syötöstä, toisen Rannikko ajolla Jonesin syötöstä.

Kataja sai henkilökohtaisilla suorituksilla kaksi and1 -tilannetta eli yhden vapaaheiton kahden pisteen korin lisäksi. Vapari meni molemmilla kerroilla ohi, ja Vilpas johti neljän minuutin jälkeen terävän alun saaneena 12-6. Tobin Carberry oli tässä vaiheessa tehnyt Jonesin ja Rannikon tavoin neljä pistettä.

Alkuhetkillä Katajan suuri murheenkryyni oli levypallopelaaminen. Vilppaan johtaessa pistein 16-8 oli levypallotilasto salolaisten eduksi tyrmäävästi 10-1. Peräti kahdeksan kotijoukkueen pisteistä oli tullut hyökkäyslevypallojen jälkeen.

Kataja kavensi eroa Vilpas-kasvatti Tommi Huolilan näyttävällä kakkosella ja Daniel Bejaranon kolmosella. Rannikon erinomainen ottelun alku sai kuitenkin jatkoa loistavalla syötöllä, josta Ojala pääsi pitkästä aikaa nauttimaan korin tekemisestä korisliigaparketilla.

Vilpas pääsi ensimmäisellä kymmenminuuttisella huomattavasti Katajaa paremmin viimeistelemään pisteitä korin alta. Se tuotti tilanteen 23-17.

Molemmat joukkueet pitivät pallosta erinomaisesti huolta ensimmäisellä neljänneksellä, minkä vuoksi nopeat hyökkäykset jäivät lähes olemattomiin. Toinen kymppi alkoi välittömästi sellaisella: Vilppaan John Jordan viimeisteli upeasti ajonsa ja naulasi vielä bonusvapaaheiton päälle.

Hetkeä myöhemmin oli Katajan vuoro rokottaa Vilppaan menetyksestä: Ilari Seppälän kolmonen kavensi lukemat 26-22:een. Johto kasvoi jälleen Rannikon ja Jonesin välisellä alley-oop-donkilla, mutta Bejarano onnistui and1:ssa. Virhe oli Vilppaan Javontae Hawkinsille jo kolmas.

Vilpas alkoi osua myös kaukaa, kun Carberry ja Jordan onnistuivat pikatahtiin kolmosissaan. Vilppaan etumatka oli toisen neljänneksen puolivälissä suurimmillaan Carberryn ja Jonesin alley-oopin jälkeen eli 13 pistettä (40-27). Jonesilla oli tässä vaiheessa tehtynä jo 12 pistettä, joista häkellyttävästi ja Katajan puolustusta varmasti masentavasti kahdeksan donkeilla. Levypallojakin Jonesilla oli yhtä monta kuin Katajan joukkueella yhteensä.

17 peliminuutin jälkeen Vilpas oli heittänyt vain yhden vapaaheiton, vaikka joukkue oli viimeistellyt läjäpäin pisteitä korin alta. Siinä oiva osoitus Katajan puolustuspelaamisen heikkoudesta. Toinen vapaaheitto tuli, kun Jordan kuljetti koko kentän läpi viimeistellen kaksi pistettä ja hankkimalla vastustajalle virheen.

Kataja tuli kuin tulikin otteluun vahvasti mukaan ensimmäisen puoliajan lopulla. Se onnistui vuorostaan tekemään tukun pisteitä hyökkäyslevypallojen jälkeen. Vilppaan kolmen pisteen heittojen onnistumisprosentti oli ensimmäisen 20 minuutin aikana vain 21, kun Katajan Damier Pittsin loppuhetkien kori nosti Katajan kolmostarkkuuden 50:een.

Pitkän tauon jälkeen kumpikaan joukkue ei muutamaan minuuttiin puolustaneet kaksisesti. Molemmat hyödynsivät vuorollaan tilaisuutensa, ja pisteitä syntyi tiuhaan tahtiin. Juho Nenosen illan avauspisteet veivät Vilppaan 56-51-johtoon. Nenonen ei heittänyt ensimmäisellä puoliajalla kertaakaan.

Aaron Jonesin hirmutehoja enteillyt ottelu jatkui and1-suorituksella: miehellä kasassa 18 peliminuutissa 19 pistettä ja yhdeksän levypalloa. Vilpas nykäisi jälleen kahdeksan pisteen eron. Vilppaalla ei ollut hätää myöskään Jonesin istuessa penkillä, sillä Miikka Luosmaa pelasi ehdottomasti yhtä kauden parhaista otteluistaan.

Vilppaan kaksi harhasyöttöä ja yksi puolustusnukahdus avittivat Katajan taas lähemmäs (59-55). Se oli kuitenkin vain hetken ilo: päärooliin nousi John Jordan. Ensin nopealla hyökkäyksellä kaksi pistettä, seuraavassa hyökkäyksessä epäurheilijamaisen virheen hankkiminen Emil Djeenille. Ja pian perään uusi lennokas suoritus: Jordan-show tuotti hieman yli minuutissa ottelun kuusi peräkkäistä pistettä, tilanteeksi yhtäkkiä 67-55 ja Katajan päävalmentajan Greg Gibsonin ottama aikalisä.

Katajan melko paljonkin parjatut amerikkalaisvahvistukset Bejarano ja Pitts pitivät joukkuettaan mukana pelissä hyökkäyspään henkilökohtaisilla suorituksillaan. Vilpas rikkoi monessa tilanteessa hyppyheittoa tehnyttä pelaajaa, mikä ei sinällään ole useimmiten suositeltava ratkaisu. Joensuulaiset onnistuivat nousemaan kolmannen neljänneksen päätteeksi taas hieman lähemmäs, 70-62:een.

Päätösneljännes käynnistyi Rannikon tyylikkäällä ja Jordanin vielä tyylikkäämmällä kakkosella. Kun Katajan päävalmentajalle Gibsonille tuomittiin tekninen virhe, johti Vilpas 75-65.

Javontae Hawkinsin kori oli henkisesti merkittävämpi asia kuin ”vain” ne kaksi pistettä, jotka Vilppaalle merkittiin. Katajan Ilari Seppälä antoi ensin harhasyötön, jonka Miikka Luosmaa katkaisi. Heti perään Luosmaa otti hyökkäyslevypallon, ja saman teki Hawkins seuraavan ohiheiton jälkeen. Tilanne muuttui 79-67:ään, kun pelaamatta oli enää kuusi ja puoli minuuttia.

Vilppaan voiton arkkitehdeiksi osoittautuivat (jälleen) etenkin Jones, Jordan ja Rannikko. Kataja ei saanut kaksikon pyörittämää pick and roll -hyökkäämistä kuriin juuri mitenkään. Ottelu alkoi ratketa, kun Jones kasvatti viitisen minuuttia ennen loppua pistesaldonsa 27:ään Rannikon yhdeksännellä koriin johtaneella syötöllään.

Jonesin pistesaldo 29 on jo sinänsä erittäin kova. Vähemmästäkin alkaa huimata, kun katsoo hänen heittäneen yhteensä 19 kertaa, joista kaksi (2) ohi. Jordan teki 26 ja Rannikko syöttörallinsa kylkeen 11 pistettä.

Vilppaan 96 pisteen saldo on häkellyttävä, kun joukkue heitti kolmoset heikolla onnistumisprosentilla 23.