Yhdysvallat neuvotteli reilun leikkauksen YK:n budjettiin

0

Yhdysvallat on neuvotellut suuren leikkauksen YK:n tulevien vuosien budjettiin. YK:n yleiskokous hyväksyi jouluna järjestön ensi ja seuraavan vuoden noin 4,5 miljardin euron budjetin.
Yhdysvallat maksaa budjetista suurimman osan, 22 prosenttia kokonaissummasta. Maan YK-lähettiläs Nikki Haley ilmoitti sunnuntaina, että järjestön budjettia leikataan noin 240 miljoonalla eurolla.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres esitteli järjestön budjettiehdotuksen lokakuussa. Tuolloin suunnitteilla oli noin 4 prosentin eli vähän alle 170 miljoonan euron leikkaus edellisten kahden vuoden budjettiin verrattuna. Guterres sanoi tuolloin järjestön tiedotteessa, että aloittaessaan virassaan vuosi sitten, hän lupasi uudistaa järjestöä sen jäsenmaiden kanssa läpikotaisin.
Haley sanoi tiedotteessaan, että YK:n tehottomuus ja tuhlailevaisuus ovat tunnettuja ja ettei Yhdysvaltain anteliaisuutta enää anneta käyttää hyväksi.
– Tämä historiallinen leikkaus kulutukseen ja monet muut toimet kohti tehokkaampaa ja tilivastuullisempaa YK:ta ovat suuri askel oikeaan suuntaan, Haley sanoi.
– Vaikka olemme tyytyväisiä budjettineuvottelujen tulokseen, voitte olla varmoja, että pyrimme edelleen etsimään keinoja YK:n toiminnan tehostamiseen ja etujemme suojelemiseen.
Haley ei kuitenkaan maininnut, kuinka paljon Yhdysvaltain osuus budjetista pienenee.
Haleyn mukaan Yhdysvallat onnistui myös ”pienentämään YK:n paisunutta hallintoa ja tukitoimintoja, vahvistamaan tukea Yhdysvaltain prioriteeteille ympäri maailmaa sekä juurruttamaan enemmän kuria ja vastuuvelvollisuutta koko YK:n toimintaan”.

Trump: Emme pidä YK:n saavutuksia sijoituksemme mukaisena

CNN:n Yhdysvaltain hallintoon kuuluvan lähteen mukaan sopuun päästiin budjetin lisäksi myös useista järjestön hallintoon ja suunniteltuihin muutoksiin sekä rauhanturvabudjettiin liittyvistä asioista. Myös Darfurin ja Haitin operaatioiden budjettia muutetaan. Lähteen mukaan sopu takaa rahoituksen YK:n poliittisille operaatioille Libyassa, Jemenissä, Kolumbiassa, Afganistanissa, Irakissa ja muualla. Myanmarin asioita nimitetään hoitamaan erityislähettiläs.
YK:n operatiivinen budjetti on erillinen sen rauhanturvaoperaatioiden budjetista, jota leikattiin tänä vuonna yli 500 miljoonalla eurolla Yhdysvaltain hallinnon painostuksesta.
Syyskuussa pidetyn YK:n yleiskokouksen yhteydessä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi, että YK ei ole saavuttanut kaikkea sitä, mitä se voisi olla ”johtuen byrokratiasta ja asioiden huonosta hoidosta”.
– Emme pidä tuloksia sijoituksemme mukaisena, Trump sanoi.
Haleyn ilmoitus budjettileikkauksesta tuli vain muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvallat käytti turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan ensimmäistä kertaa vuosiin. Kaikki muut neuvoston jäsenmaat tukivat ehdotusta, joka olisi vahvistanut kansainvälisen vastalauseen presidentti Trumpin päätökselle tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Yleiskokous hyväksyi omassa äänestyksessään samansuuntaisen päätöksen. Haley sanoi pistävänsä muistiin Yhdysvaltoja vastaan äänestäneet maat. Viime viikolla Trump uhkasi leikata Yhdysvaltain rahoitusta maille, jotka äänestävät YK:ssa hänen Jerusalem-päätöstään vastaan.

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=57861#.WkNWhcaWaUk
https://usun.state.gov/remarks/8243
http://edition.cnn.com/2017/12/26/politics/nikki-haley-un-budget/index.html

STT

Kuvat: