Golden Globe -gaalassa Oprah julisti ”uuden päivän” koittaneen naisille

0

Seksuaalinen häirintä ja sen kitkeminen viihdealalta veivät valokeilan tämän vuoden Golden Globe -gaalassa. Teema näkyi punaisen maton pukuvalinnoissa ja kutsuvieraslistalla sekä kuului juhlapuheissa.
Yhden innostavimmista puheenvuoroista piti mediapersoona, näyttelijä ja juontaja Oprah Winfrey, 63, joka palkittiin juhlassa elämäntyöstään. Oprah ylisti lavalla metoo-kampanjaa, joka on herätellyt ihmisiä ympäri maailmaa seksuaalisen häirinnän laajuuteen.
Kampanja nousi kansainväliseen tietoisuuteen sen jälkeen, kun Hollywoodin tuottajamogulin Harvey Weinsteinin pitkään jatkunut naisten seksuaalinen häirintä tuli julki.
Oprahin mukaan hyväksikäyttöön syyllistyviä miehiä vastaan nousseille naisille ja tytöille on ”koittanut uusi päivä”. Hän muisti puheessaan myös Recy Tayloria, mustaa naista, joka joutui vuonna 1944 valkoisten miesten joukkoraiskauksen uhriksi ja uskalsi tuoda asian julkisuuteen. Poikkeuksellisesta paljastuksestaan tunnettu Taylor kuoli hiljattain 98-vuotispäivänsä kynnyksellä.
– Aivan liian kauan naisia ei kuunneltu tai uskottu, jos he uskalsivat kertoa totuuden noista vaikutusvaltaisista miehistä, Winfrey sanoi.
– Mutta heidän aikansa on lopussa, se on lopussa, tähti julisti ja sai gaalayleisön nousemaan osoittamaan suosiotaan.
– Tahdon kaikkien tyttöjen tietävän, että uusi päivä on koittamassa, ja kun se koittaa, kuuluu kunnia useille suurenmoisille naisille – joista monet ovat täällä tänään – ja melkoiselle joukolle melko hienoja miehiä, jotka taistelevat kovasti varmistaakseen, että he nousevat johtajiksi, jotka varmistavat, että koittaa aika, jolloin kenenkään ei tarvitse enää sanoa ”minä myös” (me too), Winfrey sanoi.
Golden Globe -palkinnot jaettiin elokuvan ja television parhaimmistolle sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa Los Angelesissa.

Draamapääroolien palkinnot McDormandille ja Oldmanille

Parhaasta miespääosasta draamaelokuvassa palkittiin Gary Oldman. Hän sai tunnustuksen roolisuorituksestaan Winston Churchillinä sotadraamassa Darkest Hour.
Golden Globen draamaelokuvan naispääosasta voitti puolestaan Frances McDormand. Hän näyttelee tyttärensä henkirikoksen uhrina menettänyttä äitiä elokuvassa Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Elokuva voitti myös parhaan draamaelokuvan ja parhaan käsikirjoituksen Golden Globe -palkinnot. Elokuvan on käsikirjoittanut Martin McDonagh. Three Billboards toi lisäksi näyttelijä Sam Rockwellille palkinnon parhaasta miessivuroolista.
Parhaasta elokuvan naissivuroolista palkittiin I, Tonya -elokuvassa näyttelevä Allison Janney.
Musikaali- ja komediasarjan parhaan elokuvan pystin sai kasvukertomus Lady Bird. Elokuvassa itseään etsivää teinityttöä näyttelevä Saoirse Ronan sai suorituksestaan musikaali- tai komediaelokuvasarjan naispääosan Golden Globen.
Komedia- tai musikaalielokuvan sarjan miespääroolin palkinnon sai Disaster Artist -elokuvan tähti James Franco.
Eniten ehdokkuuksia, kaikkiaan seitsemän, kerännyt Guillermo del Toron ohjaama fantasiaelokuva The Shape of Water vei parhaan alkuperäismusiikin sekä parhaan ohjauksen palkinnot.
Golden Globe -gaalassa jaettiin kaikkiaan 25 palkintoa, joista 14 elokuville ja 11 televisiotuotannoille.

The Handmaid’s Tale kahmi tv-palkintoja

Parhaan televisiosarjan naispääosan palkinnon voitti Elisabeth Moss, joka nähdään menestyssarjassa The Handmaid’s Tale. Sarja palkittiin myös parhaana tv-draamasarjana.
Musikaalien ja komedian sarjassa parhaana sarjana palkittiin The Marvelous Mrs. Maisel.
Parhaan lyhyen tv-sarjan naispääosapalkinnon sai Nicole Kidman roolistaan HBO:n sarjassa Big Little Lies. Sarja palkittiin parhaana television lyhytsarjana.
Lyhyen televisiosarjan miespääosan Golden Globella palkittiin Fargo-sarjan tähti Ewan McGregor.

”Liity meihin”

Hollywoodin kirkkaimmat tähdet astelivat tämän vuoden Golden Globe -gaalan punaista mattoa mustissa.
Mustalla juhlavaatetuksella on osoitettu tukea seksuaalisen häirinnän uhreille. Pukeutumisprotestin aloitti satojen Hollywoodin naisvaikuttajien Time’s Up -liike, joka tahtoo kitkeä häirinnän alalta.
– Sunnuntaina pukeudumme mustaan osoittaaksemme solidaarisuutta niille miehille ja naisille kaikkialla, jotka on hiljennetty syrjinnällä, häirinnällä ja hyväksikäytöllä, liike ilmoitti Twitterissä.
– Kuka oletkaan, missä oletkaan, mitä teetkään. Liity meihin, tviitti jatkui.
Gaalaan mustassa saapuivat muun muassa näyttelijät Meryl Streep, Allison Williams, Catherine Zeta-Jones, Debra Messing, Natalie Portman ja Christina Hendricks. Miesnäyttelijät – jotka nähdään juhlagaaloissa usein tavallisestikin tummissa puvuissa – osoittivat tukeaan häirinnänvastaiselle liikkeelle muun muassa rintapielipinssein.
Pinssiä gaalassa kantoivat muun muassa Justin Timberlake, Daniel Kaluuya, Ewan McGregor, William H. Macy ja Joseph Fiennes, kertoo The New York Times.
Hollywoodissa ja viihdealalla rehottava häirintäkulttuuri nousi viime vuonna kuumaksi puheenaiheeksi seksuaalista häirintää näkyväksi tehneen #metoo-kampanjan myötä. Teema toistui myös useissa Golden Globe -gaalan puheenvuoroista.

Aktivistit tähtien käsikynkässä gaalaan

Pukeutuminen ei ollut ainoa tapa, jolla Hollywoodin häirintäongelmaa haluttiin raahata kulisseista parrasvaloihin. Moni tähti toi tänä vuonna seuralaisenaan gaalaan aktivisteja, jotka ovat työskennelleet häirinnän ja syrjinnän kitkemiseksi.
Ainakin Michelle Williams, Laura Dern, Meryl Streep ja Emma Watson toivat juhlaan aveceinaan eri alojen kansalaisvaikuttajia, kertoo Guardian.
Gaalaan tähden mukana saapui muun muassa #metoo-kampanjan perustaja Tarana Burke. Hän saapui paikalle parhaan draamaelokuvan naispääosan Golden Globe -palkinnon saajaksi ehdolla olleen Williamsin kanssa. Streep saapui gaalaan puolestaan yhdessä maahanmuuttajanaisten oikeuksia esillä pitäneen aktivistin, kodinhoitoaloilla työskentelevien oikeuksia ajavan järjestön johtajanAi-jen Poon kanssa.

https://www.nytimes.com/2018/01/07/fashion/times-up-pins-golden-globes-2018.html?smid=tw-nytimes&smtyp=cur&_r=0
https://www.theguardian.com/film/live/2018/jan/07/golden-globes-2018-live-seth-meyers-get-out-lady-bird-the-handmaids-tale

STT

Kuvat: