Jäteasiasta tietopaketti joka kotiin

7
Lounaisen Suomen jätteitä tullaan polttamaan Korvenmäen jätekeskukseen rakennettavassa voimalassa.

Jätehuollon ajankohtaiset uutiset sekä kiertävien jätekeräysten aikataulut löytyvät piakkoin joka kotiin jaettavasta Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) asukaslehdestä. Se jaetaan kotitalouksiin torstaina Turun ja Salon seudun 17 kunnassa.
Huomiselle-asukaslehdestä voi lukea muun muassa LSJH:n uudesta Pop up -lajitteluasemasta, jätteiden lajittelusta lapsiperheessä sekä siitä, minkälaista ympäristöneuvontaa 8.-luokkalaiset saavat LSJH:n Vierailukeskus Kahmarissa.
Lehdestä löytyy tietoa myös toistamiseen järjestettävästä romuveneiden keräyksestä, muovinkeräyksen laajenemisesta ja muovin hyödyntämisestä sekä Salon Korvenmäkeen rakennettavasta jätevoimalaitoksesta.
Lehden keskiaukeamalta löytyvät kodin jätteiden lajitteluohjeet. Aukeaman voi irrottaa julisteeksi vaikkapa keittiön kaapin oveen. Lehdessä on myös pyörillä liikkuvan lajitteluaseman Siiran, Pop up -lajitteluaseman sekä saariston jätekeräyksen aikataulut.
Suomenkielinen lehti jaetaan julkisena tiedotteena kaikkiin koteihin ja ruotsinkielinen osoitteellisena jakeluna ruotsinkielisiin talouksiin. Lehti jaetaan kaksikielisenä kääntölehtenä Kemiönsaarella ja Paraisilla.

Urpo

Löytyyköhän tuosta ratkaisua eloperäisten jätteiden käsittelyyn talviaikana, kun komposti on jäässä ja eristetty malli maksaisi 400 €. Kohtalaisen kallista kukkamultaa. Muutenhan sekajätemäärät ovatkin jo olemattomat, kun nykyään pahvit ja muovit menee kauppareissulla keräykseen.

kierrättäjä

Meillä on lämpöeristämätön kompostori jotain 300 litraa. Se on muutaman talvikuukauden jäässä, mutta ei se haittaa. Hyvin mahtuvat talven biojätteet ja keväällä alkavat muhia. Kauppareisulla teemme tarvittaessa koukkauksen eko-pisteen kautta. Muovit, paperit, kartongit, lasi ja pienmetalli menevät sinne. Sekajäteastia on tyhjä, mutta lain mukaan sellainen pitää olla ja tyhjentää. Täytyy kerätä siihen pihalta jotain käpyjä, että jätekuskeilla riittää töitä.

Inkku

Meidän omakotitalon Sulo -sekajäteastia on tyhjennetty vuosia 8 viikon välein – kiitos lämpökompostorin ja kaiken mahdollisen kierrätyksen. Ja kyllä sinne 8 viikossa aina muutamia roskapusseja kertyy, onhan esimerkiksi muovinkeräykseen kelpaamatonta muovia aika lailla (pakkauksen merkinnässä tällöin numero 3 tai 7)
Joten en usko kenenkään joutuvan käpyjen keräilyyn tuon asian suhteen. Paitsi jos roskis täytyy piri pintaan täyteen saada.

Kierrättäjä

Kun paikkakunnalle ilmestyivät muovien keräyspisteet, putosi sekäjäteastiaan kertyvä jäte dramaattisesti. Sekajäteastia pullisteli aikaisemmin lähinnä elintarvikkeiden muovipakkauksista.

Päivittäin keittiöstä kertyvä muovijäte on kierrätyskelpoista. Ei siellä sekajäteastiassa näy parin viikon kertymä olevan kuin rikkinäisen rikkalapion PVC-muoviosat ja kasa kananluita. Kun kompostoi ja kierrättää kaiken kierrätyskelpoisen eikä ole kulutushysteerikko, niin sekajätteen määrä on ainakin meillä pudonnut alle kymmenenteen osaa verrattuna aikaan ennen kierrätystä.

Se kompostorikin kestää kymmeniä vuosia, siten vuosikustannus on hyvin pieni.

Jarmo J.

Hieno asia tämä kierrätys. Itse kierrätän muovit, metallit, lasit, paperin, kartongin, jne. ja maksan siitä yli 20e/vuosi, miksi?

Kierrättäjä

20€/vuosi tulee varmaan nousemaan aika paljon, kun Salo osallistuu 110 miljoonan euron jätevoimalan rakentamiskustannuksiin 60% osuudella.

Kuka sen Salon osuuden muu maksaisi kuin salolainen jätteentuottaja tai kierrättäjä, siihen olisi kiva saada vastaus.

Mölö

Mitä – pitääkö jätettä ruveta lajittelemaan? On ne jätemaksut sen verran kovat, että pyrin hyödyntämään rahan kokonaisvaliatisesti! Siksi meillä kaikki laitetaan samaan roskikseen. Sinne menee biojätteet, muovit, ynnä muut roskat.

Olen laittanut myös autoremontissa jääneet jarrulevyt ja -palat, tyhjät öljypurkit, öljynsuodattimet, lasinpyyhkimen sulat sinne myös. Ja olenpa laittanut jopa tontilta kaivetun kiven roskien mukana menemään.