Kännykän kuuluvuusongelmia poistetaan uudella ratkaisulla

3
Kahden Finnfoamin eristelevyn välissä olevan signaalivahvistimen avulla langattoman verkon signaalit läpäisevät rakennuksen seinän. Levy asennetaan esimerkiksi ikkunankarmmin väliin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Langattoman verkon signaalit saadaan tulevaisuudessa etenemään salolaisen Finnfoam Oy:n ja tamperelaisen Stealthcase Oy:n yhteistyössä kehittämällä signaalinvahvistimella.
Tähän saakka uusien rakennusten heikkoa signaalien läpäisyä on jouduttu korjaamaan jälkikäteen rakentamalla erillisiä tukiverkostoja. Uusi keksintö estää ongelman syntymisen rakentamisvaiheessa.

Signaalivahvistinlevy valmistetaan Finnfoamin tehtaalla Salossa. Vahvistin tulee eristelevyjen väliin.

– Toimitukset alkavat helmikuussa, pääkaupunkiseudulla on useita kohteita, joille on tilauksia, Finnfoamin kehitys- ja markkinointijohtaja Asso Erävuoma kertoo.

Langattoman verkon toimivuudesta rakennusten sisäpuolella ei vielä ole säädetty erikseen laissa, mikä edellyttäisi asian ottamista huomioon myös uudisrakennuksissa.

– Siitä huolimatta rakennusfirmat ovat jo tarttuneet ongelmaan, ja haluavat ratkaista sen passiivisin keinoin signaalivahvistimella, Erävuoma sanoo.

Hän tietää, että uudiskohteiden rakennusliikkeille tehdään eniten valituksia juuri matkapuhelimien ja langattomien laitteiden huonosta kuuluvuudesta sisätiloissa.

– Etenkin betonirakenteet ja niissä olevat raudoitukset estävät signaalien kulkua, Erävuoma selittää.

Edes ikkunan äärestä ei löydy helpotusta, sillä uusissa ikkunoissa oleva pinnoite estää myös tehokkaasti signaalien kulkua.

Vahvistin ylläpitää tietoliikennesignaalia molempiin suuntiin eli myös sisältä ulospäin.

Raimo Saarela

Onko passiivisäteilijä, vai käyttääkö sähköä?
Missään ei ole asiasta ollut mitään teknistä selvitystä.
Faktat pöytään, eikä mainoshömppää.
Kun kerran puhutaan vahvistimesta, se tarkoittaa yleensä, että vahvistin myös käyttää sähköä. Paljonko tuo levynpalanen vie sähköä?
Jos se ei vie sähköä, se on passiivinen säteilijä, ja ne voidaan jättää omaan arvoonsa, so. roskaa todellisissa olosuhteissa.

Nikolai

Näin on, tuo kannattaisi ihan painetussakin lehdessä oikaista. Nimittäin se, että siinä ei ole vahvistinta, vaan on kysymyksessä passiivinen säteilijä. Passiivisen vekottimen vaikutus on yleensä hyvin vähäinen, mutta jossain tilanteessa siitä voi olla pientä apua. Suurin vaikutus lienee sillä, että seinän ja ikkunakarmin väliin jää eristettä varten iso rako. Kyllähän siitä signaali läpi pääsee, vaikka ei sitä ns. ”vahvistinta” olisikaan sen eristeen sisällä. Onnea ja menestystä vaan tamperelaiselle antennisuunnittelijalle ja salolaiselle eristetehtailijalle. Asiakkaan olisi tässäkin tapauksessa hyvä perehtyä siihen, mitä on ostamassa.

Asso Erävuoma

Matkapuhelimien huono kuuluvuus sisätiloissa on merkittävä ongelma tänä päivänä, joka johtuu rakenteiden kasvaneesta matkapuhelinverkon signaalia vaimentavasta vaikutuksesta.

FF-SIGNAL ei tarvitse sähköä toimiakseen, vaan erikoisantennilaminaatti eristeiden välissä välittää eli ylläpitää rakennuksen ulkopuolella olevan verkon ns. vaimentumattomana sisätilaan.