Niinistön suosio piti pintansa

0
Jatkokaudelle valittu presidentti Sauli Niinistö kiitti tukijoitaan vaalivalvojaisissa.

Presidentti Sauli Niinistö jatkaa toiselle kaudelle poikkeuksellisen vahvalla kannatuksella. Suomen presidentti on valittu suoralla kansanvaalilla vuodesta 1994 lähtien, ja ensimmäisen kerran valinta tehtiin nyt suoraan ensimmäisellä kierroksella.
Valinta ei ollut edes mitenkään läheltä piti -tilanne, vaan Niinistö sai jatkokauden ylivoimaisella kannatuksella. Valitsijayhdistyksen ehdokkaana jatkokautta hakenut Niinistö sai lähes 63 prosentin kannatuksen, kun toiseksi tullut vihreiden Pekka Haavisto joutui tyytymään runsaaseen 12 prosenttiin.

Suuria yllätyksiä vaalituloksesta ei löydy. Vaikka huippulukemista tultiin alaspäin, presidentti Niinistön suosio kesti koko vaalikamppailun, ja gallupit osasivat ennustaa tuloksen kohtalaisen hyvin.
Viimeisten ennusteiden mukaan kannatuslukemat kääntyivät loivaan laskuun. Niinistön kannatus olikin varsinaisena vaalipäivänä pienempi kuin ennakkoäänestyksessä. Siitä huolimatta vaalitulos oli lopulta hieman parempi kuin vaalien alla arvioitiin.

Tällä kertaa Pekka Haaviston taakse ei noussut samanlaista ilmiötä, joka kuusi vuotta sitten siivitti hänet toiselle kierrokselle. Kakkossija on kuitenkin selvä.
Erityisen vaikea vaalitulos on keskustalle ja SDP:lle. Keskustan Matti Vanhanen sai noin neljän prosentin kannatuksen ja jäi selvästi oman valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi asettuneen Paavo Väyrysen taakse. Vielä heikommaksi jäi demarien Tuula Haataisen kannatus.
Mielenkiintoinen oli myös perussuomalaisten Laura Huhtasaaren loppukiri. Huhtasaari nousi kolmanneksi 6,9 prosentin kannatuksella.

Vahva kannatus antaa Sauli Niinistölle hyvän lähdön toiselle kaudelle. Tulos osoittaa, että kansa on ollut tyytyväinen presidentin tapaan hoitaa asioita.
Muodollista valtaa presidentillä on niukasti, mutta vaikutusvaltaa on paljon. Presidentti Niinistö osoitti ensimmäisellä kaudellaan, että hän on valmis käyttämään vaikutusvaltaa ja kantamaan vastuuta. Suuri kansansuosio antaa tämän linjan jatkamiselle hyvät mahdollisuudet.
Vaalituloksen yksi pääviesti on, että kansa haluaa presidentin, joka ottaa tarvittaessa kantaa ja näyttää suuntaa.