Rahoitusalalla yritetään vielä viimeisen kerran löytää sopua ja välttää toinen lakko

1

Rahoitusalan työriidan sovittelu jatkuu tänään. Osapuolet jatkavat keskusteluja valtakunnansovittelijan johdolla kello 11.
Jos sopua ei tänään saada aikaiseksi, alalla alkaa huomenna jo toinen kahden päivän mittainen lakko. Edellinen lakko oli viime torstaina ja perjantaina.
Lakkoon osallistuisivat Ammattiliitto Pro, Ammattiliitto Nousu, Ylemmät Toimihenkilöt YTN sekä Danske Bankin Esimiehet ja Asiantuntijat ja Danske Bankin henkilöstöyhdistys.
Lakon välttäminen on keskusteluista kerrottujen tietojen perusteella epätodennäköistä. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan tilanne on huolestuttava, sillä tiistain neuvotteluissa ei tullut edistystä.
Työnantajaosapuoliin kuuluvan Palvelualojen työnantajat Paltan varatoimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan näyttää pahasti siltä, että lakko toteutuu.
– Pitäisi tapahtua nopeasti merkittävää edistystä. Tämän päivän tapaamisen perusteella se on epätodennäköistä, Aarto sanoi eilen STT:lle.
Suurimpana kiistakapulana osapuolten välillä on viikonlopputöiden teettäminen. Työntekijäpuoli on esittänyt paikallista sopimista, työnantajapuoli taas haluaisi oikeuden määrätä työntekijä töihin viikonlopuksi, jos riittävästi vapaaehtoisia ei ilmoittaudu.
– Tässä on kyse siitä, onko työnantajalla yksipuolinen päätösvalta vai sovitaanko asioista. Siihen tämä riita kulminoituu, ja siihen ei ole vielä löytynyt ratkaisua, Ammattiliitto Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala sanoi.
Aarto arvioi, että jos viikonlopputöistä päästään sopuun, muut erimielisyydet saadaan ratkaistua melko nopeasti.

STT

Kuvat:

Mamma

Mitä tarkoittaa viikonlopputöiden teettäminen pankissa? Eihän konttoreita enää ole, onko tämä vitsi?

Siis isoissa kaupungeissa pankit palvelevat asiakkaitaan iltaisin klo 20:een, ja nyt riidellään viikonlopputöistä. Muualla pankit eivät palvele ollenkaan ja olettavat, että siinä missä pankkineidiltä vaadittiin merkonomin tms. tutkinto, pärjää nyt jokainen mökin mamma ja pappa ilman koneita ja taitoa niiden käyttöön.

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan Suomessa on noin miljoona ihmistä ilman digitaitoa, eikä elämä suju. Ei kiinnosta ketään? Tasa-arvohenkilöiden pitäisi näin suuren ihmismäärän syrjäytymiseen puuttua, mutta osaavat ilmeisesti digimaailman eivätkä ihmisiä kuplansa ulkopuolella tunne. Tai eivät ainakaan tippaakaan välitä.