Salo näyttää mallia muille kaupungeille uusiutuvan energian käytössä. Lukion vieressä olevaa aurinkovoimalaa laajennetaan, ja edullista sähköä on luvassa myös muihin kaupungin kiinteistöihin.
Nykyinen aurinkovoimala on osoittanut tehonsa ja käyttökelpoisuutensa. Kaupunki ja Salo Energia tekivät sopimuksen voimalan rakentamisesta tammikuussa 2016. Sähköä voimalan paneeleista on tullut enemmän kuin lukio tarvitsee, ja ylimääräinen sähkö on ohjattu valtakunnan verkkoon.
Käytäntö on osoittanut, että edes sateiset säät eivät ole pudottaneet voimalan vuosituottoa.
Hyvien kokemusten myötä lukion voimalaa laajennetaan. Aurinkopaneelien määrä lähes kaksinkertaistuu, kun noin 1 900 paneelin määrä nousee laajennuksen jälkeen noin kolmeentuhanteen.
Salon kaupunki pystyy käyttämään aurinkosähköä lukion lisäksi myös muissa lähellä olevissa kiinteistöissään. Aurinkoenergiaa tuodaan jatkossa muun muassa Salohalliin, uimahalliin ja jäähalliin.
Hankkeen toteuttamismalli sopii kaupungille. Voimalan rakentava yritys vastaa kaikista laajennukseen liittyvistä kustannuksista, ja kaupunki saa ostaa aurinkosähköä markkinahintaa edullisemmin.
Salo ottaa käyttöön uusiutuvaa energiaa myös Kuusjoella. Koulu, Kuusjokitalo ja terveystalo lämpiävät jatkossa maalämmöllä.
Maalämpöjärjestelmään siirtyminen voi tuntua kalliilta, mutta se maksaa itsensä alle kymmenessä vuodessa. Koko elinkaarensa aikana investointi maksaa itsensä takaisin moneen kertaan.
Lukion aurinkovoimala ja Kuusjoen maalämpö ovat mainioita käytännön esimerkkejä, miten kaupunki voi hyödyntää uusiutuvan energian käyttöä. Hyvät kokemukset tuovat toivottavasti lisävauhtia myös salolaisyrityksen paneelien valmistukseen ja voimalahankkeiden rakentamiseen muualla.
Aurinkovoima alkaa olla kannattavaa myös pientaloissa. Jos vielä valtakunnan verkkoon syötettävästä ylijäämäsähköstä saisi paremman hinnan tai akkuteknologian kehitys mahdollistaisi energian paremman varastoimisen, niin kysyntä kasvaisi nopeasti.