Salon jätevoimalaitoksesta yleisötilaisuus ensi viikolla

10

Saloon rakennettavasta jätevoimalaitoksesta järjestetään yleisötilaisuus ensi viikolla. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH), Salon Kaukolämpö Oy ja Salon kaupunki.

Kaikille avoin tilaisuus Salon Korvenmäen jätevoimalaitoshankkeesta on Salon seudun ammattiopistolla (Taitajankatu 6) torstaina 18. tammikuuta kello 17–19.30.

Tilaisuudessa kerrotaan hankkeesta ja sen aikataulusta, ja kaupunkilaiset voivat esittää kysymyksiä Lounais-Suomen Jätehuollon, Salon Kaukolämmön ja Salon kaupungin edustajille sekä hankkeen parissa työskenteleville asiantuntijoille.

Yleisötilaisuuden aika on rajallinen, joten kysymyksiä voi lähettää etukäteen osoitteeseen asiakaspalvelu@lsjh.fi.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n ja Salon Kaukolämmön perustama energiayhtiö rakennuttaa Salon Korvenmäkeen jätevoimalaitoksen.

Lue lisää 13.1. lehdestä.

Eikö vaan

Eihän tilaisuudella enää mitään saavuteta hankkeen tässä vaiheessa. Tämä tilaisuus olisi pitänyt järjestää ennen kuin asiasta päätettiin. Keskustelu on nyt pelkkää kosmetiikkaa, jotta myöhemmin kaupunkikin voi sanoa, että asiastahan pidettiin yleisötilaisuuskin.

Kyllä vaan

Voidaan kyllä ajatella, että yleisötilaisuus on asiapohjaltaan tiedotustilaisuus, jossa kerrotaan siitä, mitä on päätetty ja mitä on tulossa. Vaaleissa valitut äänestäjien edustajat viisaudessaan tutustuivat ja päättivät asiasta varmasti parhaan taitonsa mukaan.

Tiedotustilaisuuskin varmasti kiinnostaa monia.

Vieläkin, eikö vaan

Näinhän juurikin on käynyt, että vaaleissa valitut edustajat nimenomaan olisivat tarvinneet vasta nyt jaettavaa – ja nimenomaan kysymysten kautta muodostuvaa tietoa jätevoimalasta – päätöksen teon pohjaksi. Ei tällaisia asioita edustajat, eivätkä muutkaan, pysty ja ehdi selvittämään pelkästään suuressa viisaudessaan, eli kyllä tässä tapauksessa ns. faktoja tarjoillaan kaikille kuulijoille, olivatpa kuinka viisaita tahansa, kovasti jälkijunassa. Juna meni jo.

Kyllä

Eikö edustuksellinen demokratia tarkoita sitä, että vaaleissa valitut henkilöt tekevät päätökset sen luottamuksen varassa, jonka ovat äänestäjiltä saaneet.
Kaikilla, joilla on ollut asian tiimoilta esittää jaettavaa tietoa, on ollut mahdollisuus esittää se tietonsa omalle edustajalleen kunnan elimissä ja vaikuttaa näin lopputulokseen. Mahdollisuus on seuraavissa vaaleissa vaihtaa luottamushenkilö, jos hän ei ole aktiivinen ja kuuntele kansan ääntä, sekä tekee lisäksi huonoja päätöksiä.

Mitkä ovat niitä päätöksiä, jotka pitäisi tehdä mieluummin kansankokouksessa kuin edustuksellisen demokratian muotoilemalla tavalla? Kansankokous toimii pienessä kyläyhteisössä, mutta kymmenien tuhansien asukkaiden kaupungissa; tuskin.

Sumuverho

Kaupungin päätöksenteko on etääntynyt avoimmuuden periaatteista, kun aiemmin liikelaitoksena suoraan kaupungin avoimen päätöksenteon alla toiminut laitos muuttui osakeyhtiöiksi. Niin kauan kun päätöksenteko on kunnallisten luottamusmiesten käsissä, päätöksistä ja niiden valmistelusta on helppo saada tietoa. Liikelaitoksiin sovelletaan julkisuuslakia, jolloin päätöksenteko on lähtökohtaisesti julkista. Osakeyhtiöt puolestaan vetoavat osakeyhtiölakiin ja kieltäytyvät antamasta tietoja. Kaavaillun jätevoimalan rakennuttajat Salon kaukolämpö ja Lounais-Suomen jätehuolto ovat osakeyhtiöitä. Nyt ”jäteporvarit” junailevat täysin piilossa kuviota, jossa kaupunki yritetään saada kantamaan vastuu, joko lainojen takaajana tai lainanottajana, vaikka se olisikin Salon kaukolämpö Oy:n nimissä. Lainasumma nousee väkisin yli 70 miljoonan euron, yhtiössä jonka liikevaihto on nyt 10 miljoonaa. Epäsuhta on… Lue lisää »

Perkko Jaakola

Tämä polttolaitos on hyvä juttu. Omistamani kiinteistön arvo nousee ekoenergiavoimalapuiston myötä. Jätteiden käristely on tätä päivää, ja sitä asiaa asuntoni ostavat osaavat arvostaa jokaisella henkäyksellään.

Onko Paimion keuhkoparantola vielä toiminnassa?

Veronmaksaja

Mitähän tällä yleisötilaisuudella tavoitellaan oikein, koska kaikki asiat on jo sovittu kabineteissa ja voimala rakennetaan joka tapauksessa kuntalaisten mielipiteistä huolimatta? Toivottavasti yhtiössä on riittävästi kykyä ennakoida tulevaa ja ovat tarkkaan perehtyneet EU-lainsäädännnön kehittymiseen koskien tällä hetkellä jätteeksi luokitellun tavaran polttoa vaikkapa 30:n vuoden aikajänteellä. Kiinnostaa myös kuulla, kuka maksaa sen putken, jolla lämmin vesi tuodaan Korvenmäestä kaupungille. Samoin kiinnostaa kuulla, kuka maksaa Mahtinaisentien ja ykköstien risteyksen uudelleen rakentamisen. Kiinnostaa myös kuulla, että onko Vapon kanssa olevassa sopimuksessa joku sakkopykälä, kun lakataan ostamasta lämpöä nykyisestä voimalasta. Poliitikoilla ja virkamiehillä on aina ketunhäntä kainalossa, että tuskinpa meille veronmaksajille koko totuutta kerrotaan nytkään!

Sumuverho

Tutustuin tarkemmin Fortum Oy:n perusteluihin, miksi se ei halunnut rakentaa jätevoimalaa Saloon. Salon Kaukolämpö Oy:n selkeitä perusteluja en löytänyt, miksi se haluaa rakentaa laitoksen.

Laitoin samalla rinnakkain Fortum Oy:n hallituksen jäsenet ja Salon Kaukolämpö Oy:n hallituksen jäsenet. Itse kallistuisin monikymmenvuotisen kokemuksen liike-elämästä ja energiapolitiikasta omaavan hallituksen, hallitusammattilaisten, näkemyksen puoleen. Poliittisin perustein valittu kokematon ja alaa tuntematon hallitus tekemässä näin suuri investointipäätös on melkoinen riski. Miettikää nyt vielä!

Mölö

Homma on taputeltu jo. Valitusmenettelyllä saadaan ehkä hiukan lisäaikaa, mutta kyllä se krematoria rakennetaan lopulta tänne, koska päättäjämme junailivat ovelasti takuumiehen projketille, eli veronmaksajien rahat ovat viimekädessä tulemassa avuksi, kun budjetti ei pidä tai tulee uusia asioita ilmi, joita ei ole osattu (tai uskallettu) ottaa laskelmissa huomioon.

Senhän takia tällaiset hankkeet yhtiöitetään, että tavallinen poliitikko tai jopa kuntalainen ei pääse kyseenalaistamaan kriteerejä, joilla hankkeen kannattavuutta perustellaan (lue: manipuloidaan sopivaksi).

Jos joku ammattilainen – tässä tapauksessa Fortum – ei näe hankkeessa järkeä, niin miten poliitikoista ja virkamiehistä koottu ”asinatuntijaraati” saa ihan toisenlaisen laskelman tehtyä? Käsittämätöntä.

Muurlalainen

Tässä projektissa on jo pettänyt utopistinen aikataulu. Kestää vielä vuosia ennenkuin luparuljanssin ja valitusten jälkeen rakentaminen alkaa. Missä on osaavat projektin vetäjät. Päätösten tekijät voidaan Someron malliin haastaa sitten raastupaan, mutta ei heiltä pystytä ulosmittaamaan menetettyjä miljoonia. Viime aikoina on ennustettu korkojenkin nousevan. Prosentin nousu merkitsee yli miljoonan lisäkuluja jotka varmaan saadaan kuristettua kulttuurilta. Onko tulossa Olkiluoto 3? Laskelmia odotellaan.