Salossa puhutaan jätevoimalasta

14

Salon Korvenmäkeen rakennettavasta jätevoimalasta keskustellaan tänään torstaina järjestettävässä kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa.
Yleisötilaisuuden järjestävät Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH), Salon Kaukolämpö Oy ja Salon kaupunki Salon seudun ammattiopistolla 18.1. alkaen kello 17.
Tilaisuudessa kerrotaan hankkeesta ja sen aikataulusta, ja kaupunkilaiset voivat esittää kysymyksiä LSJH:n, Salon Kaukolämmön ja Salon kaupungin edustajille sekä hankkeen parissa työskenteleville asiantuntijoille.
LSJH:n ja Salon Kaukolämmön perustama energiayhtiö rakennuttaa Salon Korvenmäkeen jätevoimalaitoksen, jossa lounaissuomalaisten kierrätyskelvottomat roskat hyödynnetään lähienergiaksi asukkaille ja yrityksille. Laitos on tarkoitus saada toimintavalmiiksi vuonna 2020.

Eläköitynyt kustannuslaskija

Laskelmat on todennäköisesti tehty erityisellä huolella. Näillä varmaan kumottiin Fortumin kohteeseen asettamat vaatimukset. Kolmen miljoonan vuosituotolla sitten maksetaan velkoja yli 40 vuotta.

Onneksi on pitkä piippu, ja ongelmat leviävät Tupuria pidemmälle. Ely varmaan maksaa tieparannukset ilman kaupungin omia panoksia. Prosenttiyksikön nousu korossa lisää lämmönostajille kustannuksia yli miljoonan vuodessa.

Fakta kansakoulupohjalta

On annettu ymmärtää ja yleisötilaisuudessakin mainittiin, että polttoöljyä tarvitaan vain laitosta ylös|alas ajettaessa. Näinhän asia ei ole. Tukipolttoainetta ruiskutetaan polttoon myös silloin, jos polttolämpötila uhkaa laskea liian alas.

Jippii

Salon kaupunki osallistuu suomen kielen päivittämiseen nykyaikaan ja tarkoituksiinsa sopivaksi, vai mitä ajattelette uudesta yhdyssanasta jätealaan liittyen, haju + puisto = ekopuisto.

Ekopuistoon piknikille?

Saloon suunniteltavaa voimalaa on verrattu Tammervoimaan. Tammervoiman jätteenpolttolaitoksen suunnittelu aloitettiin 2010 rakentaminen 2013 ja se otetiin tuotantokäyttöön vuoden 2016 kesäkuussa. Kuuden vuoden projekti.

Salossa on valmista jo 2020 aikataulu aiotaan rutistaa alle puoleen ja yhdysputki ja itäisen ohikulkutien jatko samaan aikatauluun. Länsimetrolta vaikuttaa. On tämä piilossa valmisteltu projekti joka tavalla hämärä. Näsen tuulivoimapuistoakin alettiin suunnitella jo kymmenen vuotta sitten, eivätkä edes luvat ole vielä läpäisseet byrokratiaa. Ympäristövaikutuksiltaan jätteenpolttolaitos on kuitenkin aivan eri luokkaa, joten jo ympäristöluvan käsittelyyn valituksineen menee monta vuotta. Vai aiotaako ympäristölupakin valmistella ja hyväksyttää salassa?

Hajukaupunkilainen, mutta ihminen

Jätteenpolttolaitoksen sijoittamista Korvenmäelle perustellaan muun muassa sillä, että näin keskusta-alueella fossiilisten polttoaineiden käyttö lämmöntuotatoon vähenee ja ilma puhdistuu – näin juurikin käy. Käänteinen on tietysti tilanne Korvenmäkeä ympäröivän asutuksen suhteen. Siellähän on jo vuosia ollut Salon kaupungin kelvottomin ilmanlaatu järkyttävien hajujen vuoksi – mitäpä siitä on sitten haittaa, vaikka jätteenpolton käryt ja päästöt siihen lisätään – väliäkö tuolla. Jätteenpolttolaitoksesta ei ole hajujen vähentäjäksi, vaikka sinne kaasuja kuinka imettäisiin, koska melkein kaikki kaasut karkaavat avonaisesta jätepenkasta ympäristöön. Olen kuullut, että eikös jäteyhtiöllä ole parhaillaaankin valitus vetämässä, että saisivat edelleenkin sijoittaa Korvenmäkeen orgaanista jätettä ko. jätteen kaatopaikkakiellosta huolimatta- tästähän ei juurikaan pukahdeta,… Lue lisää »

Avoimmuutta

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää kirjoittaa näin: ”Mikään ei estä avoimuutta kunnallisissa osakeyhtiöissä. Olli Mäenpää korostaa, että nykyinen osakeyhtiölakikaan ei estä avoimuutta kunnallisissa yhtiöissä. Osakeyhtiölaki ei edellytä, että kunnallisen yhtiön pitäisi salata asioita. Asia on kuitenkin täysin yhtiön omassa vallassa, koska julkisuuslakia ei sovelleta, Mäenpää sanoo.” Ei siis ole mitään estettä, että Salon Kaukolämpö Oy, Lounavoima Oy ja Lounais-Suomen jätehuolto Oy toimisivat julkisesti, kuten kunnalliset liikelaitokset, eli täysin avoimesti. Sotekäsittelyn yhteydessä vasemmistopuolueet ja Vihreät ova pitäneet kovaa ääntä, että päätöksenteko on tehtävä julkiseksi myös kuntien omistamissa osakeyhtiöissä. Sellainen Salon kaukolämpö Oy on. Kansanuutiset kirjoittaa asiasta näin: ”Suomalaisen korruptiotutkimuksen yksi keskeinen tulos… Lue lisää »

Kustannukset?

Luulin, että tiedotustilaisuudessa olisi ollut poliittisia puolueita edustava paneeli vastaamassa kysymyksiin, poliitikot rakentamispäätöksen kuitenkin tekivät. Ei ollut paneelia. Kyseessä on kuitenkin Salon kaupungin historian suurin investointi, aivan omaa luokkaansa. Laitetaan ne tavallisen kaupunkilaisen tyhmät kysymykset tähän, jos vaikka saisi tänne vastauksia: Kiinnostaisi tietää, paljonko rahaa kaikkiaan menee. 4,5 miljonaa on ilmeisesti jo päätetty antaa? Salon osuus Lounais-Suomen Jätehuollosta on 20%. Miksi ei osuus jätevoimalasta ole sama 20%? Tarkoittaako Salon 60% osuus jätevoimalasta, että Salo laittaa pelkästään voimalan rakentamiseen rahaa vähintään 66 miljoonaa? Mikä on kaukolämmön yhdysputken kustannus? Miten on perusteltu, että investointi olisi niin kannattava, että siihen kannattaa sijoittaa ”ylimääräinen”… Lue lisää »

Lopullisesti valaistunut

Menetin lopullisesti uskoni ekovoimalaitos-käsitteeseen, kun katsoin Lounais-Suomen aluehallintoviraston nettisivuilta vireillä olevaa, Korvenmäelle tulevan polttolaitoksen ympäristölupahakemuksen sivua 8 ja hakemuksen liitettä 5, joissa esitetään poltettava jäte ja muut polttoaineet. Ekovoimalaitos-käsite tulee ymmärretyksi varsin usein laitokseksi, jossa poltellaan Saloon Varsinais-Suomesta rekkalasteittain kärrättyjä kotitalouksien jätteitä. Mutta, mutta, siellähän näkyy poltettavan melkein mitä vaan hakemuksen liitteen 5 mukaan, lukuunottamatta ongelmajätteitä – varaudutaan polttamaan eräitä jätevesiäkin, joita ei niiden laadun vuoksi ole voitu johtaa viemäriin. Polttolaitoksen ympäristön asutuksesta tulee mieleen, kuvainnollisesti tuttua vertausta mukaellen, että toiselle poskelle on jo lätkäisty kaupungin toimesta kaatopaikan hajut, ei muuta kuin käännetään toinenkin poski ja otetaan siihen se, mitä… Lue lisää »

Kierrättäjä

Haju taitaa olla se pienempi haitta, kun katsoo kyseisessä ympäristöluvassa sivulla 14 mainittuja ”ekopuiston” vuosittaisia päästömääriä: Typen oksidit 158 000 kg, rikkidioksidi 37 500kg, hiukkaset 9 400 kg, suolahappo 7 000 kg, ammoniakki 8 000kg, häkä 34 000kg ym. Tällainen investointi on onnistuttu kotiuttamaan Saloon. Turun lahja Salolle. Jokainen voi tutustua kyseisten aineiden ympäristö-ja terveysvaikutuksiin. Mielestäni ihan kaikki paukut kannattaa laittaa kierrätykseen, ettei tuollaista tavaraa sada niskaan. Arvelisin, että ympäristöluvan laatinut konsultti sanoo, ettei sieltä piipusta mitään merkittäviä päästöjä tule uudella huipputekniikalla ja piippukin on pitkä. Jos laitos vaikka toimii 30 vuotta, niin määrät saa kertoa 30:llä. On se merkittävä… Lue lisää »

Jotain tolkkua tähänkin

Aasinsillan kautta asiaan: eräissä Ruotsin kaupungeissa on alueita, joihin poliisikaan ei uskalla mennä. Salon kaupunki monine toimijoineen on ajautunut kaatopaikka- ja jätevoimala-asiassa tilanteeseen, jossa se on vuosikausia ummistanut silmänsä, korvansa ja nenänsä ja hiljaa olemalla hyväksynyt mitä merkillisimmät selitykset Korvenmäen kaatopaikan haisevasta toiminnasta asutuksen kupeessa – ajatelkaa, siis nykyaikana, sivistysvaltiossa, haiseva kaupunki, hyi olkoon. Nyt ollaankin sitten tilanteessa, jossa todellisia kaatopaikan kipukynnyksiä ei enää kukaan virka- ja luottamushenkilöorganisaatiossa näköjään uskallakaan ottaa esille. Kuljetaan tässä suhteessä ns. säkki päässä, haluamattakaan tunnistaa tilannetta ja todella vaatia yhtiötä nopeasti korjaamaan vuosien kuluessa syntymään päästetty hajutilanne nimenomaan rahan voimalla – rahaahan yhtiöllä tuntuu olevan… Lue lisää »

Hengittämättä, saako jo hengittää

Salon kaupungin organisaatio on nyt monelta osin saattanut itsensä jo koomiseltakin näyttävään tilaan. Sen symbioosi jäteyhtiön kanssa on täydellistä, vähän niin kuin vastayntynyt, joka ei erota itseään äidistään. Näyttää unohtuneen, että kaupunkia ei tee jäteyhtiö, vaan asukkaat, myös ne, jotka elävät kaatopaikan kaasutusvaikutuksen ja tulevan jäteyhtiön päästöjen alla. Laitos ei suinkaan paranna ilmanlaatua Korvenmäen ympäristössä, kaupungintalolla kylläkin.

kierrättäjä

Uusiouutiset 9.5.2017 Fortum: Salon jätevoimalan sijasta kierrätysratkaisu ”Kolmessa vuodessa moni asia on muuttunut, eikä tarjous ole enää sellaisenaan voimassa ”, Fortum Waste & Recycling Solutionsin johtaja Kalle Saarimaa sanoo. Saarimaan mukaan Fortum haluaisi tarjota uutta ratkaisua, jossa huomioitaisiin aiempaa tarjousta paremmin myös yhdyskuntajätteen kierrätys materiaalina. ”Uusien tietojen valossa aiempi ratkaisu ei ole se oikea. Olemme oppineet Riihimäen kiertotalouskylän kautta paljon kierrätyksestä. Myös kierrätysteknologiat ovat kehittyneet. Lisäksi EU:n kiertotalouspaketti kasvattaa kierrätysvaatimuksia”. Saarimaa perustelee. Fortum on yhä kiinnostunut tarjoamaan lounaiselle Suomelle hyödyntämisratkaisua, mutta toivoo, että asiasta järjestetään uusi kilpailutus.” Itse en oikein tunne kunnallisia päätöksentekokiemuroita, mutta ymmärtääkseni Saloa jätevoimala-asiassa edustaa Salon Kaukolämpö… Lue lisää »

Kaupunki vaatikoon kaatopaikan kuntoon

En ole huomannut, että kaupunginjohtaja, ympäristöhuolto, ympäristöterveydenhuolto tai mikään muukaan Salon kaupungin jäteasiaan jollain tavoin liittyvä taho, olisi tässä jätteenpolttoasiassa tuonut esille, että vaaditaan nyt hyvä ihme laittamaan ensin se kaatopaikan kaasunkeräys, vaikka kuinka suurella rahalla, sellaiseen kuntoon, että kehtaa katsoa kaatopaikan lähellä asuvia edes silmiin ja vastata kyselyihin ja esitellä muillekin kaupungeille hyvänä esimerkkinä. Jäteyhtiöllä on omat intressinsä asiassa, joten se ei ole ollenkaan ensisijainen taho kuunneltavaksi tässä asiassa. Kovin ontuva on selitys, että muutkin kaatopaikat haisevat. Taannoin lehdessä oli uutinen, jossa mainittiin, että kuluvana vuonna kaatopaikalle tehdään 3-4 uutta pystykaivoa ja yksi kaivo maksaa 25 000 – 30… Lue lisää »

Kierrättäjä

Hankkeen on laskettu säästävän vuodessa nykytasoon verrattuna 4 miljoonaa euroa jätehuollon kustannuksia. Kuitenkin on suuri todennäköisyys, että jätteenpoltto pyritään saamaan kannattamattomaksi, jotta kierrätystavoitteet voidaan saavuttaa. Entä jos se jätteenpolttovero tulee, eikä säästöjä tule tai peräti tappiota. Tarkoittaako Salon 60% osuus silloin, että salolaiset maksavat siitä, että turkulaiset ja muu maakunta polttaa jätteitä täällä? Kyllä Korvenmäkeen käytettävällä muutamalla kymmenellä miljoonalla olisi tehnyt vaikka uuden biolämpölaitoksen, joka käyttäsi paikallista uudistuvaa metsäenergiaa ja suodattimet viimeisen päälle, tai uudistanut nykyisiä laitoksia. Kyllä kokonaispäästöt lisääntyvät vaikka ekovoimalassa onkin hyvät suodattimet, sillä täällä poltetaan koko maakunnan jätteet. Näistä vaihtoehdoista olisi pitänyt keskustella ennen päätöksentekoa. En tykkää,… Lue lisää »