Sauli Niinistö ei halua lisätä presidentin valtaa

0
Sauli Niinistö vieraili perjantaina Salossa kampanjoimassa.

Tasavallan presidentti ja presidenttiehdokas Sauli Niinistö ei halua lisätä presidentin valtaoikeuksia.

– Olen ehdottomasti demokraatti ja pyrkinyt pitämään oikeastaan ylimääräistäkin yhteyttä eduskuntaan päin, sanoo Niinistö.

Hän kommentoi Salon Seudun Sanomille Elinkeinoelämän valtuuskunnan tekemää kyselyä, jonka mukaan suomalaisten enemmistö haluisi presidentille lisää valtaa.

Niinistö arvelee, että kyselyn tulokset kertovat siitä, että kansalaisilla on ”vähän väärää käsitystä vallasta”. Muitakin syitä halulle lisätä presidentin valtaa on.

– Voi olla, että demokraattisessa järjestelmässä esiintyvät riidat saavat ihmiset ajattelemaan, että olisi selväpiirteisempää, jos joku vain määräisi.

Niinistö ei halua tällaista roolia. Hän sanoo rakentaneensa presidentille ”lakiin perustumatonta parlamentaarista katetta”.

– Olen esimerkiksi kutsunut kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat pari kertaa vuodessa ihan vain tarinoimaan vaihtaman ajatuksia.

– Uuden perustuslain mukaan eduskunta ratkaisee, jos hallitukselle ja presidentille tulee riitaa, ja se korotti eduskunnan selvästi korkeimmaksi valtioelimeksi.

Sauli Niinistö vieraili Salossa perjantaina kampanjan viime metreillä. Niinistö keräsi kauppakeskus Plazaan runsaan yleisön, josta salolaissyntyinen ehdokas totesi, että aika paljon näkyy tuttuja.