Schulz päästi Merkelin pulasta

0
Puheenjohtaja Martin Schulz sai SPD:n puoluekokousväen taipumaan hallitusneuvottelujen taakse. Päätös viedään vielä jäsenäänestykseen.

Saksa näyttää vihdoin saavan uuden hallituksen, kun sosiaalidemokraatit ovat lähdössä mukaan hallitustyöhön. Liittokansleri Angela Merkelin on syytä olla kiitollinen Saksan demarien (SPD) puheenjohtajalle Martin Schulzille.
Ilman SPD:n mukaantuloa Saksassa olisi ajauduttu uusiin parlamenttivaaleihin. Nyt enemmistöhallitusta rakennetaan kolmen puolueen varaan. Merkelin kristillisdemokraattien (CDU) ja SPD:n lisäksi hallitukseen on tulossa Horst Seehoferin johtama CDU:n sisarpuolue CSU.

Mikään helppo ratkaisu hallitukseen lähtö ei SPD:lle ollut. Syksyn parlamenttivaaleissa puolue sai heikoimman kannatuksen vuosikymmeniin.
Puheenjohtaja Martin Schulz lupasi heti vaalien jälkeen viedä puolueensa oppositioon. Tilanne ja puheet muuttuivat, kun Angela Merkelin yritykset muodostaa hallitus kahden pienpuolueen kanssa kariutuivat marraskuussa.
Schulz joutui puhumaan tosissaan käännyttääkseen oppositioon valmistautuneen puolueensa hallitusneuvotteluihin. Vieläkään asia ei ole täysin selvä, sillä SPD:n hallitukseen lähtö alistetaan vielä jäsenäänestykseen hyväksyttäväksi.

Demarien lähtö hallitusneuvotteluihin on Schulzin työvoitto. Puoluekokouksen selvä enemmistö kallistui lopulta hallitukseen lähdön taakse.
Puoluekokouksessa todennäköisesti laskettiin, että ajautuminen uusiin vaaleihin olisi puolueelle vielä huonompi vaihtoehto. Gallupit ovat osoittaneet puolueelle heikkoja kannatuslukemia.
Toisaalta hallitustyössä on riski ajautua CDU:n apupuolueeksi. Tämä mielikuva ei yhtään auttaisi sosiaalidemokraatteja seuraavissa parlamenttivaaleissa.

Saksa on ollut poikkeuksellisen pitkään ilman uutta hallitusta, eikä sitä saada vieläkään nopeasti kokoon. SPD:n jäsenäänestys lykkää hallituksen muodostamista ainakin kolmella viikolla. Tämän hetkisten arvioiden mukaan Saksaan saadaan uusi hallitus vasta pääsiäisen aikoihin.
Viivästymistä tärkeämpää on, että Saksan uusi hallitus on poliittisesti tarpeeksi vahva tekemään päätöksiä. Tämä on tärkeää Saksan lisäksi koko EU:lle.