Teijon kansallispuiston uutuus: nuku yö puussa

1
Arkistokuvassa ranskalais-suomalainen pariskunta Laura ja Bastien Berthe saivat viime kesänä häälahjaksi yön taivasalla, puiden väliin viritetyssä teltassa Sauvon Karunassa.

Metsähallituksen Luontopalvelujen saaristokohteisiin on tulossa uusia palveluja tulevana kesänä. Yksi kiinnostavimmista uutuuksista on Tentsile-telttamajoitus Teijon kansallispuistossa. Tentsile on puuhun kiinnitettävä teltta tai majoite, jossa voi yöpyä.

Teijossa myös tilausravintola Kota palvelee ryhmiä kansallispuistossa luonnon helmassa.

Yksittäiselle matkailijalle Salon alueen viikko-ohjelma tarjoaa tekemistä joka päivälle, kertoo metsähallitus. Kansallispuistossa on melontaa Hamarijärvellä ja saunomista tunnelmallisessa kesäyössä järven rannalla.

Pyöräilijälle yhtenäisesti merkitty, uusi ja laajempi rannikkoreitti Hangon ja Raaseporin kautta Saloon tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää lomamatka saapumalla junalla Hankoon ja palaamalla esimerkiksi Örön saarikäynnin käynnin jälkeen pyörällä Teijon kansallispuiston kautta juna-asemalle Saloon.

Vuosien 2018-20 aikana Metsähallitus satsaa neljän ulkosaaristossa sijaitsevan vierasvenesataman kehittämiseen miljoona euroa Central Baltic -ohjelman EU-rahoituksen tuella. Hankkeen tavoitteena on parantaa satamien rakenteita ja palveluja, ympäristönsuojelua ja satamayrittäjien liiketoimintaosaamista. Kehitettävät satamat ovat Örö, Bodö, Jussarö ja Katanpää. Esimerkiksi Bodössä laajennetaan hankkeen turvin satamaa.

Hangosta tulee uusi veneyhteys Saaristomeren kansallispuiston Öröhön Kemiönsaareen.

Urpo

Rannikkoreitin laajeneminen on hieno asia, ja tällaista tapaa loman viettoon olisi syytä markkinoida nykyistä ahkerammin. Perinteiseen lomanviettoon verrattuna ympäristöhaittojen olemattomalle tasolle jäämisen lisäksi se tarjoaa autolla liikkumaan tottuneelle aivan uuden näkökulman tuttuunkin ympäristöön ilman tarvetta matkustaa kauas.

Yhdessä saariston rengastien kanssa pyöräilylomalle eivät vaihtoehdot tältä seudulta ihan heti lopu varsinkaan, kun mikään ei estä poikkeamasta merkityiltä reiteiltä.