ANC vaatii presidentti Zumaa jättämään tehtävänsä – vastausta odotetaan huomenna

0

Etelä-Afrikan hallitseva puolue ANC kertoo päättäneensä, että presidentti Jacob Zuman on jätettävä tehtävänsä. Puolue kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.
Puolueen pääsihteerin Ace Magashulen mukaan Zumalta odotetaan vastausta erovaatimukseen huomenna.
Magashulen mukaan Zuma on periaatteessa suostunut eroamaan mutta ehdottanut, että eroaminen käytännössä tapahtuisi 3-6 kuukauden kuluessa. Keskustelut presidentin kanssa jatkuvat, hän sanoi.
Lähteet kertoivat jo aiemmin, että puolueen toimeenpaneva komitea päätti 13 tuntia kestäneessä kokouksessa vaatia Zumaa eroamaan.
Puolueella on oikeus niin sanotusti kutsua presidentti pois tehtävästään, mutta presidentillä ei ole velvoitetta noudattaa käskyä. Jos 75-vuotias Zuma ei taivu, edessä on luottamuslauseäänestys parlamentissa.
Aiemmin kerrottiin, että jos äänestykseen päädytään, se järjestetään ensi viikon torstaina. Zuman ei uskota selviävän äänestyksestä.
Maan poliittinen pattitilanne on pitkittynyt, kun korruptioskandaalien rampauttama Zuma ei ole suostunut väistymään tehtävästään.
Varapresidentti Cyril Ramaphosa valittiin jo joulukuussa ANC:n puoluejohtajaksi Zuman tilalle. Hän sanoi viime viikolla, että neuvottelut Zuman asemasta on määrä saada päätökseen lähipäivinä.
Pääsihteeri Magashulen mukaan ANC toivoo, että Ramaphosasta tulee maan seuraava presidentti.

STT

Kuvat: