FBI myönsi virheensä – ei onnistunut estämään kouluampumista saamistaan vihjeistä huolimatta

0

Yhdysvaltojen liittovaltion keskusrikospoliisi FBI myöntää, että sitä varoitettiin viime kuussa Floridan kouluampujan vaarallisuudesta. FBI ei kuitenkaan tehnyt asialle mitään.
FBI:n mukaan epäiltyä ampujaa lähellä ollut ihminen vinkkasi yksityiskohtaisesti, että ampujalla oli aseita ja tämä halusi tappaa ihmisiä. Lisäksi soittaja kertoi ampujan holtittomasta käytöksestä ja sosiaalisen median kirjoituksista, jotka viittasivat kouluampumiseen. Tästä huolimatta FBI ei edes tutkinut vihjettä.
FBI:n mukaan tietoa ei käsitelty asianmukaisesti eikä toimiin kouluampumisen estämiseksi ryhdytty. Sen mukaan vinkkejä olisi pitänyt arvioida huolellisesti ja ne olisi pitänyt saattaa FBI:n Miamin-toimipisteen tietoon.
Kouluampuja tappoi toissa päivänä 17 ihmistä entisessä opinahjossaan Floridan Parklandissa. Hän käytti veritekoonsa laillisesti ostettua kivääriä.
FBI:n mukaan se oli käynyt läpi erilaisia tietokantoja, mutta ei ollut onnistunut saamaan selville, kuka oli videon takana.
Ampuja on amerikkalaismedian mukaan tunnustanut teot, ja hänet on julistettu vangituksi ilman takuusummaa. Hän sai syytteet 17 murhasta.
Paikallispoliisin julkaiseman listan mukaan surmansa saaneista seitsemän oli 14-vuotiaita. Korkeintaan 18-vuotiaita oli kaikkiaan 14 kuolonuhreista. Loput kolme olivat useita vuosia muita uhreja vanhempia ja kuuluivat uutistoimisto AFP:n mukaan koulun henkilökuntaan.
Uhrien joukossa oli myös koulun jalkapallovalmentaja, joka pelasti useita nuoria heittäytymällä luotien eteen. Hän kuoli sairaalassa vammoihinsa.
Yhdysvalloissa on tapahtunut 291 kouluampumista vuoden 2013 jälkeen, eli keskimäärin yksi joka viikko, kertoi tilastoa pitävä Everytown for Gun Safety -kansalaisjärjestö.
– Presidentti Trump, tehkää jotakin. Tehkää jotakin. Toimintaa. Tarvitsemme sitä nyt. Nämä nuoret tarvitsevat turvaa, ja he tarvitsevat sitä nyt, pyysi itkuinen Lori Alhadeff, jonka tytär sai surmansa ampumisessa.
– Me petämme lapsemme, se on täysin selvää, sanoi koulun opettaja Melissa Falkowski, joka tunki 19 oppilasta komeroon pelastaakseen heidät ampujan raivolta.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on määrä lähiaikoina vierailla Parklandissa, missä ampuminen tapahtui. Puheessaan eilen Trump ei kuitenkaan puhunut sanaakaan aselaeista vaan keskittyi mielenterveyden ongelmiin ja siihen, että kansalaisten tulisi aktiivisesti ilmoittaa epäilyttävistä henkilöistä viranomaisille.

Kävi verilöylyn jälkeen ostoskeskuksessa ja hampurilaisbaarissa

Ampuja tuli Uber-taksilla Marjory Stoneman Douglas -kouluun toissa päivänä hieman puoli kolmen jälkeen iltapäivällä paikallista aikaa, juuri ennen oppituntien päättymistä. Tämän jälkeen hän laukaisi palohälytyksen ja alkoi heitellä savupommeja koulun käytäville. Kaasunaamarilla varustautunut mies tulitti savun läpi juoksevia ihmisiä.
Ampuja oli aseistautunut ainakin automaattikiväärillä, ja hänellä oli mukanaan runsaasti panoksia. Sisällä lukiossa kuoli poliisin mukaan 12 ihmistä. Muut kuolivat ulkona tai vammoihinsa sairaalassa. Lisäksi useita haavoittui.
Ampuja hylkäsi aseensa ja kaasunaamarinsa lähtiessään koulusta, jotta pystyi sulautumaan pakenevien oppilaiden joukkoon. Tämän jälkeen hän kävi Wal-Mart-ostoskeskuksessa ja McDonald’s-hampurilaisravintolassa ennen kuin poliisi sai hänet kiinni noin 40 minuuttia myöhemmin koulun valvontakameroiden kuvien perusteella. Hän ei vastustanut pidätystä.
Ampuja kuului valkoista ylivaltaa tavoittelevaan järjestöön ja oli osallistunut sen puolisotilaalliseen koulutukseen. Tiedon vahvisti medialle järjestön johtaja. Järjestön tavoitteena on tehdä Floridasta kokonaan valkoinen osavaltio.

http://www.sheriff.org/PIO/News/Pages/NAMES-OF-DECEASED-VICTIMS-IN-STONEMAN-DOUGLAS-SHOOTING.aspx

STT

Kuvat: